Izvor: TangoSix.rs, 13.Avg.2019, 09:50

Ministar odbrane obišao Centar za obuku RV i PVO na vojnom aerodromu “Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“

Ministar odbrane obišao Centar za obuku RV i PVO na vojnom aerodromu “Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“

Visoka vojna delegacija na čelu sa ministrom odbrane Aleksandrom Vulinom i komandantom RV i PVO general-majorom Duškom Žarkovićem, obišla je juče Centar za obuku RV i PVO na vojnom aerodromu ‘’Pukovnik-pilot Milenko Pavlović’’ u Batajnici. Delegaciji je pri tom prikazan deo aktivnosti koje se sprovode u obuci vojnika kao i deo tehnike koju ovaj centar koristi.
Nakon obilaska centra Ministar Vulin je izjavio da će >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << Vojska Srbije svake godine sve više ulagati u obuku kao i u veštine i znanja koji su potrebne, da se vojska intenzivno oprema, naoružava i jača i da se u nju ulaže posle decenija namernog i planskog zapostavljanja i zanemarivanja.
Obuka na protivavionskom topu L/70 Bofors kalibra 40 mm / Foto: Ministarstvo odbrane Srbije – Vojska Srbije ulaže u svoje pripadnike, ulaže u svoju obuku, i Vojska Srbije jeste institucija kojoj u Srbiji najviše veruju, i svakako ne bez razloga, Vojsci Srbije se veruje zbog njenih ljudi, zbog njihovog znanja, zbog njihove vrline i vrednosti. Vojska Srbije će nastaviti da ulaže u obuku i svake godine ćemo imati zahtevniji i ambiciozniji plan, i više ljudi koje ćemo obučavati, bilo da je u pitanju rezervni sastav ili vojnici na služenju vojnog roka, ali isto tako, naše starešine koje svakodnevno usvajaju nova znanja – rekao je ministar Vulin.
Kabinet za obuku RT-1 za avion Lasta V-54 / Foto: Ministarstvo odbrane Srbije Komandant Centra za obuku RV i PVO potpukovnik Saša Antanasijević istakao je da su prikazani segmenti obuke vojnike na služenju vojnog roka i profesionalnih vojnika koji se obučavaju na dužnosti na Osnovnom kursu za podoficire koji će u narednih mesec dana postati podoficiri.
– Prikazali smo i jedan od kabineta za obuku V-54 ‘’Lasta’’, novouvedenom vazduhoplovu kao i radio-vođenu letelicu RVML-2, a trentno se na obuci nalaze vojnici na dobrovoljnom služenju vojnog roka ‘’Jun-2019’’ – naglasio je poptukovnik Antanasijević.
Potporučnik Hristina Filipović demonstrira obuku na lakom prenosivom raketnom sistemu Strela-2 / Foto: Ministarstvo odbrane Srbije Komandir raketnog voda u artiljerijsko-raketnoj bateriji za protivvazduhoplovna dejstva Centra za obuku RV i PVO potporučnica Hristina Filipović rekla je da se obuka u centru izvodi svakodnevno kroz osam nastavnih časova.
– Trenutno su ovde vojnici na dobrovoljnom služenju vojnog roka junske klase i mogu reći da je obuka na jako visokom nivou i da su vojnici obučeni i spremni – naglašava potporučnik Filipović Filipović dodajući da je reč o specijalističkoj obuci koja traje oko mesec i po dana.
Posluga samohodnog lansirnog oruđa srednjeg mobilnog raketnog sistema 2K12 Kub / Foto: Ministarstvo odbrane Srbije Zadatak Centra za obuku RV i PVO je unapređivanje spsoobnosti za izvođenje individualne specijalističke obuke vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka, kandidata za profesionalne vojnike i podoficire roda artiljerijsko-raketnih jedinica za protivvazduhoplovna dejstva (ARJ za PVD), službe vazdušnog osmatranja i javljanja (VOJ) i tehničke službe vazduhoplovnotehničke specijalnosti, radi dostizanja standarda individualne specijalističke obučenosti.
Radio vođeni model letelice RVML 02 / Foto: Ministarstvo odbrane Srbije Od prikazane tehnike posebno zanimljiva bio je radio vođeni model letelice RVML 02 koja predstavlja leteću metu – cilj u vazdušnom prostoru i služi za trenažna, školska i bojeva gađanja protivavionskih topova, lakih prenosivih raketnih sistema poput Igle i Strele-2 i lakim mobilnim raketnim sistemima Strela-10. RVML 02 je sačinjen od kompozitnih materijala stakla-kevlar-epoksi koji konstrukciji daju visoku čvrstoću uz malu masu a omogućavaju dug rok upotrebe.
Ova letelica je visokokrilac sa siluetom borbenog aviona i svojim oblikom predstavlja realni cilj u vazduhu. Dužina trupa je 2,13 m, razmah krila 2,6 m, masa 13 kg, brzina 80-200 km/h, autonomija leta 10 do 15 minuta a operativna visina leta je od 20 do 600 m.

 

The post Ministar odbrane obišao Centar za obuku RV i PVO na vojnom aerodromu “Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...


Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.