Obeležen Dan vojnih veterana

Izvor: RTS, 04.Dec.2018, 18:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležen Dan vojnih veterana

Izaslanik predsednika Republike Srbije i vrhovnog komandanta Vojske Srbije ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba general-potpukovnik Milan Mojsilović prisustvovali su Svečanoj akademiji povodom Dana vojnih veterana - 4. decembra, u Kongresnoj sali Doma Garde. Predsednika Republike Srbije i vrhovni komandant Aleksandar Vučić i ministar odbrane Aleksandar Vulin čestitali praznik. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Na početku svečanosti, ministar Vulin čestitao je praznik vojnim veteranima u ime predsednika Republike Srbije i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića, saopštilo je Minsitarstvo odbrane.

"Čestitam ovaj teški i ponosni praznik svakome od vas, celoj Srbiji, i onoj pre nas i onoj koja će tek koračati za nama. Teški i ponosni, jer srećni narodi ne mogu da obeležavaju ovakve dane. Srećni narodi nisu upoznali ratove, mržnju, okupaciju i ne mogu da obeležavaju ovakve dane. Ali ovaj praznik je ponosan, jer kako ne biti ponosan na istoriju malobrojnog naroda koji jeste bio okupiran, ali nikada nije bio porobljen", rekao je ministar Vulin.
Kako je istakao ministar odbrane, mogli smo ovaj dan posvetiti brojnim događajima i ličnostima iz srpske istorije, ali izabrali smo ovaj "jer hteli smo da kažemo da ništa ne počinje od nas".
"Menjalo se sve. Nije se promenila tvrdoglavost srpskog naroda da ima svoju državu i u njoj svoju vojsku i da se uvek srpska država i vojska u glavi srpskog seljaka izjednače. Država je sloboda", rekao je Vulin. 
Povodom Dana vojnih veterana, ministar Vulin uručio je Plaketu Ministarstva odbrane glavnom i odgovornom uredniku lista "Vojni veteran" Zvonimiru Pešiću i vojnu spomen-medalju dr Miletu Bjelajcu, kao priznanja za uspešnu saradnju i doprinos u radu, realizaciji projekata i ostalih aktivnosti u Ministarstvu odbrane.
U svečanoj akademiji učestvovali su Umetnički ansambl Ministarstva odbrane "Stanislav Binički" i Mešoviti hor Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.
Načelnik Generalštaba general-potpukovnik Milan Mojsilović je istakao da obeležavanjem Dana vojnih veterana odajemo poštu borcima koji su dali život za otadžbinu, ili su ostali invalidi. Posebnu brigu je iskazao za vojne veterane iz ratova devedesetih godina. Prijemu je prisustvovao i ministar odbrane Aleksandar Vulin. 
 Položeni venci 
Odavanjem vojnih počasti i polaganjem venaca na više lokacija, Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije obeležili 4. decembar - Dan vojnih veterana. 

Delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije koju je predvodio načelnik Uprave za lagistiku Generalštaba Vojske Srbije brigadni general Željko Ninković položila je vence kraj Spomen-kosturnice vojnika stradalih u srpsko-turskim ratovima i srpsko-bugarskom ratu i kraj Spomen-kosturnice branilaca Beograda u Prvom svetskom ratu, kao i na centralnoj komemoraciji kraj Spomenika oslobodiocima Beograda u Drugom svetskom ratu, prenosi Ministarstvo odbrane.
Načelnik Uprave za tradiciju, standard i veterane Sektora za ljudske resurse pukovnik Slađan Ristić predvodio je delegaciju Ministarstva odbrane i Vojske Srbije koja je kraj Spomenika žrtvama rata i braniocima otadžbine od 1990. do 1999. na Savskom trgu položila vence i odala počast svim stradalima pripadnicima naše vojske u sukobima s kraja 20. veka.
Za Dan vojnih veterana određen je 4. decembar kada je 1912. godine potpisano primirje u Prvom balkanskom ratu između saveznika Srbije, Crne Gore i Bugarske, s jedne, i Otomanske carevine, kao poražene, sa druge strane. Tada je 400.000 boraca Vojske Kraljevine Srbije dobilo zvanje "stari ratnik", odnosno vojni veteran.
Izborom 4. decembra za Dan vojnih veterana obezbeđen je kontinuitet sa veteranima iz vremena balkanskih ratova, perida kada je Srbija angažovala oko 12 procenata svog stanovništva u ratu i sve materijalne i finansijske rezerve i uz stvaranje Balkanskog saveza sa svojim susedima uspela da se zauvek oslobodi otomanskih stega.Čestitke predsednika Republike Srbije i vrhovnog komandanta i ministra odbrane povodom Dana vojnih veterana
Čestitka predsednika Republike Srbije 
Predsednik Srbije i vrhovni komandant Aleksandar Vučić vojnim veteranima čestitao je 4. decembar - Dan vojnih veterana 
"Tog dana pre više od jednog veka potpisano je primirje u Prvom balkanskom ratu između saveznika sa jedne i Otomanske carevine, kao poražene, sa druge strane. Tada je brigu o veteranima i zadovoljenju njihovih potreba preuzelo Ministarstvo Vojno, u okviru Vlade Kraljevine Srbije za koju su bili od životnog značaja kao borci u ratovima koji su usledili i u kojima su učestvovali", piše u čestitci, a prenosi Ministarstvo odbrane.
Vi, vojni veterani negujući tradicije starih ratnika Vojske Kraljevine Srbije, duge više od jednog veka, na najbolji način pokazujete da su uspomena na pretke i istorija koju imamo naš ponos, nikako stid i ne smeju biti zaboravljene, jer mi smo danas ovde gde jesmo, pored ostalog zahvaljujući upravo njima. Njihova hrabrost i upornost su nam najbolji dokazi da je u životu sve moguće.
"Na današnji dan, uveren da nećemo morati više ratom i oružanim sukobima da branimo našu otadžbinu od neprijatelja, zahvaljujemo im se na žrtvama koje su podneli uz obećanje da ona nije bila uzaludna i da iako ih više nema, njihov duh nastavlja da živi večno. U nadi da ćemo kao i do sada biti jedinstveni u nameri da gradimo stabilnu budućnost kroz obezbeđenje ekonomskog napretka, očuvanje integriteta Srbije i identiteta Vojske Srbije, čestitam vam praznik", navodi se u čestitci.
I ministar odbrane Aleksandar Vulin uputio srdačne čestitke povodom 4. decembra - Dana vojnih veterana. 

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Obeležen Dan vojnih veterana

Izvor: Vostok.rs, 05.Dec.2018, 13:28

Izaslanik predsednika Republike Srbije i vrhovnog komandanta Vojske Srbije ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba general-potpukovnik Milan Mojsilović prisustvovali su Svečanoj akademiji povodom Dana vojnih veterana - 4. decembra, u Kongresnoj sali Doma Garde.. Na početku svečanosti...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.