Milionska šteta Ministarstva odbrane?

Izvor: RTS, 16.Jul.2012, 19:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milionska šteta Ministarstva odbrane?

Dokument, do kojeg je došao sajt "Pištaljka", pokazuje da je Ministarstvo odbrane tri godine nezakonito skrivalo rezultate revizije iz kojih se mogu videti nepravilnosti u trošenju budžetskih sredstava. Ministarstvo odbrane dementuje te navode.

Nekadašnji načelnik Generalštaba Vojske Srbije Zdravko Ponoš bio je u pravu kada je tvrdio u trošenju budžetskih sredstava u Ministarstvu odbrane ima nepravilnosti, pokazuje dokument do kojeg je došao sajt Pištaljka, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << prenosi agencija Fonet. Međutim, Ministarstvo odbrane u saopštenju objavljenom na svom sajtu demantovalo je te optužbe.

Gubici na kursnim razlikama u poslovanju sa firmom "Jugohemijom a.d.", kupovina lekova, kupovina stanova, kupovina službenih automobila, ugovaranje takozvanih poverljivih nabavki i određivanje stope provizije za komisione poslove, prema navodima sajta, ključne su nepravilnosti koje su otkrili revizori u Ministarstvu odbrane.

Da sve ovo ne bi izašlo u javnost, Ministarstvo odbrane je tri godine nezakonito skrivalo rezultate revizije.

Posle naloga Poverenika za informacije od javnog značaja ti rezultati su dostavljeni saradniku sajta Pištaljka.

Demanti Ministarstva odbrane

Navodi na sajtu Pištaljka o nepravilnostima koje je navodno konstatovala Inspekcija Odeljenja za internu reviziju Ministarstva finansija prilikom kontrole sprovođenja postupaka javnih nabavki u Ministarstvu odbrane potpuno su netačni, objavljeno je u saopštenju na sajtu Ministarstva.

"Plaćanjem ugovornih obaveza komisionaru 'Jugohemiji' unapred za telekomunikacionu opremu bilo je po nalazu Inspekcije celishodno, jer se time uštedelo 83 miliona dinara", navodi se u saopštenju.

Kako je još Ministarstvo saopštilo, prenos sredstava na račune komercijalnih banaka prilikom plaćanja robe i usluga vrši Trezor Ministarstva finansija, tako da Ministarstvo odbrane ne može da utiče na vreme plasiranja sredstava i kursne razlike. A, kako je saopšteno, slične probleme imala su i druga ministarstva.

Ministarstvo je saopštilo da je odlukom ministra odbrane odobrena nabavka 19 putničkih automobila sa svetlosnom i zvučnom signalizacijom ukupne ugovorne vrednosti više od 104 miliona dinara sa PDV-om.

Kako se navodi, Komisija Uprave za snabdevanje jeste predložila manji iznos (bez PDV-a), ali su oni prilikom procene u obzir uzeli karakteristike vozila standardnih komercijalnih modela, što nije bio realan iznos. U prilogu je obrazloženje zašto je nabavka proglašena poverljivom.

"Planovi javnih nabavki menjaju se zbog pomeranja termina donošenja Zakona o budžetu, na šta Ministarstvo odbrane ne može da utiče. Prema članu 75. Zakona o budžetskom sistemu, Inspekcija je imala pravo i obavezu da u slučaju utvrđivanja nepravilnosti pokrene postupak za odgovornost, što ni u jednom slučaju nije učinjeno, jer za to nije bilo povoda", navodi Ministarstvo odbrane. 

Saopšteno je i da je postupak nabavke stanova za potrebe Ministarstva odbrane 2008. godine bio je u potpunosti u skladu sa Zakonom o sredstvima u svojini Republike Srbije, koji je u to vreme bio jedino merodavan zakon za raspolaganje nepokretnostima u svojini RS. Nabavka nepokretnosti u svojini RS se ne vrši prema Zakonu o javnim nabavkama.

"Izveštaj Inspekcije nosio je oznaku tajnosti, jer se u njemu precizno opisuje naoružanje i telekomunikaciona oprema koja je za potrebe Vojske Srbije MO nabavilo, što je u svim zemljama poverljiv podatak", kažu u Ministarstvu odbrane.

Kako je navedeno, nakon nalaza Inspekcije, Ministarstvo odbrane je postupilo po njenoj preporuci i pribavilo saglasnost Fonda SOVO za postupak nabavke lekova, koji se poslednjih nekoliko decenija vršio na uobičajen način.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.