Izvor: NoviMagazin.rs, 23.Apr.2019, 18:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležen Dan Vojske Srbije

Vojnim svečanostima danas je obeležen Dan Vojske u svim ustanovama Vojske Srbije, kao i ceremonijama polaganja venaca i cveća na spomen obeležja poginulim pripadnicima Vojske.Ministarstvo odbrane je saopštilo da je na vojnom aerodromu Batajnica održana svečanost kojoj je prisustvovao komandant Ratnog vazduhoplovstva i protiv vazduhoplovne odbrane Duško Žarković koji je podsetio da se ove godine proslavlja 204. godina od Drugog srpskog ustanka i postojanja Vojske.

"Ponosni >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << smo na rezultate postignute u periodu između dva praznika, zahvaljujući pre svega požrtovanju, zalaganju i profesionalizmu naših pripadnika", rekao je Žarković i dodao da Vojska Srbije unapređuje svoje operativne sposobnosti.

On je kazao da su prethodnu godinu obeležile mnogobrojne aktivnosti kao što su učešće u međunarodnim misijama, izvođenje nacionalnih i multinacionalnih vežbi, pre svega "Vek pobednika 1918-2018", obezbeđenje administrativne linije i kontrolu Kopnene zone bezbednosti, kontrola i zaštita suvereniteta srpskog vazdušnog prostora.

"Modernizacija operativnih sredstava naoružanja i vojne opreme, uvođenje u operativnu upotrebu aviona MiG-29 i LASTA, kao i ugovaranje nabavke višenamenskih helikoptera H-145M, Mi-17, Mi-35 i savremenih raketnih sistema PVO", rekao je Žarković.

Na kraju svečanosti pročitane su naredbe o redovnim i vanrednim unapređenjima i nagradama kojima je odato priznanje najzaslužnijim pripadnicima RViPVO za nesebično angažovanje i požrtvovanost iskazane u toku protekle godine. U Domu Vojske Srbije u Nišu priređen je svečani skup za oficire, podoficire i civilna lica Komande Kopnene vojske, na kom su pročitane čestitke i naredbe o unapređenjima i dodeli stimulativnih mera povodom Dana Vojske.

Povodom Dana Vojske Srbije venac na spomen-kompleksu "Drugi srpski ustanak" u Takovu položila je delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije. Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije obeležavaju Dan Vojske Srbije, 23. april, u znak sećanja na Drugi srpski ustanak podignut istog datuma 1815. godine u Takovu. Tada je doneta odluka o početku Drugog srpskog ustanka za oslobođenje Srbije od turske vlasti.

Selaković uručio odlikovanja pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije

Povodom Dana Vojske Srbije, generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković uručio je danas odlikovanja iz nadležnosti predsednika pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u zgradi Predsedništva.Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane ukazima predsednika povodom Dana Vojske odlikovano je 80 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, srebrnom medaljom za zasluge 27 pripadnika i zlatnom i srebrnom medaljom za revnosnu službu 53 pripadnika.

Selaković je podsetio na istorijski značaj dana koji se obeležava kao Dan Vojske Srbije, koji je ustanovljen u znak sećanja na datum koji je bio "prekretnica na putu Srbije do konačne slobode".

"Uprkos stalnim sukobima sa nemerljivo jačim neprijateljima, unutrašnjim nestabilnostima i krizama, za dva veka postojanja obnovljene moderne srpske države, uspeli smo da stvorimo više nego impresivne rezultate. Od ustaničke Srbije u kojoj, gotovo da nije bilo pismenih ljudi, došli smo do moderne zemlje koja ima desetine univerziteta, od neorganizovane ustaničke vojske, danas imamo visoko profesionalnu i opremljenu modernu vojsku", rekao je Selaković i dodao da je Srbija među prvima u Evropi donela svoj Ustav i Građanski zakonik.

On je rekao da je "srpska vojska svojim zalaganjem i požrtvovanjem u prethodnim vekovima nebrojeno puta odbranila stečenu slobodu i samim tim omogućila razvoj zemlje i time stekla epitet jedne od najuglednijih institucija srpske države".

"Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije su u protekloj godini, u periodu velikih izazova pružili punu podršku jačanju mira, bezbednosti i stabilnosti u Srbiji i čitavom regionu", ocenio je Selaković.

Uručenju odlikovanja za izuzetne zasluge i postignute rezultate u oblasti odbrane i bezbednosti Srbije prisustvovali su ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Milan Mojsilović.

Dan Vojske obeležen na aerodromu u Batajnici, predsednik doneo ukaze o unapređenju

Komаndа Rаtnog vаzduhoplovstvа i protivvаzduhoplovne odbrаne obeležila je danas na аerodromu Bаtаjnicа Dan Vojske Srbije, a predsednik države Aleksandar Vučić je tim povodom doneo više ukaza o postavljenju na nove dužnosti i unapređenju.

Na aerodrumu u Batajnici priređena je izložba vаzduhoplovа, rаketne i rаdаrske tehnike, nаoružаnjа i vojne opreme i letаčki progrаm.

Ukazom predsednika general potpukovnik Milan Mojsilović, načelnik Generalštaba VS vanredno je unapređen u čin generala, dok je intendаntski pukovnik Đuro Jovanović dobio čin brigadnog generala. ;

Predsednik je u čin general - potpukovnika unapredio generala majora Gorana Radovanovića, a u čin brigadnog generala pukovnika аtomsko-biološko-hemijske službe Sinišu Kresovića, pukovnika oklopnih jedinicа Željka Tramošljika, pukovnika oklopnih jedinicа Zorana Naskovića, pešаdijskog pukovnika Slađana Stamenkovića.

U čin brigadnog generala unapređeni su i pukovnik аrtiljerijsko-rаketnih jedinicа zа PVD Tiosava Jankovića, pešadijski pukovnik Sava Iriškić, pešadijski pukovnik Miroljub Čupić, pukovnik ;аrtiljerijsko-rаketnih jedinicа zа PVD Milan Popović i pukovnik telekomunikacija Ljubiša Đolović.

Ukazom predsednika na nove dužnosti postavljeni su ;brigadni general Siniša Radović za načelnika vojnog kabineta predsednika, pešadijski pukovnik Nikola Dejanović za načelnika štaba komande za obuku i pukovnik tehničke službe Srđan Petković za načelnika uprave za logistiku Generalštaba VS.

Dan Vojske Srbije obležava se na dan kada je ;1815. godine podignut Drugi srpski ustаnаk koji je bio prekretnicа u stvаrаnju moderne srpske držаve i vojske.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.