Izvor: RTS, 18.Jun.2021, 20:27

"Munjeviti udar 2021“ - vojna vežba na kopnu, vodi i u vazduhu na poligonima širom Srbije

U okviru združene taktičke vežbe sa bojevim gađanjem "Munjeviti udar 2021", jedinice Vojske Srbije realizuju intenzivne aktivnosti u dnevnim i noćnim uslovima na poligonima širom Srbije, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.
U ovoj fazi vežbe, jedinice Kopnene vojske, Ratnog vazduhoplovstva i PVO, 72. brigade za specijalne operacije i 63. padobranske brigade uvežbavaju širok spektar >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zadataka na kopnu, vodi i u vazdušnom prostoru.

Na Rtnju, Pešterskoj visoravni, u Deliblatskoj peščari, na Tisi kod Titela i poligonima "Pasuljanske livade", "Međa", "Orešac" i "Borovac" izvode se napadne, odbrambene, protivterorističke i protivpobunjeničke operacije.
U jednom od segmenata vežbe, 246. bataljon atomsko-biološko-hemijske odbrane (ABHO) realizuje intenzivne vežbovne aktivnosti u sprovođenju mera protivnuklearno-hemijsko-biološkog obezbeđenja u izvođenju operacije, u rejonu planine Rtanj.

Tokom vežbe, pripadnici 246. bataljona ABHO realizuju širok spektar zadataka atomsko-biološko-hemijskog obezbeđenja jedinica Kopnene vojske. Uvežbava se i proverava rad osmatračke i laboratorijske stanice ABHO, dekontaminacija motornih i vučnih vozila, naoružanja i ljudstva, kao i rad štabnih oficira u komandi bataljona.
U osmatračkoj stanici ABHO, upravnom organu u mreži nuklearno-hemijsko-biološke kontrole, vrši se prikupljanje i analitička obrada raspoloživih podataka o dejstvu neprijatelja, dok se u laboratorijskoj stanici prikupljaju i obrađuju uzorci radi planiranja daljeg toka operacije.
Dekontaminacija se sprovodi korišćenjem novouvedene platforme za dekontaminaciju M-09, koja se pokazala izuzetno efikasnom u realizaciji ovog tipa zadataka.

Dejstva izvode jedinice svih rodova Vojske Srbije, uz podršku opštih i logističkih službi koje obezbeđuju neprekidnost veze, vazdušno osmatranje i javljanje, atomsko-biološko-hemijsko obezbeđenje, transport, ishranu, ubojna sredstva, zdravstvenu zaštitu i ispravnost sredstava ratne tehnike.
Na vežbi se koriste tenkovi, borbena vozila, artiljerijski sistemi i oruđa, brodovi, avioni, helikopteri, daljinski pilotirani vazduhoplovi, PVO sistemi, besposadne platofrme i široka paleta pešadijskog i naoružanja specijalnih jedinica.

Vežba se izvodi radi provere borbene gotovosti snaga Vojske Srbije i unapređenja osposobljenosti komandi, jedinica i ustanova Vojske Srbije za odgovor na izazove, rizike i pretnje po bezbednost Republike Srbije.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dnevna i noćna dejstva jedinica VS na vežbi Munjeviti udar

Izvor: Beta, 18.Jun.2021

U okviru združene taktičke vežbe sa bojevim gadjanjem "Munjeviti udar 2021", jedinice iz svih rodova Vojske Srbije (VS) izvode dnevna i noćna dejstva na poligonima širom Srbije, saopšteno je večeras iz Ministarstva odbrane.Navodi se da jedinice Kopnene vojske, Ratnog vazduhoplovstva i PVO, 72....

Nastavak na Beta...

Munjeviti udar na Pešteru – Vojska odlučna u nameri, meštani zabrinuti za stoku

Izvor: N1 televizija, 19.Jun.2021, 19:09

Združena taktička vežba sa bojevim gađanjem "Munjeviti udar 2021" koja se trenutno priprema i na Pešterskoj visoravni iseliće na neko vreme lokalno stanovništvo iz bezbednosnih razloga. Prema podacima Vojske Srbije, od 29 vlasnika parcela na kojima je planirano izvođenje vežbe, saglasnost za...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.