Izvor: RTS, 21.Avg.2020, 11:18

"Migovi", "orlovi" i helikopteri "zapalili" nebo nad Batajnicom

Deo jedinica Vojske Srbije prikazao je na nebu nad Batajnicom samo deo svoje snage i sposobnosti, kao i novu opremu i naoružanje.
Prikazu u kojem su učestvovale jedinice Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Kopnene vojske 72. brigade za specijalne operacije i 63. padobranske brigade, prisustvovao je predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je konstatovao da je posebno zadovoljan >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << novim helikopterima Mi-35, koji su danas bili izuzetno brzi, i čestitao pripadnicima Vojske Srbije na odlično izvedenom prikazu.
Prikaz na aerodromu "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" počeo je naletom dva aviona "mig 29", koji su simulirali vazdušnu borbu radi ostvarenja prevlasti u vazdušnom prostoru i stvaranju uslova za dejstvo lovačko-bombarderske avijacije.

Nakon naleta "migova", naletali su i avioni tipa "orao" koji su u brišućem letu izvršili dejstvo po izabranim ciljevima na zemlji, dok su u zoni operacije osmatranje i zaštitu vazdušnog prostora vršila borbena vozila artiljerijsko-raketnog sistema "pancir S-1".
Tokom prikaza izvršena je i evakuacija helikopterom X-145, dok su obezbeđenje rejona izvršila dva tima specijalnih snaga koji su desentirani iz helikoptera Mi-17B5.
Sinhronizovanim upadom specijalnih snaga neutralisani su teroristi, a jedan tim spustio se je iz helikoptera Mi-8, tehnikom brzog spuštanja, kao i dva tima dva helikoptera Mi-35.

Vatrenu podršku specijalnih snaga izvršile su dve daljinski kontrolisane besposadne platforme "mali miloš" koje su se spustile iz helikoptera Mi-17, dok je blokadu rejona izvršio ukrcani tim iz borbeno oklopnog vozila "lazar".
Prikaz je završen desantom padobranaca iz aviona An-26 u jednom naletu sa visine od 1.500 metara, a padobrane su otvorili na visini od 1.200 metara.
Po završetku prikaza sposobnosti, predsednik Vučić i ministar odbrane Vulin obišli su taktičko-tehnički zbor, kroz koji su prikazana najmodernija sredstva kojima su opremljene jedinice Vojske Srbije, kao i sredstva iz razvoja domaće industrije.
"Izvanredno oružje domaće proizvodnje"Aleksandar Vučić je prilikom obilaska najnovijeg oružja Vojske Srbije rekao da je to sve to oružje koje sami pravimo i plod domaće pameti i znanja.
 
"Ovo je sve oružje koje mi pravimo", istakao je Vučić tokom obilaska sa i dodao da se u vežbi posebno dobro pokazao borbeni robot "mali miloš" – besposadni borbeni sistem.
Predsednik je kazao da oružje pravi "Zastava oružje", "Petoletka", "Teleoptik" i drugi i istakao da je država pomogla odbrambenu industriju zbog čega sve manje zaostajemo za najmodernijim zapadnim i istočnim sistemima.
"Sve više smanjujemo tu razliku, a pre smo zaostajali u svetlosnim godinama", dodao je Vučić.
Posebnu pažnju tokom obilaska je posvetio i borbenom vozilu "miloš".

Predsednik je istakao da se danas više nego ikada videlo koliko je srpska vojska napredovala, "koliko smo snažniji, a naši vojnici opremljeniji i obučeniji".
"Ne pravimo vojsku da bismo bilo kome pretili, već da, ukoliko, ne daj bože, bude potrebe, budu u stanju da zaštite nebo i zemlju i da zaštite zemlju od svakog agresora", poručio je Vučić.
Dodao je da je zadovoljan prikazanim u Batajnici, posebno pohvalivši 72. brigadu za specijalne operacije.
"Fantastična brzina, do sada nisam video takvu brzinu naših vojnika. Bez greške, pada, bez klizanja, gotovo neverovatno", rekao je Vučić.
Vojska Srbije imaće do kraja godine 12 "pasars" sistemaVojska Srbije će do kraja godine imati 12 artiljerijsko-raketnih sistema PVO "pasars", najavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić dodajući da su tri sistema već primljena.
Vučić je podsetio da Srbija nabavlja i PVO sistem "mistral" od Francuske koji će biti integrisan u sistem "pasars" domaće proizvodnje.
On je prokomentarisao da su na prikazu posebna atrakcija bili ruski helikopeteri Mi-35, dodajući da imamo četiri takve izvanredne letelice, zatim erbasove helikoptere H-145M i drugo.
Dodao je da su građani mogli prvi put da vide rakete koje u vazduhu imaju domet do 5.200 metara.
"Čestitam našim vojnicima, bili su izvanrendi", poručio je Vučić, ističući da su građani mogli da vide odličnu opremljenost i da je njemu važno da je i moral u vojsci visok.
Najvio je da će u oktobru biti organizovano do sada nešto što nije viđeno u Srbiji i da će tom prilikom biti prikazano sve što ima ratno vazduhoplovstvo i vazdušna odbrana.
Dodao je da će na jednom mestu biti i bojevo gađanje i da će se tada tresti nebo i zemlja.
"I tu ćete videti kolika je snaga Vojske Srbije", poručio je Vučić.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

BORBA, EVAKUACIJA, DESANT Vučić na prikazu u Batajnici: "Vojnici su danas bili izvanredni"

Izvor: Press, 21.Avg.2020

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje prikazu sposobnosti dela jedinica Vojske Srbije na aerodromu "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici. . Foto:blic. Na prikazu učestvuje deo jedinica Ratnog vazduhoplovstva...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.