Nije nam promaklo: U naletima prilikom uvežbavanja za prikaz “Granit-2023“ prvi put uočeni modernizovani bivši beloruski MiG-ovi 29

Izvor: TangoSix.rs, 19.Apr.2023, 07:01

Nije nam promaklo: U naletima prilikom uvežbavanja za prikaz “Granit-2023“ prvi put uočeni modernizovani bivši beloruski MiG-ovi 29

Još jedan prilog za jednu od omiljenih nam kategorija – nije nam promaklo.
Kao što je Tango Six već preneo, u subotu 22. aprila (od 9 do 15 časova, najatraktivniji deo programa počinje u 11 časova) će povodom Dana Vojske Srbije na vojnom aerodromu ‘‘Pukovnik-pilot Milenko Pavlović‘‘ u Batajnici biti održan prikaz sposobnosti Vojske Srbije nazvan „Granit 2023“. Tokom prošle i ove >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << nedelje su se iznad severnog dela Beograda kao i u široj okolini batajničkog aerodroma, mogli uočiti naleti formacija aviona i helikoptera čije posade se intenzivno pripremaju za svoj nastup.
Svakako najzanimljiviji i najatraktivniji za većinu ljubitelja avijacije kod nas jesu, sada već višenamenski, avioni MiG-29 kojih je prošlog četvrtka na nebu bilo čak 10, od toga 8 u dve formacije po 4 (ostala dva su iznad rejona aerodroma uvežbavala blisku manevarsku vazdušnu borbu). Među avionima u formacijama su bila i dva naoružana primerka, najverovatnije iz jedinice koja je u stalnom dežurstvu sistema PVO.
Bivši beloruski modernizovani MiG-29. Uočavaju se rakete vazduh-vazduh R-60MK. Avion se najverovatnije nalazio u dežurnoj pari lovačkih aviona u okviru sistema PVO / Foto: Nemanja Zotović Većina 29-ki bile su modernizovani višenamenski jednosedi MiG-29SM, a prvi put imamo (vizuelnu) potvrdu da je na taj nivo doveden i deo aviona koje je Srbiji donirala Belorusija. U formacijama su bila tri ‘‘Belorusa‘‘, od kojih se kod dva moglo uočiti da na vertikalnim stabilizatorima i ispod krila imaju antene signalizatora radarskog ozračenja SPO-32 odnosno L-150-29 ‘‘Pastelj‘‘ koji je karakterističan za MiG-29SM u varijatni za Srbiju (zvanično označenu i kao MiG-29SM+).
Kako za MiG-ove 29 iz beloruske donacije do pre bar godinu dana na javno dostupnim fotografijama i video snimcima nije primećeno da su dodatno modernizovani, to bi značilo da je to urađeno u skorije vreme. Do sada smo imali vizuelnu potvrdu da su modernizaciju prošli avioni MiG-29 koje je Srbija nasledila od bivše Jugoslavije (dakle jednosedi MiG-29B koji su naknadno dorađeni na standard MiG-29SD), kao i avioni iz ruske donacije (jednosedi MiG-29A i MiG-29 9.13 takođe prvo modifikovani na nivo MiG-29SD).
Prvo zvanično predstavljanje srpskog MiG-a 29SM imali smo na prošlogodišnjem prikazu ‘‘Štit-2022‘‘ kada smo na statičkoj izložbi mogli da vidimo avion ispod čijih krila su bile podvešene, u inventaru RV i PVO VS nove rakete vazduh-vazduh R-27ER1 i R-77. Takođe su se ispred aviona mogle videti vođene rakete vazduh-zemlja H-29TE kao i sredstvo za obuku KAB-500Kr-U koje se koristi za upotrebu vođenih bombi KAB-500Kr. Nakon sletanja je pred publikom tada parkirano još nekoliko aviona za koje se na osnovu nekih detalja takođe mogo zaključiti da su u pitanju MiG-ovi 29SM.
Jedan od ešalona čine četiri školsko-borbena aviona G-4 Super Galeb / Foto: Nemanja Zotović U proteklih nekoliko dana se u okviru priprema za subotnji prikaz, u širem rejonu Beograda mogao primetiti veliki broj vazduhoplova.
Među 26 aviona bilo je 10 MiG-ova 29, 8 jurišnika Orao J-22 i NJ-22 (među njima i jedan modernozvani dvosed), 4 školsko-borbena G-4 Super Galeb, 4 školska Lasta V-54 i dva školska Utva-75. Letela su i 22 helikoptera: 4 desantno-jurišna Mi-35M, dva srednja transportna višenamenska Mi-8T, 4 srednja transportna višenamenska Mi-17V-5, 4 laka višenamenska H145M i 8 lakih višenamenskih Gazela kao i lakih naoružanih GAMA.
Uz sve navedeno, možemo očekivati i solo nastupe pilota školskog aviona Utva Lasta V-54, školsko-borbenog Super Galeba G-4, vrlo moguće prikaz bliske manevarske borbe dva MiG-a 29, i solo letački nastup helikoptera Gazela. Na osnovu fotografija koje je objavilo Ministarsttvo odbrane biće izvedeni i desanti iz helikoptera Mi-8 i Mi-17, a veorvatno ćemo ponovo, kao i na sličnim prikazima održanim u proteklih nekoliko godina, imati prilike da vidimo gotovo sve tipove helikoptera u simuliranim akcijama borbenih dejstava, izvlačenja specijalnih snaga i borbenog traganja i spasavanja.
Kako je najavljeno iz Ministarstva odbrane, na događaju ćemo videti 60 vazduhoplova – najverovatnije da se u taj broj računa i statička izložba.
Vidimo se u subotu!
The post Nije nam promaklo: U naletima prilikom uvežbavanja za prikaz “Granit-2023“ prvi put uočeni modernizovani bivši beloruski MiG-ovi 29 appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.