„Medaljoni Rusije“: Predstavljena knjiga Violete Rašković Talović

Izvor: Vostok.rs, 15.Dec.2018, 13:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Medaljoni Rusije“: Predstavljena knjiga Violete Rašković Talović

Životni put je Violetu Rašković Talović pre više od decenije odveo u Rusiju, a kao reporter pronicljivog zapažanja, beležila je utiske o ovoj velikoj zemlji, i objavljivala ih u svom matičnom listu - "Večernjim novostima". Njeni tekstovi o istorijskim znamenitostima i ličnostima, umetničkim i književnim velikanima, značajnim institucijama, ali i savremenicima iz svih oblasti života, od politike, do vere, sabrani su u luksuzno opremljeno i bogato ilustrovano delo "Medaljoni Rusije", koje je u petak veče predstavljeno u svečanoj sali Doma vojske Srbije.
O knjizi, u izdanju Centra za strateške prognoze iz Beograda, govorili su recenzent profesor Ilija Kajtez, profesor Miroslav Mladenović i autorka, koja je, u međuvremenu, profesiju novinara zamenila pedagoškim radom, a trenutno je dekan Fakulteta za međunarodnu politiku i bezbednost.
Jedan od svojih poslednjih intervjua, najbolja ruska balerina svih vremena Maja Plisecka dala je upravo Violeti Rašković Talović, dok joj je o drugoj baletskoj legendi Rudolfu Nurejevu u pero govorio njegov veliki prijatelj Leonid Romankov. U knjizi je i razgovor s trenutnom suverenom zvezdom baleta - Svetlanom Zaharovom. Njeni sagovornici među ruskim umetnicima bili su i filmski reditelj Andrej Kravčuk i skulptor Zurab Konstantinovič Cereteli, ali i umetnički direktor Kubanjskog kozačkog hora Anatolij Arfejev i Karina Bagdasarova, najveća ruska cirkuska zvezda. Pričala je autorka ovih "medaljona" i sa akademikom Aleksandrom Potapovom, svetskim stručnjakom za lečenje ljudskog mozga, generalom Leonidom Rešetnjikovom, dugogodišnjim direktorom Instituta za strateška istraživanja Rusije, kontroverznim političarem Vladimirom Žirinovskim... Obilazila je mesta gde su živeli i stvarali klasici ruske literature - Puškin, Gogolj, Ljermontov, Tolstoj, Jesenjin... Novosti

Pogledaj vesti o: Vojska Srbije

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.