Nastavljeno suđenje za tragediju na Pasuljanskim livadama

Izvor: RTS, 17.Feb.2016, 18:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavljeno suđenje za tragediju na Pasuljanskim livadama

U osnovnom sudu u Despotovcu danas je, iznošenjem odbrane okrivljenih, nastavljeno suđenje bivšim kadetima Vojske Srbije (VS) za tragediju na poligonu Pasuljanske livade, koja se dogodila pre tri godine.
Današnje ročište trajalo je duže od pet sati. Nastavak suđenja je zakazan za 5. april, izjavio je Tanjugu predsednik suda >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Jovan Velisavljević.

U tragediji na Pasuljanskim livadama, 18. juna 2012. godine, od eksplozije zaostalog projektila automatskog bacača granata, poginulo je dvoje, a ranjeno petoro kadeta četvrte godine Vojne akademije.
Na početku suđenja 22. decembra, prošle godine, bivši kadeti su se izjasnili da nisu krivi.
Sudi se bivšim kadetima VS Mladenu Milosavljeviću iz Aleksinca, Štefanu Milosavljeviću iz Novog Sada, Nikoli Garabiljeviću iz Šapca i Milanu Karišiku iz Hajdučice za "krivično delo teško delo protiv opšte sigurnosti".
Sudskim većem predsedava sudija Blagica Milojević a optužnicu zastupa tužilac Marina Vukičević.
Za ovu tragediju optužen je i major VS Vinko Žnidrašič, u vreme tragedije saradnik u nastavi na katedri za taktiku Vojne akademije a sada asistent Vojne akademije na predmetu "Taktika jednice pešadije 2" za krivično delo "nepreduzimanja mera za obezbeđenje vojne jedinice".
Žnidaršiču se sudi pred Višim sudom u Jagodini, a počelo je 24. juna prošle godine.
Žnidrašič je, na prvom susretu sa sudijom Višeg suda u Jagodini, takođe, negirao krivicu.
Na Poligonu VS Pasuljanske livade kod Ćuprije, koji teritorijalno pripada opštini Despotovac, 18. juna 2012. u 9:05, u toku priprema za vežbu "Diplomac 2012", od zaostalog projektila automatskog bacača granata, koga su kadeti pronašli, a jedan od njih, navodno, šutnuo i izazvao eksploziju, poginilo je dvoje kadeta četvrte godine Vojne akademije: Milina Miletić (23) iz Gornjeg Milanovca i Filip Milojević (24) iz Gornje Trnave kod Topole, a petoro kadeta povređeno.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Optuženi za nesreću na vojnom poligonu negirao da su kadeti šutirali granatu

Izvor: NoviMagazin.rs, 17.Feb.2016

Jedan od bivših kadeta Vojne akademije Mladen Milosavljević negirao je danas, u Osnovnom sudu u Despotovcu na suđenju za pogibiju dva kadeta na Pasuljanskim livadama, da su kadeti šutirali pronađenu zaostalu granatu pre eksplozije...U svedočenju, optuženi Milosavljević je rekao da oni "nisu bili...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.