MOĆNO PROTIVAVIONSKO ORUŽJE: Da li će Vojska Srbije dobiti artiljerijski PVO sistem SPAT 30/2? (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Apr.2023, 20:08

MOĆNO PROTIVAVIONSKO ORUŽJE: Da li će Vojska Srbije dobiti artiljerijski PVO sistem SPAT 30/2? (VIDEO)

Da li će projekat samohodnog protivavionskog topa 30/2 doživeti završetak i serijsku proizvodnju?

Krajem osamdesetih godina prošlog veka artiljerijska snaga PVO tadasnje JNA zasnivala se na zastarelom samohodnom topu M-53/59 Praga.  Pored nedovoljne preciznosti i dometa ovo oruđe je odlikovala i loša prohodnost van puteva, sto je naročito dolazilo do izražaja u sadejstvu sa guseničnim oklopnim vozilima.

U cilju rešavanja ovog problema razvijen je novi samohodni >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << protivavionski top na šasiji borbenog vozila BVP M-80A. Na oklopno telo ugrađena je kupola sa dva Zastavina topa M-86 kalibra 30mm.

U tom periodu u naoružanje JNA su se uvodili nišansko računarski sistemi J-171, i još efikasniji Motorola 6800, inicijalno namenjeni za modernizaciju protiavionskih topova "Praga", ali su mogli biti ugrađeni i u kupolu novog borbenog vozila SPAT 30/2. Više o tome pogledajte u odličnom videu ispod.
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.