Nove odluke zbog pogibije kadeta

Izvor: B92, 05.Nov.2014, 13:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nove odluke zbog pogibije kadeta

Apelacioni sud u Kragujevcu ukinuo je rešenje o odbijanju optužnog predloga protiv majora Vojske Srbije za stradanje kadeta na Pasuljanskim livadama.

Prethodno je Viši sud u Jagodini u avgustu odbio optužni predlog, a potom se žalilo Više javno tužilaštvo u Jagodini.

Optužni predlog protiv Žnidaršiča, za krivično delo nepreduzimanja mera za obezbeđenje vojne jedinice, odbacila je sudija Milanka Gavrilović - Jovanović, izjavio je zamenik višeg javnog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tužioca Miomir Vasić.

"Imamo sudije koje nisu dorasle svojim funkcijama. To je van pameti, to može samo neko ko je nerazuman kada je u pitanju takav događaj, da bez izvođenja dokaza, bez suđenja, u startu, odbija optužni predlog protiv majora, da nema njegove odgovornsoti, pa koje tamo vodio jedinicu na vežbi. On je bio tamo sa jedinicom", rekao je krajem avgusta Vasić.

Više javno tužilaštvo u Jagodini podiglo je krajem jula optužni predlog protiv četvorice bivših kadeta i Žnidaršiča, osimnjičenih za tragediju na Pasuljanskim livadama 2012. godine, kada je poginulo dvoje a ranjeno petoro kadeta Vojske Srbije.

Posle završene istarge koja je trajala preko dve godine, 30. jula optužni predlog je podignut protiv bivših kadeta, sada potporučnika, Milana Karišike, Nikole Grabeljevića, Mladena Milosavljevića i Stefana Milosavljevića, zbog krivičnog dela teško delo protiv opšte sigurnosti i protiv majora Vinka Žnidaršića, saradnika u nastavi na katedri za taktiku Vojne akademije, za krivično delo nepreduzimanja mara za obezbeđenje vojne jedinice.

Na Poligonu Vojske Srbije "Pasuljanske livade" kod Ćuprije 18. juna u 9,05 sati, u toku priprema za vežbu "Diplomac 2012", od projektila automatskog bacača granata, koga su pronašli, poginilo je dvoje kadeta četvrte godine, Milina Miletić (23) iz Gornjeg Milanovca i Filip Milojević iz Gornje Trnave kod Topola, a petoro kadeta povređeno.
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije,   Kragujevac

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Majoru će se ipak suditi za tragediju kadeta

Izvor: Studio B, 05.Nov.2014

Predsednik Višeg suda u Jagodini Dragan Janićijević potvrdio je da je Apelacioni sud u Kragujevcu ukinuo rešenje Višeg suda u Jagodini i da će se majoru Vinku Žnidaršiču suditi za stradanje kadeta na Pasuljanskim livadama...Na odluku Višeg suda u Jagodini, da se odbaci optužni predlog protiv...

Nastavak na Studio B...

I major optužen za smrt kadeta

Izvor: Večernje novosti, 06.Nov.2014, 10:47

MAJOR Vinko Žnidaršič, profesor na Vojnoj akademiji u Beogradu, ipak će sesti na optuženičku klupu kada počne suđenje za pogibiju kadeta Vojske Srbije, Filipa Milojevića (24) iz Gornje Trnave kod Topole i Miline Miletić (23) iz Gornjeg Milanovca, u nesreći na vojnom poligonu Pasuljanske livade!...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.