Naši Plavi šlemovi otišli na Kipar

Izvor: B92, 23.Sep.2011, 16:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naši Plavi šlemovi otišli na Kipar

Niš -- Vod Vojske Srbije otputovao u mirovnu misiju UN na Kipar. Prva samostalna jedinica VS veličine voda, koja ide u mirovnu misiju, ispraćena je uz "Marš na Drinu".

Oni se upućuju na Kipar na osnovu Godišnjeg plana upotrebe Vojske Srbije i drugih snaga odbrane u multinacionalnim operacijama.

Pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srbije uspešno učestvuju u pet mirovnih misija UN - Kongu, Liberiji, Obali Slonovače, na Kipru i u Libanu. Policajci Srbije angažovani su u mirovnim misijama UN u Liberiji i na Haitiju.

Sa vojnog aerodroma u Nišu, srpske mirovnjake ispratili su članovi porodice i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Miloje Miletić, kao i državni sekretar u Ministarstvu odbrane Zoran Jeftić.

Načelnik generalštaba kaže da je ovo prva samostalna jedinca VS veličine voda koja će zadatke izvršavati u zoni mirovnih snaga UN sa našim naoružanjem i opremom. Srpski "plavi šlemovi" na Kipru će biti angažovani u sastavu slovačko-mađarskog kontingenta.

Obraćajući se pripadnicima VS koji odlaze u mirovnu misiju, Miletić im je poručio da svoje zadatke izvršavaju savesno i stručno, da poštuju kulture drugih zemalja i da se ponose svojom, da postupaju časno i čovečno i imaju na umu da pred stanovništvom Kipra i snaga drugih zemalja predstavljaju Srbiju i VS.

Komandant jedinice Aleksandar Dramićanin kaže da se vod temeljno pripremio za mirovnu misiju, učestvujući na vežbama u Slovačkoj, Ukrajini i Bugarskoj, da su izuzetno motivisani i da je opšte raspoloženje vojnika dobro.

Pripadnici vojske i policije u mirovne misije šalju se isključivo na dobrovoljnoj osnovi, a pre odlaska prolaze i kroz različite vrste obuke kako bi što uspešnije odgovorili svojim obavezama.

Pripadnici Ministarstva odbrane i VS u mirovnoj misiji UN na Kipru učestvuju od 2010. godine, a sada prvi put u toj zemlji učestvuje jedna vojna jedinica VS. Svoje angažovanje u mirovnoj misiji na Kipru završilo je šest, a trenutno je tamo prisutno sedam pripadnika VS.

U Izveštaju Vlade Srbije o učešću vojske i policije u mirovnim misijama UN u 2010, usvojenom 16. juna ove godine, istaknuto je da su pripadnici sistema odbrane te aktivnosti obavili profesionalno, uz najviše ocene UN.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.