Mojsilović: Vojska Srbije spremna da odgovori svim izazovima i rizicima

Izvor: RTS, 15.Dec.2018, 09:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mojsilović: Vojska Srbije spremna da odgovori svim izazovima i rizicima

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general-potpukovnik Milan Mojsilović kaže za RTS da građani nemaju razloga za brigu i da je Vojska Srbije spremna da odgovori svim izazovima i rizicima, ali da se nada da će Kfor u svom kapacitetu i svom mandatu obezbediti zaštitu svih građana na KiM, sa težištem na srpskoj zajednici.
Milan Mojsilović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da je operativna >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sposobnost Vojske Srbije mnogo bolja u odnosu na prethodni period, kao i da je siguran da će ona biti mnogo veća.

"Građani nemaju nikakavu potrebu da brinu o tome da li Vojska Srbija može na svoj način da odgovori svim zahtevima koji se odnose na izazove, rizike, pa i pretnje", kaže Mojsilović.
Na pitanje koliko mu trenutna situacija na KiM deluje opasno, Mojsilović kaže da je stanje nepredvidivo u mnogim sferama.
"To je jedan od razloga zašto sam imao juče u Nišu sastanak sa komandantom Kfora gde smo mi kao vojnici usaglašavali sve detalje vezano za rad i aktivnosti na terenu. Suština celokupne priče je da je nama neophodno da imamo komunikaciju i saradnju i da jednostavno svi radimo u pravcu obezbeđenja mira i bezbednosti", ističe Mojsilović.
Napominje da je Vojska Srbije spremna da odgovori svim izazovima i rizicima.
"Vojska Srbije je spremna da odgovori svim izazovima i rizicima, ali se zaista nadam da će Kfor u svom kapacitetu i svom mandatu, što mi je i potvrdio komandant Kfora, obezbediti zaštitu svih građana na KiM, sa težištem na srpskoj zajednici", dodao je načelnik Generalštaba.
Odgovarajući na pitanje da li veruje da će NATO zaštititi srpski narod, Mojsilović kaže da se nada da će oni to uraditi i da je dobio takva uveravanja.
"Vi znate da postoje određeni sporazumi koji su između Prištine i NATO-a, odnosno između NATO-a i Srbije i odnosi se na to ko, gde i kako sme da prisustvuje i ja cenim da će sve to biti i morati da se sprovede u praksi", objašnjava Mojsilović.
"Budno pratimo kompletnu situaciju" 
Ukazao je da će sa pažnjom budno pratiti kompletnu situaciju.
"Moram da podsetim građane da mi već u kopnenoj zoni bezbednosti duž čitave administrativne linije imamo jedan respektabilni kapacitet koji definitivno prati i usmeren je na stanje bezbednosti", naveo je načelnik Generalštaba i dodao da se nada da će u narednom periodu sve ovo što se dešava na terenu ući u kontrolisanu sferu.
Podsetio je da je sa predsednikom i vrhovnim komandantom Vojske Srbije Aleksandrom Vučićem juče obišao jedinice vojske.
"Predsednik Republike i naš vrhovni komandant pored uvida u stanje operativne sposobnosti, uvida u spremnost, pripremljenost i borbenu gotovost jedinica obratio se starišinskom i vojničkom sastavu. To je bila prava prilika da dobijemo smernice i direktive za dalji rad, predsednik je odao priznanje vojnicima i starešinama na onome što oni i rade i kako to čine i njegovo obraćanje je bilo upravo ono što i vojska očekuje od svog vrhovnog komanadanta", navodi Mojsilović.
Ukazao je da je imao više razgovora prethodnih dana, jer je, kako kaže, intezivna komunikacija neophodna posebno sa nosiocima određenih funkcija bezbednosti, ne samo u našoj zemlji i regionu, već i u svetu.
"Obavio sam razgovore sa komandantom savezničke komande za operacije NATO-a generalom Skaparotijem i naš razgovor je bio dominanatan u sferi bezbednosti i dobio uveravanja da će bezbednost i stabilnost biti prioritet NATO-a kada govorimo o KiM uz naravno punu implementaciju sadržaja koji se odnosi na mandat misije Kfora na terenu", istakao je Mojsilović.
Dodao je da je razgovarao i sa direktorom međunarodnog vojnog štaba iz Brisela iz NATO-a i da su oni svesni odrđenih rizika.
"Suština celokupne priče je da naši razgovori, uslovno rečeno vojnički, moraju da se kanališu u cilju upravljanja i kontrole u uslovima povećanih tenzija na terenu", zaključio je Mojsilović.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Načelnik Generalštaba VS: Vojska spremna za sve izazove i pretnje

Izvor: Beta, 15.Dec.2018

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović izjavio je danas da je vojska spremna da odgovori na sve izazove i pretnje i da gradjani ne treba da brinu."Mi ćemo sa pažnjom budno da pratimo celokupnu situaciju na Kosovu i Metohiji", kazao je Mojsilović za Radio-televiziju Srbije.On je ocenio...

Nastavak na Beta...

Načelnik Generalštaba: Građani da ne brinu, vojska spremna da odgovori na PRETNJE

Izvor: Blic, 15.Dec.2018

Građani nemaju razloga za brigu jer je Vojska Srbije spremna da odgovori svim izazovima i rizicima, kaže načelnik Generalštaba general-potpukovnik Milan Mojsilović, koji navodi da se nada da će KFOR u svom kapacitetu i mandatu obezbediti zaštitu svih građana na Kosovu i Metohiji, a pre svega...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.