Novi krov za Dom Vojske Srbije

Izvor: Politika, 12.Okt.2013, 10:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi krov za Dom Vojske Srbije

Zarđali limeni krovni prekrivač, najveći problem ove ustanove, već u toku naredne godine trebalo bi da bude kompletno zamenjen novim. – Rekonstrukcija vredna 24 miliona dinara

Nad jednim od četiri raskošna salona Doma Vojske Srbije, u kojem su smešteni brojni komadi prelepog nameštaja, katkad prokišnjava krov! I ostali delovi donje etaže nekadašnjeg Ratničkog doma, izgrađenog po projektu arhitekata Živojina Piperskog i Jovana Jovanovića, na meti su kišne >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kanalizacije koja se ponekad sliva niz zidove objekta na obodu Trga republike. A pod oronulim krovom zdanja koje je pre tri decenije proglašeno kulturnim dobrom nalazi se čak 1.500 slika, grafika, crteža, vajarskih radova, tapiserija... Većina umetnina je ipak smeštena na sigurno – u novi depo, osposobljen pre dve godine.

U Medija centru „Odbrana” najavljuju da bi zarđali limeni krovni prekrivač, najveći problem Doma Vojske, već u toku naredne godine mogao da bude kompletno zamenjen.

– Pored popravke krova biće obnovljena atmosferska kanalizacija i gromobranske instalacije. Za sada smo u fazi izrade projekta, a kada sledeće godine budu obezbeđena sredstva, oko 24 miliona dinara, počeće i obnova – najavljuje potpukovnik Slavoljub M. Marković, direktor Medija centra „Odbrana”.

Sem 4.000 kvadrata krovne površine, majstori neće zaobići ni terasu na kojoj je svojevremeno radio bioskop na otvorenom.

Ulaganja je bilo i ranije – pre četiri godine celo prizemlje Doma Vojske – hol, foaje i svečana sala – kompletno je obnovljeno. Novca za uređenje četiri salona za sada nema ni na vidiku.

– Vrata raskošnih salona otvaraju se jedino u Noći muzeja. Posebno je interesantan onaj što predstavlja ambijentalnu celinu u duborezu, tačnije salu za ručavanje sa eksponatima iz prve polovine 20. veka. U toku cele godine sve četiri salonske prostorije nisu dostupne javnosti, jer za sada nemamo kustosa. Pošto je prethodni otišao u penziju čekamo da se raspiše konkurs za prijem novog. Tada ćemo moći da razmatramo ideju o otvaranju salona – otkriva direktor „Odbrane”.

U ovoj godini se obeležava šest decenija postojanja galerije Doma vojske. U ovom kutku predstavljena je „Velika Iza” Vlaha Bukovca, remek-delo koje je prvi put izloženo u Beogradu otkako je pre 50 godina poklonjeno legatu Pavla Beljanskog u Novom Sadu. Posetioci ovih dana dolaze i u malu galeriju kako bi videli postavku u čast Milunke Savić, najodlikovanije heroine velikog rata.

– Naše izložbe su zaista posećene. Ove godine, izložbu posvećenu Momi Kaporu „Uspomene jednog crtača” videlo je 8.200 posetilaca, za njom slede postavka „Sa obe strane objektiva” u čast Nadežde Petrović i kolekcija Đure Popovića, kolekcionara iz Novog Sada – nabraja Marković, dodajući da je u galeriji Doma Vojske Srbije do sada organizovano više od 500 izložbi eminentnih likovnih stvaralaca.

Najstariji eksponati kolekcije Doma Vojske izloženi su u salonu sa duborezom, a reč je o delima flamanskih slikara iz 17. i 18. veka. Pod ruku s njima idu i radovi nepoznatih inostranih autora „Portret mlade devojke”, „Ratnik sa sokolom” i „Pastir sa ženom u šumi”.

--------------------------------------------------------------

Depo po svetskim standardima

Preseljenje u novi depo završeno je pre dve jeseni, a novi prostor je uređen po svetskim standardima. U sadašnjem kutku čuvaju se dela od kojih su mnoga poklon autora, a neka su tu zatečena po završetku Drugog svetskog rata, jer je zdanje na današnjem Trgu Republike bilo sedište beogradskog Gestapoa. U novom depou slike ipak ne stoje u metalnim rafovima sa mrežama, jer za takav poduhvat nije bilo dovoljno novca, već su nabavljene drvene police za odlaganje umetnina.

– Ko je od vrsnih stručnjaka obišao naš depo, za njega je imao samo reči hvale, jer smo na jednostavan način rešili problem smeštaja dragocenosti. U ovom odeljku se strogo vodi računa o ujednačenoj temperaturi i vlažnosti vazduha – objašnjava direktor centra „Odbrana”.

--------------------------------------------------------------

Zbirka velikana likovne umetnosti

Kolekciju Doma Vojske čine svojevremeno otkupljena dela i pokloni umetnika koji su nekada izlagali u ovoj ustanovi ili koji su učestvovali u likovnim kolonijama. U zbirci se tako nalaze slike Vlaha Bukovca, Ljube Ivanovića, Save Šumanovića, Marina Tartalje, Mila Milunovića, Jovana Bijelića, Ljube Babića, Petra Lubarde, Marka Čelebonovića, Peđe Milosavljevića, Zore Petrović, Milana Konjovića, Nedeljka Gvozdenovića, Miće Popovića, Ljubice Cuce Sokić, Ksenije Divjak, kao i vajara Sretena Stojanovića, Riste Stijovića, Matije Vukovića, Nebojše Mitrića i drugih velikana likovne umetnosti.

– Mnoga od tih dela nikada nisu izlagana i donedavno su predstavljala veliku nepoznanicu čak i za istoričare umetnosti. Imamo u planu da stručno obradimo umetnička dela i pripremimo katalog zbirke koji će je približiti i potpunije predstaviti ljubiteljima likovne umetnosti i stručnoj javnosti – najavljuje Marković. 

M. Brakočević

objavljeno: 12.10.2013.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.