Izvor: RTS, 24.Jul.2020, 14:09

Novih 56 terenskih vozila za Vojsku Srbije

Ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović prisustvovali su prikazu novonabavljenih terenskih motornih vozila UAZ "Patriot" namenjenih jedinicama Vojske Srbije u krugu fabrike "Utva" u Pančevu. Uz 56 vozila koliko je danas predstavljeno, planirano je da do kraja oktobra tom broju bude dodato još osam vozila.
Kako je istakao >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ministar Vulin nakon obilaska, reč je o neborbenim putničkim terenskim vozilima, koja su namenjena Vojnoj policiji, jedinicama Kopnene vojske i za svakodnevnu upotrebu svih naših pripadnika.

"Konačno možemo da kažemo da imamo nova vozila koja će biti i bezbednija i sigurnija za sve naše pripadnike i da smo ovim počeli da obnavljamo vozni park Kopnene vojske. Počeli smo da obnavljamo vozila koja su potrebna za svakodnevni život i rad svih naših pripadnika, posebno onih koji idu na teške terene, kod nekih isturenih mesta, u Kopnenoj zoni bezbednosti, svuda tamo gde je potrebna velika prohodnost vozila, gde je naravno potrebna i sigurnost i da može da odgovori na sve vremenske uslove i vremenske izazove", rekao je Vulin.
Ministar odbrane i načelnik Generalštaba informisani su o tehničkim karakteristikama vozila, a nakon obilaska vozila, prikazan je rad i vožnja vozila označenih svetlosnom i zvučnom signalizacijom.
Kaže da su vodili  računa i o odnosu cena - kvalitet, o mogućnostima našeg budžeta, ali i o potrebama  vojske. 

Načelnik Odeljenja za saobraćaj i transport Uprave za logistiku Generalštaba Vojske Srbije pukovnik Dragiša Zinaja rekao je da je danas prikazana provera pripremljenosti vozila UAZ "Patriot" za isporuku Vojsci Srbije.
"Vozila su u osnovi namenjena za povećanje pokretljivosti jedinica Vojske Srbije, a osim toga imaju dodatni značaj za bezbednost odvijanja vojnog putnog saobraćaja, za poboljšanje opšte popune Vojske Srbije i za poboljšanje prosečne starosti ove klase vozila u jedinicama Vojske Srbije",   rekao je pukovnik Zinaja i istakao da su vozila opremljena uređajima za povećanje prohodnosti, da se mogu koristiti i van puteva i da uz pogon na sva četiri točka, postoji mogućnost blokade zadnjeg diferencijala i mogućnost korišćenja vozila u sporohodnim stepenima prenosa.
Pukovnik Vladimir Ušljebrka iz Uprave vojne policije Generalštaba govorio je o nabavci terenskih vojnih motornih vozila za potrebe jedinica Vojne policije. 
"Nabavljena su terenska motorna vozila koja će biti raspoređena po bataljonima, četama i vodovima i koja će se koristiti za izvršavanje vojno-policijskih zadataka kao što su bezbednosna zaštita određenih lica i stranih vojnih delegacija, zatim saobraćajno obezbeđenje vojnih kolona i transporta opasnih materija, kontrola vojnog putnog saobraćaja, saobraćajno izviđanje, pružanje pomoći Saobraćajnoj policiji Ministarstva unutrašnjih poslova u skladu sa zakonom, kao i za poslove operativno-kriminalističkog rada, patrolnu službu i druge poslove Vojne policije", istakao je pukovnik Ušljebrka.
UAZ "Patriot" je rusko terensko vozilo sa pogonom na sva četiri točka, koje koriste pripadnici ruskih i beloruskih oružanih snaga.
 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Novih 56 terenskih vozila za Vojsku Srbije

Izvor: Danas, 24.Jul.2020

Ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović prisustvovali su danas prikazu novonabavljenih terenskih motornih vozila UAZ „Patriot“ namenjenih jedinicama Vojske Srbije u krugu fabrike "Utva" u Pančevu.

Nastavak na Danas...

Vojska dobila ruske terence

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Jul.2020

Vojska Srbije predstavila je danas u Pančevu 56 novonabavljenih ruskih terenskih vozila UAZ "Patriot“, a planirano je da do kraja oktobra tom broju bude dodato još osam komada, saopštilo je Ministarstvo odbrane...Vojska Srbije je poslednji put vozilima tog tipa opremana 2006. godine, a ova novonabavljena...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.