Mišić, Bojović i Šturm umrli u januaru

Izvor: Vesti-online.com, 20.Jan.2014, 20:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mišić, Bojović i Šturm umrli u januaru

Delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predvođena načelnikom Generelštaba Ljubišom Dikovićem, polaganjem venaca odala je danas na Novom groblju u Beogradu počast vojvodama Živojinu Mišiću i Petru Bojoviću i armijskom generalu Pavlu Jurišiću Šturmu povodom godišnjice njihove smrti.

Polaganje venaca na grob generala Šturma  

Diković je rekao da u trenucima dostojanstva >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << dugujemo zahvalnost vojvodama Mišiću i Bojoviću i generalu Šturmu za sva dela koja su sa Srpskom vojskom činili u Prvom svetskom ratu.

 

Živojin Mišić, jedan od najbrilijantnijih učesnika Prvog svetskog rata, rumro je na današnji dan pre 93 godine. General Mišić bio je učesnik svih ratova Srbije od 1876. go 1918. godine.

 

Spomenik vojvodi Bojoviću na Novom groblju  

Mišić je vojno obrazovanje stekao je na Artiljerijskoj školi u Beogradu i austrijskoj Streljačkoj školi, a na Vojnoj akademiji u Beogradu od 1898. do 1904. predavao je strategiju.

  Vojvoda Mišić - vojskovođa za sva vremena  

Živojin Mišić je panzionisan 1904. godine uz obrazloženje da kao Obrenovićevac mora da ode iz vojske. Preko praga Živojinove kuće nijedan oficir nije prešao dugi niz godina. Sa šestoro dece i bez para zapao je u siromaštvo. Prodao je oba konja i prionuo na posao sređivanja spisa sa svojih predavanja dok je bio profesor na Vojnoj akademiji. Posle četiri meseca iz štamparije Ljube Davidovića izašla je knjiga "Strategija" u tiražu od 1.500 primeraka. Interesovanje je bilo ogromno, pa je već prvih meseci rasprodato 1.250 primeraka, a ostatak je Živojin ustupio oficirskoj zadruzi uz procenat.

 

Vojvode Mišić i Bojović i general Šturm preminuli su u Beogradu, - Mišić 20. januara 1921, Jurišić 14. januara 1922, a Bojović 19. januara 1945. godine i sahranjeni su na Novom groblju.

 

 

Jubilej Velikog rata

 

Povodom jubileja Velikog rata, Vojni muzej priprema izložbu "Ratne zastave Prvog svetskog rata", a u organizaciji ministarstava odbrane i kulture i informisanja planirano je otvaranje Broda muzeja početka Prvog svetskog rata Bodrog.

 

Na nekoliko lokacija u Beogradu, uključujući Vojni i Istorijski muzej, u drugoj polovini godine biće održana izložba "Srbija 1914".Vojnofilmski centar "Zastava film", u koprodukciji sa RTS-om, snima dokumentarni film "Srbija u Velikom ratu".

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Počast vojskovođama srpske vojske

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Jan.2014

Delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, koju je predvodio načelnik Generelštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković, polaganjem venaca na beogrdskom Novom groblju odala je danas počast slavnim srpskim vojvodama Živojinu Mišiću i Petru Bojoviću i armijskom generalu Pavlu Jurišiću Šturmu,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.