Izvor: JUGpress.com, 09.Apr.2023, 10:59

Obeležen dan žrtava nemačkog bombardovanja Niša

NIŠ

Pomenom i polaganjem venaca na Starom groblju na spomen-obeležje žrtvama nemačkog terora obeležen je 8. april kada su Nemci bombardovali Niš. Vence su položili u ime grada Niša gradonačelnica Dragana Sotirovski, delegacije Vojske Srbije na čelu sa general-potpukovnikom Milosavom Simovićem i MUP-a na čelu sa vršiocem dužnosti načelnika Policijske uprave Niš pukovnikom Jovicom Stojmenovićem, kao i predstavnici >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << više udruženja i organizacija koje neguju tradicije oslobodilačkih ratova.

  Pre 82 godine, 8.aprila, nemačke štuke napale su Niš u 5.30, ubijeno je više od 400 Nišlija dok je oko 500 bilo ranjeno. Narednog dana Nemci su okupirali grad i držali ga sve do oslobođenja 14. oktobra 1944. godine.

                              Oni koji su stradali u bombardovanju, sahranjeni su u zajedničkoj grobnici na Starom groblju, gde se nalazi spomen-obeležje.Grad je oslobođen 14. oktobra 1944. godine , kada je 22. divizija Narodnooslobodilačkog pokreta, napadajući nemačke trupe sa juga, ušla u Niš.

                            Niš je prvi na listi gradova po broju savezničkih bombardovanja tokom Drugog svetskog rata – osim što su se na grad iz vazduha obrušili Nemci, američki i saveznički avioni bombardovali su ga čak 16 puta. (kraj) VP/SA

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.