Lideri Albanaca: Dačić zapretio

Izvor: B92, 22.Nov.2012, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lideri Albanaca: Dačić zapretio

Preševo -- Lideri albanskih partija na jugu Srbije smatraju da postavljanje spomenika borcima OVPMB nije provokacija i dodaju da je Dačićeva jučerašnja reakcija pretnja.

Dačić je juče izjavio da postavljanje spomen-ploče pripadnicima nekadašnje Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe u centru Preševa predstavlja nepotrebnu provokaciju na koju država mora da reaguje i poručio da bi zato bilo bolje da Albanci sami sklone spomenik.

On je rekao i da je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << podizanje spomen-ploče zapravo "nepotrebna provokacija" pogotovo ako se dovede u kontekst Dana albanske zastave, koji pada 28. novembra, kao i da se dan nakon toga očekuje izricanje presude Ramušu Haradinaju u Haškom tribunalu.

Međutim, politički lideri Albanaca s juga Srbije tvrde da spomenik koji je otkriven 16. novembra predstavlja "čin pažnje i sećanja" na mlade Albance s juga Srbije koji su stradali 2001. godine.

Jedan od komandanata OVPMB i doskorašnji predsednik Skupštine opštine Bujanovac, Jonuz Musliu, koji je predsednik Pokreta za demokratski progres, izjavio je da su Albanci za mirno rešavanje svih konflikata i da će predsednik Vlade Srbije "partnera za huškanje i rat morati da potraži na drugom mestu".

U Demokratskoj partiji ističu da su svi nastradali 2001. nečija deca, koja zaslužuju da im se imena ne zaborave, a potpredsednik te partije Nedžat Beljulji apeluje na trezvenost, jer ovo, kaže, nije vreme za "proizvodnju" problema.

"Posle 2001. godine, civilima, vojnicima, policajcima, borcima OVPMB je podignuto desetak spomenika. Sada se upravo u Lučanima gradi spomenik palim pripadnicima Žandarmerije. Zato ja ne vidim nijedan razlog da se na ovaj spomenik u Preševu ovako reaguje", ističe Beljulji.

Lider Demokratske unije doline iz Preševa Skender Destani je Tanjugu rekao da nije iznenađen Dačićevom reakcijom. "Ja od njega ništa drugo nisam ni očekivao. Dačićeva izjava je skandalozna, preteća i sramna. Ona nikako ne priliči jednom premijeru. Ako su svi pripadnici Oslobodilačke vojske amnestirani, odakle njemu onda pravo da otvoreno preti Albancima?", pita Skender Destani.

I lider Demokratske unije Albanaca Rahmi Zuljfiju je za nacionalnu agenciju rekao da nije očekivao ovakvu reakciju premijera. "Spomenik poginulim mladićima Albancima nije smeo da bude razlog za ovakvu preteću poruku. Takođe mislim da premijeru Vlade ovakve izjave ne priliče, jer one kod građana albanske nacionalnosti stvaraju nemir i nespokojstvo", kaže Zuljfiju.

Podsetimo, u centru Preševa na svečanosti koju je prošlog petka priredila lokalna samouprava, otkriven je spomenik sa imenima 27 ubijenih pripadnika nekadašnje OVPMB. Spomenik je koštao tri miliona dinara, a cela manifestacija je, kako tvrde Albanci, bila priređena povodom stote godišnjice od formiranja države Albanije.
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

VELIČAJU TERORISTE: Albanci udarili na Dačića!

Izvor: Kurir, 23.Nov.2012, 07:00

BEOGRAD - Prekardašili!..Lideri albanskih partija na jugu Srbije, umesto da se u najmanju ruku pokriju ušima i uklone iz centra Preševa skandalozni spomenik pripadnicima terorističke OVPMB, udarili su na premijera Srbije Ivicu Dačića, koji je to osudio...On je juče rekao da to „predstavlja nepotrebnu...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.