Nenad Miloradović za “Politiku“: “Pegaz“ već u naoružanju, završena prva faza modernizacije “Orla“, u toku nabavka kiparskih Mi-35

Izvor: TangoSix.rs, 20.Jan.2023, 08:00

Nenad Miloradović za “Politiku“: “Pegaz“ već u naoružanju, završena prva faza modernizacije “Orla“, u toku nabavka kiparskih Mi-35

Pre tri dana u dnevnom listu ‘‘Politika‘‘ objavljen je intervju sa pomoćnikom ministra odbrane za materijalne resurse dr Nenadom Miloradovićem koji je govorio o aktuelnim temama vezanih za stanje, sposobnosti i opremanje Vojske Srbije, a između ostalog je bilo reči o tehnici namenjenoj ratnom vazduhoplovstvu.
Jedno od pitanja odnosilo postavljeno je u vezi besposadnih sistema, odnosno kada će domaća letelica Pegaz biti uvedena u upotrebu i da li će biti >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << nabavljane još neke inostrane BPL.
– Pegaz je u naoružanju Vojske Srbije i koristi se u jedinicama ratnog vazduhoplovstva. Naručena je serijska proizvodnja i ona upravo započinje, reč je o složenom sistemu, proizvodi ga veliki broj kooperanata, a finalizacija će se realizovati u „Utvi”. Pegaz je ostvario sva projektovana očekivanja i on je značajno unapređen u odnosu na početni koncept letelice, povećani su svi parametri – visina leta, dolet i istrajnost u vazduhu i nosivost korisnog tereta. Kao i CH-92A kineske proizvodnje, koju takođe koristimo, i on može da gađa laserskim vođenim raketama. Povezivanje bespilotnih letelica u brzo reagujući komandno-informacioni sistem dalekometne artiljerije, kako aktuelni sukob pokazuje jeste jedan od ključnih faktora u savremenim borbenim dejstvima.
Vojska Srbije već duži niz godina koristi bespilotne sisteme i danas je u njenom naoružanju deset tipova besposadnih platformi, što zemaljskih što vazduhoplovnih, nabavljanih po individualnim zahtevima rodova i službi vojske. Nedavno, a na zahtev najvišeg državnog rukovodstva, izrađen je Nacrt strategije robotizacije Vojske Srbije, inicijalni dokument koji treba da doprinese značajnom skoku u sposobnosti VS kroz masovnu robotizaciju, tj. integralno opremanje jedinica svih rodova besposadnim sistemima, kao i sistemima za odbranu od protivničkih. Po upotrebi zemaljskih borbenih besposadnih sistema mi smo ispred mnogih razvijenijih država, a po broju i sposobnosti vazduhoplovnih bespilotnih sistema smo dosta ispred svih u regionu. Ovaj dokument predviđa razvoj, proizvodnju i nabavku velikih količina postojećih, a i novih tipova manjih besposadnih sistema i letelica, ali i dosta većih i borbeno sposobnijih bespilotnih letelica i sistema – objasnio je pomoćnik ministra odbrane.
Novi nosni deo trupa Orla 2.0, pito-cev ima poziciju kao na avionu G-4. Pretpostavlja se da bi u novom kućištu mogao biti laserski daljinomer i laserski obeleživač ciljeva / Foto: Živojin Banković, Tango Six Drugo pitanje koje se tiče vazduhoplovne tehnike odnosi se na modernizaciju jurišnih aviona Orao, kao i isporuci desantno-jurišnih helikoptera Mi-35P sa Kipra. Konkretno, pitanje se odnosilo na to kada će ova dva procesa biti realizovana.
– Prva faza modernizacije Orlova je završena i ona omogućava znatno precizniju navigaciju uređajima kojima je, na primer, opremljen i francuski Rafal, kao i preciznije i dalekometnije gađanje vođenim i nevođenim naoružanjem danju i noću, napadno navigacijskim sistemom sa termovizijsko-laserskim nišanskim sistemom i odgovarajućim računarom. Konstrukcija Orla omogućava, uz primenu odgovarajućih korektivnih mera za produženje životnog ciklusa, njegovu dugotrajnu upotrebu dok, po planovima koji postoje, ne bude, kao i avion G-4, zamenjen novim školskim borbenim avionima znatno viših karakteristika, supersoničnim avionima koji će moći da obavljaju i deo zadataka zaštite vazdušnog prostora. Što se tiče nabavke kiparskih helikoptera Mi-35, mogu reći samo da je to nešto što se upravo dešava, to je kompleksan proces i to će za nas biti veliko pojačanje – izjavio je Miloradović za ‘‘Politiku‘‘.
VIP H145M u Srbiji već na proleće? / Foto Alexander Lutz O nabavci kiparskih Mi-35 pišu i „Novosti“, prema njihovim nezvaničnim saznanjima pregovara se o pet letelica, podseća se da je Nikozija oglasila na prodaju 11 ovih helikoptera, a da je Beograd zainteresovan za širi aranžman koji bi uključivao dvosmernu razmenu vojne tehnike. Navodi se i da je Kipar od Srbije već kupio 24 haubice Nora i osam lakih oklopnih vozila Miloš, a da su zainteresovani i za sredstva srpske raketne artiljerije, poput Tamnave.
„Novosti“ prenose i da će prve od 10 dodatno naručenih letelica H145M koje su već kompletirane u fabrici u Nemačkoj biti isporučene do proleća i da će RV i PVO VS do početka sledeće godine imati na raspolaganju eskadrilu ovih helikoptera.
Spomenuta je i nabavka francuskih višenamenskih borbenih aviona Rafal. Navodi se da francuski mediji pišu o tome da je o ovom poslu postignuta načelna saglasnost obe strane, ali ne i dogovor o ceni i dinamici isporuke. Ugovor o kupovini aviona bi navodno mogao biti zaključen ove godine, a Srbija bi se prvim letelicama, kako tvrde „Novosti“ mogla nadati najranije 2028. ili 2029. godine.
Prema saznanjima Novosti, započeta je isporuka raketnog sistema Mistral Vojsci Srbije, a od Francuske se očekuje i isporuka „Talesovih“ radara GM-200 i GM-400. Prenose se i reči komandanta RV i PVO generala Žarkovića koji je izjavio da se u ovoj godini očekuje nastavak opremanja transportnim vazduhoplovima, višenamneskim helikopterima, bespilotnim letelicama, raketnim sistemima i radarskim sredstvima. Takođe, Žarković je rekao da je modernizacija aviona MiG-29 i radara P-12 i P-18 u završnoj fazi i da se ušlo u proces opremanja radarsko-računarskim sredstvima vazdušnog osmatranja i javljanja.
The post Nenad Miloradović za “Politiku“: “Pegaz“ već u naoružanju, završena prva faza modernizacije “Orla“, u toku nabavka kiparskih Mi-35 appeared first on Tango Six.
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.