Izvor: TangoSix.rs, 28.Dec.2021, 15:09

Ministar odbrane Srbije za RTS: Vojska se u ovom trenutku opredeljuje za Rafal

Prilikom jutrošnjeg gostovanja u prvom Dnevniku RTS-a, ministar odbrane dr Nebojša Stefanović govorio je o isporuci ruskih protivoklopnih sistema “Kornet’‘, ulaganjima u domaće fabrike namenske industrije, isporuci naoružanja i vojne opreme u sledećoj godini, kupovini borbenih helikoptera od Kipra, a kratko je odgovorio i na pitanje o nabavci novih lovaca.
Ministar odbrane je tako potvrdio pisanje Tango Sixa da je kontakt sa Dasoom u vezi uslova nabavke Rafala ostvaren >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << i, kako je rekao, ovaj avion je „izbor vojske“. Stefanović, što je podjednako interesantno, nije pomenuo nabavke kineskog PVO sistema i borbenih bespilotnih letelica.
Osim informacija da će “Korneti“ pre svega ići u 72. specijalnu brigadu, da će ulaganje u namensku industriju biti 142 miliona evra, a nabavke domaćeg naoružanja i vojne opreme u narednih pet godina iznosiće 1,25 milijardi evra, nama svakako su najzanimljivije najave vezane za opremanje Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane. Prema rečima ministra, sledeće godine će od vazduhoplova stići samo tri ruska transportna helikoptera Mi-17, a PVO će dobiti 18 “setova“ raketa Mistral koji će biti montirani na PASARS-e.
Ministar je istakao i da su ugovorena 22 nova radara za koje je naveo da će stići u narednim godinama (iako je prethodno radare za 126. brigadu VOJiN najavio već za sledeću godinu). Osim toga narednih godina trebalo bi da stignu i 4 helikoptera Mi-35 koja su naručena iz Rusije, potom dva transportna aviona C295, 10 helikoptera H145M i dve baterije Pancira.
Stefanović je naveo i kojim će se sve sredstvima biti opremljeni drugi vidovi i rodovi Vojske Srbije:
– U 2022. godini imaćemo šest novih Nora, šest novih naših haubica da se popuni jedan kompletan divizon, mi ih do sada imamo 12, imaćemo 18 Nora, novih 12 PASARS-a, novih 18 Lazara, novih 20 Miloša, novih 10 MRAP-ova – to su oklopni transporteri sa najvišim nivoom zaštite, novih 2.000 kompleta balističke zaštitne opreme i 2.000 pušaka modularnih koje proizvodi “Zastava“ – naveo je ministar dodajući i 5 malih Miloša, 66 Hamera i 10 BOV-OT.
Na pitanje koliko nam se isplati nabavka polovnih kiparskih helikoptera Mi-35P, Stefanović je rekao da će Ratno vazduhoplovstvo dati procenu, i da sve zavisi po kojim cenama će se dobiti.
– Kada se dogovaramo o tome, to nije samo kupovina. Kada se o tome dogovaramo, dogovaramo se o setovima za modernizaciju i remont, ugrade im se potpuno novi delovi. Detaljni i kompletni remont se radi tako što se sve skine s njih, stave novi delovi i vi dobijete novi helikopter, ali vi u tom zahtevu tražite modernizaciju i nivo koji je vama potreban – objasnio je ministar.
Ministar je pojasnio da se onda izračuna koliko košta taj helikopter, remont i modernizacija sa setom rezervnih delova, sa setom naoružanja i sa kapacitetima za smeštaj koje je istakao kao jedan od problema koji postoji i rekao da se “trudimo da ubrzano radimo na izgradnji hangara i hala za smeštaj svega toga“. Stefanović je na kraju istakao da je procena za sada da će nama to odgovarati, ali da će Ratno vazduhoplovstvo imati poslednju reč da li nam to treba ili ne.
Novinarska RTS-a je na kraju postavila i pitanje opremanja lovačke avijacije, da li ćemo imati mogučnost da biramo, kako je novinarska rekla, sovjetske (misleći sigurno na ruske) i francuske avione. Stefanović je rekao da je u svakom slučaju u pitanju ogroman novac, kao i da su strateška razmatranja u tom smislu u toku.
– Ono što je Ratno vazduhoplovstvo reklo predsedniku, oni su se opredelili u ovom trenutku više da se uzmu Rafali francuske proizvodnje, ali kada budemo uradili sve analize, videćemo za šta će se vojska opredeliti – zaključio je Stefanović za RTS.
Srpski ministar odbrane je, govoreći šta će sve biti isporučeno u narednim godinama, naveo manje više sve što smo do sada i znali ali ne u potpunosti. I dalje ne znamo kada će biti isporučene kineske bespilotne letelice CH-95 koje su najavljene za kraj ove godine kao i kada će stići kineski raketni sistem PVO FK-3 plaćen još 2019. godine, kao i ruski sistemi za protivelektronska dejstva.
The post Ministar odbrane Srbije za RTS: Vojska se u ovom trenutku opredeljuje za Rafal appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.