Obeležene 74 godine od Bitke na Sutjesci

Izvor: N1 televizija, 11.Jun.2017, 16:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležene 74 godine od Bitke na Sutjesci

Na Tjentištu su obeležene 74 godine od Bitke na Sutjesci, najveće bitke koju su snage Narodno-oslobodilačke vojske Jugoslavije vodile u Drugom svetskom ratu.

Na centralnom spomeniku narodnim herojima na Tjentištu vence su položile delegacije Vlade i Skupštine Republike Srpske, izaslanik predsednika Republike Srpske Miladin Dragičević, izaslanik predsedavajućeg Predsedništa BiH Slavko Vučurević, predstavnik Ambasade Rusije u BiH, delegacije SUBNOR-a Republike Srpske >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << i Crne Gore i predstavnici opštine Foča.

Obeležavanje godišnjice Bitke na Sutjesci zajednički su organizovale vlade RS i Srbije.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović rekao je na Tjentištu da je bitka na Sutjesci "sinonim borbe za slobodu i primer budućim generacijama kako treba braniti život i prostor".

On je podsetio da je tokom te bitke u opsadi 120.000 nemačkih vojnika bilo 19.000 partizana, među kojima tri hiljade ranjenika. Uprkos višestrukoj nadmoći neprijatelja i gubitku 7.400 vojnika, partizani su uspeli da se tokom bitke koja je počela 27. maja, iz obruča probiju 15. juna, zajedno s Vrhovnim štabom NOV, čime je osujećen plan okupatora za njihovo uništenje.

Predsednik Socijalističke partije Petar Đokić izrazio je žaljenje što sve organizacije sa prostore bivše Jugoslavije, koje baštine tradiciju NOR-a, nisu danas na Tjentištu.

"Na bazi različitih pogleda prema poslednjem građanskom ratu u Jugoslaviji došlo je, nažalost, i do različitog odnosa prema antifašističkim tekovinama i događajima iz NOR-a. Lično sam činio napor da ih ujednim, ali je očito da je veliki uticaj stranaka i politika unutar tih organizacija", rekao je Đokić.

On je pozvao sve koji neguju tekovine antifašističke borbe, da ubuduće zajedno obeležavaju značajne datume.

Obeležavanju godišnjice Bitke na Sutjesci prisustvovalo je više stotina poštovalaca partizanskog pokreta za koje je održan istorijski čas.

Poručeno je da je bitka na Sutjesci "simbol zajedničke borbe jugoslovenskih naroda, nesalomivog duha partizana, njihove žilavosti, hrabrosti i sposobnosti da se suprostave sedmostruko jačem neprijatelju".
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Obilježene 74 godine od Bitke na Sutjesci

Izvor: BanjalukaLive.com, 11.Jun.2017

Na Tjentištu su obilježene 74 godine od Bitke na Sutjesci, najveće bitke koju su partizanske snage vodile u Drugom svjetskom ratu.Protiv 120.000 njemačkih, italijanskih, bugarskih snaga i snaga ustaške NDH, uz podršku 300 aviona, borbu je vodilo 20.000 partizana, sa kojima je bio Vrhovni štab...

Nastavak na BanjalukaLive.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.