Najzanimljiviji detalji jučerašnjeg prikaza na Pasuljanama: američki Hamviji sa ruskim protivoklopnim sistemima, nove informacije o besposadnoj letelici CH-95, ispitivanje ALAS-a u noćnim uslovima

Izvor: TangoSix.rs, 26.Jul.2023, 07:02

Najzanimljiviji detalji jučerašnjeg prikaza na Pasuljanama: američki Hamviji sa ruskim protivoklopnim sistemima, nove informacije o besposadnoj letelici CH-95, ispitivanje ALAS-a u noćnim uslovima

Na vojnom kompleksu Pasuljanske livade pripadnici Vojske Srbije juče su u okviru završne faze obuke na novouvedenim sredstvima naoružanja i vojne opreme, izvršili pokazna gađanja kojima je prisustvovalo najviše državno i vojno rukovodstvo Srbije. Kako je zvanično saopšteno, cilj realizacije jučerašnjeg gađanja, na kojima je učestvovalo 743 pripadnika Vojske Srbije i korišćeno 56 ključnih sredstava >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << ratne tehnike, bio je prikaz obučenosti pripadnika Vojske Srbije i mogućnosti savremenog naoružanja i vojne opreme.
Pored interesantnih vojnih premijera iz ugla vazduhoplovnih novina treba naglasiti i do sada najduži let helikoptera H215 YU-VIP Helikopterske jedinice MUP-a Srbije koja je prevezao predsednika Republike Srpske Milorada Dodika rutom Beograd – Banja Luka – Hvar – Pasuljanske livade.
Na samom kompleksu, ali i drugim poligonima, vojska se za ovaj prikaz uvežbavala 15 dana. Od sredstava ratne tehnike korišćeni su jurišni avioni, daljinski pilotirani vazduhoplovi, različita terenska i oklopna vozila, tenkovi, besposadne zemaljske platforme, sistemi PVO, klasična i raketna artiljerija, protivoklopni sistemi, minobacači, streljačko naoružanje.
Većina naoružanja i opreme je već viđena na sličnim događajima i priredbama, ali je bilo i novina kao i prvog javnog dejstva pojedinih sistema.
CH-95 može biti opremljena kontejnerom sa opremom za elektronska dejstva / Foto: isečak iz video snimka Ministarstva odbrane Srbije Zvaničnu premijeru imala je (iako nije bila viđena, budući da je letela) kineska izviđačko-borbena besposadna letelica CH-95. Ne samo da je služila za izviđanje i korekturu artiljerijske vatre, već je njome izvršeno i bojevo dejstvo, a saznali smo i neke nove informacije o njenim realnim taktičko-tehničkim karakteristikama (TTK). Kako je navedeno, sa letelice je sa daljine od 7,5 km lansirana vođena raketa FT-8B mase 45 kg koja je uspešno pogodila cilj.
Kada su u pitanju TTK, saznali smo da je dužina letelice 7,7 m, razmah krila 12,7 m, da je autonomija leta 25 sati (prethodno smo imali podatak o 20 sati), vrhunac leta je preko 8.000 m (ranije je spominjano samo 5.000), a posebno je zanimljivo da letelica može biti opremljena kontejnerom za elektronska dejstva, kao i da može biti naoružana sa 4 rakete ili bombe.
Nova besposadna letelica u inventaru Vojske Srbije, kvadrokopter sa oznakom IVD-23 / Foto: Ministarstvo odbrane Osim CH-95, za izviđanje su korišćena još i domaća besposadna letelica Vrabac, kao i prvi put viđeni kvadrokopter sa oznakom IVD-23 opremljen termovizijskom kamerom i laserskim daljinomerom.
Od ostalih vazduhoplova korišćena su dva jurišna aviona Orao koja su pripadala 241. eskadrili a ne TOC-u. Ovi avioni izvršili su dejstvo po ciljevima na zemlji nevođenim raketama Munja kalibra 128 mm. Kako je navedeno, osim obnavljanja resursa starih raketa Munja M74 osvojena je proizvodnja nove verzije rakete sa oznakom M15, a u razvoju je i vođena varijanta.
Orlove je na ciljeve navodio vazduhoplovni oficir za navođenje sa komandnog mesta, na osnovu podataka dobijenih sa senzora BPL CH-95.
Novi Hamviji sa ruskim protivoklopnim sistemom Kornet / Foto: Ministarstvo odbrane Prvi put su prikazana i terenska vozila HMMWV koja su skoro nabavljena od SAD. Za sada je isporučeno 66 od 118 naručenih Hamvija, a juče je viđeno da su na neke od ovih vozila integrisani protivoklopni raketni sistemi tipa Fagot i Kornet. Sa daljinski upravljane besposadne platforme Miloš V1 izvršeno je dejstvo automatskim bacačem granata kalibra 40 mm kao i protivoklopnim bacačem Zolja.
Na poligonu je izvršeno gađanje i minobacačima kalibra 120 mm, a podatke o ciljevima vatreni položaj ovih oruđa dobijao je od dronova IDV-23. Odeljenja i vodovi naoružani automatskim bacačima granata, minobacačima 82 mm i protivoklopnim sistemima Fagot, prevoženi su novim MRAP vozilima tipa M-20.
Posade modernizovanih tenkova M-84AS1 i AS2 gađale su topovima 125 mm, kao i mitraljezima 12,7 mm sa daljinski upravljanih borbenih stanica. Topovima kalibra 40 mm hibridnog artiljerijsko-raketnog sistema PVO PASARS gađani su ciljevi na zemlji, što je sekundarna namena ovog oruđa.
Sekundarna namena sistema PVO PASARS je dejstvo po ciljevima na zemlji topom / Foto: Ministarstvo odbrane Klasična artiljerija dejstvovala je modernizovanim samohodnim haubicama 2S1 Gvozdika, a komandni oklopni transporter KOT (takođe modernizovan) je podatke o ciljevima i korekturu takođe dobijao od senzora drona IDV-23. Isto tako, interesantno je da je komandno mesto baterije modernizovanih (digitalizovanih) Ognjeva M17 dobijalo sliku od besposadne letelice CH-95. Zanimljivo je i navesti tvrdnju Vojske Srbije je Oganj nakon osavremenjavanja efikasniji za 30 posto, dok je domet povećan za 100 procenata.
Spomenuta je i nova verzija Ognja, modularni M18 koji može da koristi rakete M20 dometa 50 km kao i vođeni sistem ALAS. U direktnom prenosu je prikazan i snimak dejstva ALAS-om u noćnim uslovima koji je izvršen prethodne noći. Kako je ranije saopšteno, prvih 8 modularnih Ognjeva, sa 8 lansera i 60 ALAS-a trebalo bi da bude isporučeno do septembra 2024. godine.
Lazar 3M dejstvuje topom kalibra 30 mm / Foto: Ministarstvo odbrane Nakon artiljerije, izvršeno je gađanje osnovnim naoružanjem oklopnih borbenih vozila Lazar 3 (mitraljezom 12,7 mm), Lazar 3M (topom 30 mm), novih oklopnih transportera BOV OT M-21 (mitraljez 12,7 mm), vozilima MRAP M-20 (mitraljez 12,7mm) modernizovanih borbenih vozila pešadije M-80AB2 (topom 20 mm). Potom su iz pomenutih vozila iskrcani vojnici koji su nakon zauzimanja položaja gađali modularnim puškama 6,5/7,62 mm, poluatumatskim snajperskim puškama M91 i mitraljezima M84M 7,62 mm. Treba izdvojiti informaciju da su predviđena ispitivanja nulte serije modularne puške 6,5/7,62 mm, koja je kako je rečeno uspešno završena, i da se tokom ove obuke realizuju trupna ispitivanja.
Prilikom obraćanja medijima predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će u narednom periodu biti više ulaganja u bespilotne letelice, kao i da se pre kraja godine očekuje isporuka prvih naručenih količina dronova-kamikaza iz Ujedinjenih Arapskih Emirata o čemu je Tango Six prvi detaljno izveštavao. Kako je naglasio, biće nastavljena i ulaganja u sopstvenu proizvodnju dronova preko Vojnotehničkog instituta, i onih koji služe za nadgledanje i onih koji će biti naoružani, kako je kazao, „značajnim teretom, kako raketama, tako i teškim bombama‘‘.

The post Najzanimljiviji detalji jučerašnjeg prikaza na Pasuljanama: američki Hamviji sa ruskim protivoklopnim sistemima, nove informacije o besposadnoj letelici CH-95, ispitivanje ALAS-a u noćnim uslovima appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.