Na aerodromu Morava ministru odbrane i vojnom vrhu prikazan modernizovani Orao i besposadne letelice, među kojima i najnovija CH-95

Izvor: TangoSix.rs, 08.Jun.2023, 06:37

Na aerodromu Morava ministru odbrane i vojnom vrhu prikazan modernizovani Orao i besposadne letelice, među kojima i najnovija CH-95

Kako je prošlog petka prenelo Ministarstvo odbrane, potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović obišli su istog dana vojni aerodrom Morava gde im je prikazan deo letačke obuke pripadnika 98. vazduhoplovne brigade, kao i taktičko-tehnički zbor dela naoružanja i vojne opreme.
Ministar Vučević je, nakon obilaska, istakao da se nastavlja modernizacija >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << Vojske Srbije, i da je na prikazu moglo da se vidi naoružanje i vojna oprema koju je vojska uvela u upotrebu. To se, kako je rekao, odnosi pre svega na besposadne letelice i program modernizacije lovačko-bombarderske avijacije (LBA), a za dosadašnje opremanje naoružanjem i opremom je poručio da je to samo ‘‘najava svega onoga što ćemo raditi u okviru Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane‘‘.
Taktičko-tehnički zbor organizovan je na betonskoj platformi ispred novog hangara. Na fotografiji je BPL CH-92A. Interesantno je da su ubojna sredstva za letelice blurovana, iako smo neka već imali prilike da vidimo do sada / Foto: Ministarstvo odbrane Na fotografijama i video-materijalu koje je objavilo Ministarstvo odbrane, mogu se videti neki interesantni detalji vezani za ono što je tog dana prikazano na aerodromu Morava. To se pre svega odnosi na to šta je viđeno u letu, i šta se nalazilo na statičkoj izložbi, a upravo je tematski i bilo vezano za ono o čemu je ministar odbrane govorio – besposadne letelice i modernizacija LBA.
Modernizovani NJ-22 Orao leteo je sa podvesnim teretom koga su činila dva četvorocevna lansera L-4-128 nevođenih raketa Munja kalibra 128 mm / Foto: Ministarstvo odbrane U letačkom delu prikaza prisutni su mogli da vide modernizovani jurišni avion Orao u dvosedoj varijanti NJ-22, jednu od dve takve letelice koje se koriste u programu razvoja modernizacije za ovaj tip aviona. Iako od 2016. godine više puta najavljivana, do sada nismo videli niti jednu naznaku početka serijske modernizacije Orlova, niti nam je poznato u kojoj fazi se nalazi ovaj proces. Planirano je bilo osavremenjavanje eskadrile aviona, sa akcentom na modernizaciji dvoseda.
BPL Pegaz u letu iznad Lađevaca / Foto: Isečak iz video snimka Ministarstva odbrane Srbije Pred ministrom i vojnim vrhom letela je i domaća besposadna letelica Pegaz, a može se uočiti da je to bio jedan od prototipova. Na zemlji su bila prikazana još dva primerka ove letelice zajedno sa svojim komandnim stanicama. Podsetimo, u ugovorom o nabavci šest kineskih besposadnih letelica CH-92A, obuhvaćen je i transfer tehnologije sa pomenute kineske letelice na domaći Pegaz. Tako dorađeni prototipovi isporučeni su početkom 2022., a ove godine se očekuju i prve serijske letelice kojih je planirano 12.
Taktičko-tehnički zbor na kome su prikazani svi tipovi izviđačko-borbenih besposadnih letelica, sa pripadajućim naoružanjem i komandnim stanicama, organizovan je ispred novog hangara, odnosno na novoj betonskoj platformi ispred pomenutog objekta. Pored već navedenih Pegaza, 353. izviđačka eskadrila Sokolovi predstavila je i kineske izviđačko-borbene letelice CH-92A, kao i najnovije sredstvo sa kojim raspolaže, najveću i borbeno najmoćniju BPL u RV i PVO, takođe kinesku CH-95.
CH-95, upadljivo dosta veća od letelice CH-92A / Foto: Isečak iz video snimka Ministarstva odbrane Srbije Kao što je Tango Six već preneo, CH-95 je premijerno prikazana na manifestaciji Granit 2023 gde je izložena letelica imala novu, neobičnu i interesantnu šemu farbanja. Prošlog petka na lađevačkom aerodromu se mogao videti drugi primerak koji ima identičnu šemu, sa istim bojama, kao i letelice CH-92A. Međutim, treba naglasiti da CH-95 još uvek nije zvanično predstavljena, kao što je to urađeno za CH-92A. Ono što se još može uočiti na objavljenim fotografijama je da su evidencijski brojevi na svim BPL zamućeni, što je i slučaj sa naoružanjem koje je bilo postavljenu uz njih.

The post Na aerodromu Morava ministru odbrane i vojnom vrhu prikazan modernizovani Orao i besposadne letelice, među kojima i najnovija CH-95 appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.