MO: Ne možemo ustupiti kasarne

Izvor: B92, 27.Dec.2011, 18:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MO: Ne možemo ustupiti kasarne

Beograd/ Novi Sad -- Ministarstvo odbrane upozorava da nije moguće ustupiti vojnu kasarnu u N.Sadu nevladinim aktivistima koji žele da u njoj naprave društveni centar.

Prazne i zapuštene kasarne Vojske Srbije izazvale su veliku pažnju javnosti nakon što je grupa nevladinih organizacija u Novom Sadu zaposela kasarnu "Arčibald Rajs", bivšu "Maršal Tito", i započela njeno preuređivanje u prostor za druženje mladih, ali je Ministarstvo odbrane upozorilo da Master planom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nije predviđena mogućnost ustupanja vojnih objekata bez naknade.

U saopštenju Ministarstva se navodi da oni imaju razumevanje za udruženja građana i istaknutih pojedinaca oko inicijative da se ustupe vojni kompleksi, koji su uvršćeni u Master plan, ali da ona, ipak, nije sprovodiva.

Ministarstvo je ukazalo da je kompleks kasarne ''Dr Arčibald Rajs'' u Novom Sadu, zaključkom Vlade Srbije, uvršćen u Master plan raspolaganja nepokretnostima koje nisu neophodne za funkcionisanje Vojske Srbije.

Napominje se da je u toku postupak pribavljanja odgovarajuće imovinsko-pravne dokumentacije za otuđenje tih nepokretnosti i ona će biti dostavljena Republičkoj direkciji za imovinu Srbije na dalje vođenje postupka.

U slučaju da se sa gradom, koji ima pravo na prioritetni vid raspolaganja, ne postigne dogovor za ustupanje predmetne kasarne prenosom prava svojine uz odgovarajuću naknadu, otuđenje navedene nepokretnosti (za čiju kupovinu vlada veliko interesovanje, kako korisnika sredstava u svojini Republike Srbije, tako i domaćih i stranih pravnih i fizičkih lica) biće sprovedeno putem javnog nadmetanja.

Aktivisti udruženja građana u Novom Sadu zauzeli su kasarnu "Arčibald Rajs" s ciljem da je pretvore u dom nevladinih organizacija. Nakon toga njima je, kako su preneli pojedini mediji, navodno zapretila ekstremistička organizacija koja sebe naziva "Srbska akcija".

Kasarna "Arčibald Rajs", bivša "Maršal Tito", prazna je i zapuštena. Ona je u vlasništvu Vojske Srbije, a omladinska udruženja su od gradskih vlasti zatražila da je otkupe i da je ne prodaju u komercijalne svrhe, već da je daju na upotrebu mladima za nezavisne društvene, sportske, obrazovne i kulturne aktivnosti.

Predsednik Skupštine Novog Sada Aleksandar Jovanović je tim povodom ranije izjavio da gradska vlast nema novca da otkupi ovu kasarnu i da ga verovatno neće ni imati u bližoj budućnosti.

On je kazao da gradska uprava ima razumevanja za to što mladi u Novom Sadu nemaju dovoljno prostora u kojima bi se mogli zabavljati i okupljati.

Iseljavanje iz kasarne je u međuvremenu tražila i vona policija, ali su aktivisti to odbili.

Nikola Burić iz novosadskog Edukativnog centra je objasnio da se ideja o "preuređenju" napuštene kasarne rodila zbog nedostatka prostora za mlade. Ranije su, rekao je on, postojali domovi kulture i domovi omladine, koji su nestali u tranziciji.

Tim povodom reagovala je desničarska organizacija Srpski narodni pokret "Naši", najavivši slične akcije.

Aktivisti Srpskog narodnog pokreta "Naši" saopštenjem su, međutim, najavili da će, u saradnji sa nekoliko rodoljubivih i humanitarnih organizacija, u narednim danima mirno zaposesti pojedine napuštene objekte Vojske Srbije, kako bi u njima obezbedili prostor za svoje delovanje i održavanje kulturnih dešavanja i humanitarnih akcija.

Aktivisti šesti dan u kasarni u Novom Sadu

Aktivisti okupljeni oko inicijative čiji je cilj da se od kasarne "Arčibald Rajs" u Novom Sadu napravi "Društveni centar", odnosno dom omladinskih nevladinih organizacija, najavili su danas da neće napustiti prostorije u kojima borave već šest dana.

Aktivistkinja Ivana Inđin rekla je danas na konferenciji za novinare da "Društveni centar" funkcioniše u teškim uslovima, jer kasarna nema struju, vodu i kanalizaciju, ali da se programi, koncerti, radionice i ostale aktivnosti održavaju po planu.

Ona je dodala da ovakve inicijative nisu novost u Novom Sadu i da je još 1995. godine pokrenuto pitanje prostora za mlade osnivanjem asocijacije Apostrof, koja je pokušala da od grada dobije neki objekat na korišćenje.

Turizmološkinja i aktivistkinja "Društvenog centra" Ivana Vulić rekla je da je kulturni turizam sa elementima urbanog življenja trend u turizmu i da mesta koja nude kulturne sadržaje najviše privlače turiste.

"Turisti traže mesta interakcije, gde se oslikava pravi život i kreativnost. Produkcija i konzumacija sadržaja na jednom mestu je postulat savremenog turizma, a 'Društveni centar' bi mogao da ponudi upravo ovo i privuče i zadrži posetoce iz celog sveta", rekla je Vulićeva.

Umetnik i aktivista Dejan Šolajić rekao je da je država pokazala nemar prema objektu kasarne "Arčibald Rajs", koja je istorijski spomenik, i poručio da je njena formalna zaštita prestala 2006. godine, a nikada nije obnovljena.

Aktivisti i neformalni "Društveni centar" u Novom Sadu danas su dobili podršku i Asocijacije nezavisne kulturne scene Srbije, koji su u saopštenju naveli da su ovu akciju prepoznali kao veoma bitnu za celu Srbiju i uputili im donacije u novcu i materijalu za funkcionisanje centra.

Aktivisti omladinskih organizacija prošlog četvrtka su "zauzeli" manji deo kasarne u Futoškoj ulici u širem centru Novog Sada.

Pripadnici vojne policije tražili su od njih da napuste kasarnu, što su aktivisti odbili.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.