Ministarstvo odbrane: Vojni sindikat Srbije obmanjuje javnost

Izvor: RTS, 28.Sep.2017, 20:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarstvo odbrane: Vojni sindikat Srbije obmanjuje javnost

Zakon o Vojsci nije donet niti usvojen po hitnom postupku - zakoni se usaglašavaju u sistemu odbrane a onda se stavljaju na javnu raspravu, saopštilo je Ministarstvo odbrane reagujući na tvrdnje Vojnog sindikata Srbije da je Zakon o Vojsci donet u tajnosti i suprotno zakonu.
Ministarstvo odbrane je saopštilo da tvrdnje Vojnog sindikata Srbije predstavljaju obmanjivanje javnosti "koje zahteva disciplinsku >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ako ne i krivičnu odgovornost njihovih kreatora".
"Nadležni organi sistema odbrane su pripremili izmene i dopune Zakona o Vojsci koje su poslate organizacionim jedinicama Vojske Srbije i Ministarstva odbrane da se izjasne, dostave predloge, sugestije i mišljenja", piše u saopštenju.
Nakon konačnog usaglašavanja unutar sistema odbrane, dodaje se, predlog Izmena i dopuna Zakona o Vojsci biće poslat na javnu raspravu, a zatim i Vladi na odobrenje i na kraju bi trebalo da bude usvojen u redovnoj skupštinskoj proceduri.
"Takva procedura je propisana važećim zakonima i uvek je primenjivana u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije", ističe Ministarstvo.
Kada je reč o poboljšanju materijalnog položaja pripadnika VS, ističe se da je to jedan od najvažnijih prioriteta Ministarstva i da je u tom smislu predsednik Vojnog sindikata Srbije pozvan na sastanak radi razgovora o zakonskim mogućnostima za sklapanje kolektivnog ugovora.
"Vrhovni komandant i Ministarstvo odbrane rade na poboljšanju materijalnog položaja pripadnika Vojske pronalaženjem različitih mogućosti i iniscijativa na republičkom nivou i u razgovoru sa predstavnicima lokalne samouprave", navodi se u saopštenju. 
Vojni sindikat Srbije zatražio je ranije danas od predsednika Srbije Aleksandra Vučića da, kao vrhovni komandant Vojske Srbije, podrži inicijativu tog sindikata za smenu ministra odbrane Aleksandra Vulina i da "Vojsku Srbije zaštiti od urušavanja, zloupotreba i pokušaja da se njena borbena moć dezavuiše i dezintegriše", prenosi Fonet.
"Kap koja je prelila čašu jeste pokušaj da se Zakon o Vojsci Srbije koji je donet u tajnosti i u našem slučaju suprotno članu 13. i članu 209. Zakona o radu, bez javne rasprave i znanja vojnika stavi na glasanje u Narodnoj Skupštini", naveo je Vojni sindikat Srbije u otvorenom pismu Vučiću.
Vojni sindikat Srbije tvrdi da je taj zakon neustavan, da gazi osnovna ljudska prava i daje preširoka ovlašćenja ministru odbrane, u jednom delu čak veća od ovlašćenja predsednika Republike i predsednika Vlade.
Pored toga, dodaje sindikat u saopštenju, ministar Vulin ništa nije uradio na rešavanju "ponižavajućeg materijalnog stanja pripadnika Vojske Srbije, odbija da pregovara i potpiše Kolektivni ugovor iako mu je to zakonska obaveza".
Kako je navedeno, "Vulin besomučno paradira u crnoj uniformi, koju ne poznaje ni jedan vojni propis u boji koja je primerenija nekim susednim državama, čija je vojska ostavljala krvave tragove zločina nad srpskim narodom u Drugom svetskom ratu".
"I dok on paradira, i urušava ugled Vojske Srbije pričama da putuje u Kanadu kod tetke po pare, zloupotrebama fondova za ratne veterane, vojska nam gladuje, sa bušnim čizmama i pocepanom uniformom brani Kopnenu zonu bezbednosti", ističe sindikat.
Vojni sindikat Srbije navodi da VS dnevno napusti šestoro ljudi zbog loše materijalne situacije i da vojnici "ginu na auto-putevima zbog neispravnih starih vozila".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ministarstvo odbrane: Izmene Zakona o Vojci na razmatranju

Izvor: Blic, 28.Sep.2017

Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da su nadležni organi sistema odbrane pripremili izmene Zakona o Vojsci i da su one poslate organizacionim jedinicima Vojske Srbije i Ministarstva odbrane da se o njima izjasne i dostave predloge, sugestije i mišljenja...U saopštenju se dodaje da će posle...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.