Medalje UN-a srpskim vojnicima

Izvor: B92, 25.Feb.2012, 11:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Medalje UN-a srpskim vojnicima

Beograd -- U komandi mirovne misije UN na Kipru 45 pripadnika Vojske Srbije, koji su sada angažovani toj misiji, dobilo je medalje UN za vreme provedeno u misiji.

Pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije su angažovani u pet mirovnih misija UN.

Da uspešno angažovanje srpkih "plavih šlemova" u očuvanju globalnog mira nije retkost, pokazuje i svečanost, u septembru prošle godine, u slovačkom gradu Trenčinu, kada su srpkim mirovnjacima takođe uručena >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odličja UN.

Medalje su tada uručene majoru Zoranu Nestoroviću, zastavniku Srđanu Vidakoviću i starijem vodniku Viktoru Uroševiću, koji su na Kipru bili u sastavu slovačko-mađarskog kontigenta.

Nestorović je tada istakao da je ponosan što je dostojno reprezentovao Srbiju i Vojsku Srbije, dodavši da je "čast biti pripadnik snaga UN i aktivno doprinositi miru tamo gde je to neophodno".

O sposobnosti i profesionalnosti srpskih "plavih šlemova" govori i to što im je u julu 2010. bilo povereno da brinu o sanitetskom obezbeđenju generalnog sekretara UN Ban Ki-muna, koji je tada boravio u Kongu.

Šestočlani srpski vojno-sanitetski tim brinuo je istovremeno i o zdravlju članova delegaciju UN koja je, povodom obeležavanja velikog jubileja - pet decenija nezavisnosti Konga, takođe boravila u toj državi.

Srpski sanitetski tim pokazao je profesionalni odnos prema poslu i ranije, prilikom boravka podsekretara UN Alana Le Roja i Jon Holmsa u Kongo, saopšteno je tada iz Vojske Srbije.

Na osnovu takvog iskustva, srpskim mirovnjacima dodeljen je zadatak organizovanja i sprovođenja medicinske podrške tokom boravka generalnog sekretara UN.

Specijalni predstavnik generalnog sekretara UN u Kongu Alan Dos, koji završava mandat u toj zemlji, zahvalio je pripadnicima Vojske Srbije u toj misiji na odličnoj saradnji tokom njegovog mandata.

Za uspešno angažovanje, u oktobru 2009, specijalni izaslanik generalnog sekretara UN Rima Salah uručila je članovima hirurškog tima Vojno-medicinske akademije, angažovanim u mirovnoj misiji u Čadu, specijalne medalje za visoke stručne doprinose i izuzetan angažman.

Ista odličja članovima šestočlanog vojno- sanitretskog tima Srbije, koji su bili anagžovani u toj mirovnoj misiji u sastavu norveškog kontigenta uručio je i komandant mirovne operacije "Minurcat" u Čadu i Centralnoafričkoj Republici.

Vojno sanitetski tim VMA nalazio se u mirovnoj misiji UN u Čadu od 23. juna 2009, na osnovu odluke Skupštine Srbije i Ministarstva odbrane, a naši "plavi šlemovi" bili su angažovani u okviru norveškog kontigenta u sastavu lake poljske bolnice.

Priznanje za učešće u mirovnim misijama pripadnicima sistema odbrane i policije uz Vladu Srbije, polovinom prosle godine odao je, zvanično i ministar odbrane Dragan Šutanovac.

Šutanovac je, povodom Dana pobede nad fašizmom - 9. maja, uručio vojne spomen-medalje pripadnicima tog ministarstva i Vojske Srbije koji su učestvovali u multinacionalnim operacijama UN.

Visoka odličja za učešće u mirovnim operacijama UN u Čadu, Kongu i Liberiji dobilo je 40 pripadnika sistema odbrane, kojima je Šutanovac čestitao na uspešnom predstavljaju Vojske Srbije i države u očuvanju globalnog mira.

Šutanovac je tada odao posebno priznanje ženama - vojnim službenicima koje, takođe, učestvuju u mirovnim misijima, ravnopravno s kolegama muškarcima.

U Izveštaju Vlade Srbije o učešću vojske i policije u mirovnim misijama UN u 2010, usvojenim 16. juna prošle godine, istaknuto je da su pripadnici sistema odbrane te aktivnosti obavili profesionalno uz najviše ocene UN.

Uz Kipar, pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije učestvuju u mirovnim operacijama UN u Kongu, Liberiji, Obali Slonovače i u Libanu, a Ministarstva unutrašnjih poslova u misijama UN u Liberiji, na KIpru i Haitiju.

Pripadnici Ministarstava odbrane i Vojske Srbije su u mirovnoj misiji u Libanu angažovani u sastavu španskog kontigenta mirovnjaka, dok su u Čadu, u mirovnoj misiji koja je završena, bili zajedno s norveškim mirovnjacima.

Pripadnicima policije, angažovanim u mirovnoj misiji UN na Haitiju, kada su prilikom razornog zemljotresa koji je pogodio tu držvu pružli veliku pomoć lokalnom stanovništvu, priznanje je odao ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srpski "plavi šlemovi" dobijaju sve više priznanja

Izvor: Blic, 25.Feb.2012

Pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije koji su angažovani u pet mirovnih misija Ujedinjenih nacija nastavljaju da dobijaju priznanja za svoj rad, među kojima je najnovije za učešće u mirovnoj misiji UN na Kipru. ..U komandi mirovne misije UN na Kipru 45 pripadnika Vojske Srbije, koji su...

Nastavak na Blic...

Medalje za srpske "plave šlemove"

Izvor: RTS, 25.Feb.2012

U komandi mirovne misije UN na Kipru pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije dobili medalje za vreme provedeno u toj misiji. ..Pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije koji su angažovani u pet mirovnih misija UN nastavljaju da dobijaju priznanja za svoj rad, među kojima je najnovije...

Nastavak na RTS...

"Vojska stub srpske diplomatije"

Izvor: B92, 26.Feb.2012, 00:00

Svilajnac -- Želja Srbije je da njena vojska, kroz učešće u mirovnim misijama, bude jedan od stubova diplomatije i spoljne politike, kaže ministar odbrane Dragan Šutanovac...U ovom trenutku prisutni smo u pet mirovnih misija Ujedinjenih nacija, gde ostvarujemo izuzetno dobre rezultate, istakao...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.