Izvor: RTS, 18.Avg.2015, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležena godišnjica boja na Ivankovcu

Polaganjem venaca i odavanjem počasti u Ivankovcu kod Ćuprije obeležena je 210. godišnjica slavnog boja na Ivankovcu i prve pobede srpskih ustanika nad turskom carskom vojskom.
Počasti poginulim, hrabrim srpskim junacima, koji su savladali desetostruko jačeg osvajača, odale su delegacije predsednika Republike, Vlade Srbije, Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Opštine Ćuprije, diplomatskog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kora i udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova, javlja dopisnik RTS-a.
Boj na Ivankovcu istoričari označavaju kao najznačajniju i našu najveću pobedu u Prvom srpskom ustanku.
Državnu ceremoniju na lokalitetu "Šančevi" predvodio je ministar Nikola Selaković, koji je istrakao da su srpski ustanici na Ivankovcu dali veliki primer hrabrosti i patriotizma srpskog naroda.
Selaković je istakao da svaka kap krvi koju su junaci u prošlosti dali za odbranu otadžbine, predstavlja zalog za budućnost.
"Želimo da svaku godišnjicu, ne samo Ivankovačku, već i Mišarsku, Čokešinsku i Varvarinsku posvetimo svojoj deci, koju ćemo na ovakvim mestima učiti šta je to otadžbina, kako se voli, brani i kako se za nju bori", rekao je Selaković.
Selaković je dodao da je došlo vreme da potomci velikih junaka i vojvoda preobraze našu otadžbinu i da "nadmoć i mudrost koju smo nekada imali na bojnim poljima preobrazimo u nadmoć i mudrost u vođenju države, kao i u izgradnju Srbije kao moderne evropske države".
Organizator državne ceremonije je Odbor Vlade Srbije za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije 
 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.