Izvor: RTS, 19.Okt.2021, 15:58

Niš, demineri čiste teren za gradnju 2.400 stanova za vojsku početkom godine

U niškom naselju Ardija uklanjaju se mine sa terena za izgradnju 2.400 stanova za pripadnike Vojske Srbije. Objekti će se graditi na nekadašnjem vojnom poligonu, koji se nalazio u samom centru Niša.
Šesnaest deminera iz firme "Milenijum", moraće da u naredne dve nedelje provere oko 80.000 kvadrata prostora. Naselje Ardija je u blizini vojnog aerodroma, pa se očekuje da tu bude kasetne >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << municije. Zato se koriste i najsavremenije mašine.

"Nismo imali pronalske kasetnih bombi, do sada su radili na 50 centimetara dubine, nakon toga ćemo raditi na 3 i 6 metara dubine, tako da ćemo videti", kaže Bojan Glamočlija, direktor Centra za razminiranje.
Čišćenje od kasetnih bombi je preduslov za arheološka istraživanja, a zatim i izgradnju 2.400 stanova za pripadnike vojske.
Naselje Ardija spajaće dve velike niške opštine Crveni krst i Pantelej i dva velika bulevara. Od centra grada udaljeno je manje od tri kilometra.
"Oživećemo jedan deo grada, koji je sada van funkcije. U prvoj fazi će se graditi 2000 stanova i to će biti prilika da 2.000 porodica ostane da živi u Nišu, a sa druge strane imaćemo rasterećenje saobraćajnog kolapsa tokom dana u gradu", kaže Dragana Sotirovski, gradonačelnica Niša.
Stanovi za vojsku završavaju se i preko puta, u naselju "Stevan Sinđelić". I tu će demineri morati da urade još jednu kontrolu.
"Upravo zbog toga nas očekuje razminiranje 5.200 kvadrata, kada se uklone kranovi, pošto su objekti u završnoj fazi, tako da vrlo brzo možemo da očekujemo završetak 188 stanova na toj lokaciji", rekoa je Dušan Radivojević, direktor Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj.
U naselju Ardija stanovi će se graditi početkom naredne godine. Tu će biti izmeštena i najveća gradska pijaca, glavna autobuska stanica i izgrađen tržni centar.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.