Obeležena 21. godišnjica završetka bitke na Košarama

Izvor: Vostok.rs, 14.Jun.2020, 21:41

Obeležena 21. godišnjica završetka bitke na Košarama

Delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, koju je predvodio komandant Prve brigade kopnene vojske brigadni general Zoran Nasković, položila je danas venac kraj spomenika Tiboru Cerni u Debeljači, u Opštini Kovačica, povodom obeležavanja 21. godišnjice završetka bitke na Košarama i odavanja počasti svim učesnicima, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.
  Vence su položili i državni sekretar u Ministarstvu  za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja  Zoran Antić, koji je predvodio državnu ceremoniju, porodica Cerna, predstavnici Južnobanatskog upravnog okruga, Opštine Kovačica i Mesne zajednice Debeljača, kao i predstavnici Udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije. Početak odbrambenog boja na Košaramahttps://t.co/csqoUeOXRN
— VOSTOK vesti (@vostokvesti) April 8, 2020   Organizator državne ceremonije je Odbor Vlade Republike Srbije za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije u saradnji sa Opštinom Kovačica.   Bitka na Košarama bila je bitka između pripadnika Vojske Jugoslavije i šiptarskih terorista iz takozvane OVK. Bitka se vodila u rejonu karaule Košare na granici Srbije (tadašnje SR Jugoslavije) i Albanije između 9. aprila i 10. juna 1999. godine tokom NATO agresije na Srbiju. Cilj napada sa albanske strane bila je kopnena invazija na Kosovo i Metohiju i presecanje komunikacije između jedinica VJ u Đakovici i Prizrenu. Posle teških borbi VJ uspela je da porazi napadače i spreči njihov ulazak na KiM. Bitka za Košare je zvanično završena 14. juna 1999. godine, kada se Vojska Jugoslavije na osnovu Vojno-tehničkog sporazuma iz Kumanova povukla sa Košara.   Od 2017. godine obeležavanje godišnjice bitke na Košarama je sastavni deo Državnog programa obeležavanja godišnjica istorijskih događaja oslobodilačkih ratova Srbije.
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.