Krivokapić: Prodajom se ne umanjuje operativna sposobnost

Izvor: NoviMagazin.rs, 11.Feb.2015, 13:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krivokapić: Prodajom se ne umanjuje operativna sposobnost

Prodajom viškova naoružanja i vojne opreme neće biti umanjene operativne i funkcionalne sposobnosti Vojske Srbije, jer u svom sastavu poseduje modernije naoružanje iste namene, izjavio je danas portparol Ministarstva odbrane kapetan korvete Jovan Krivokapić.

"Reč je o tehnološki zastarelom naoružanju i vojnoj opremi koja nije neophodna za normalno funkcionisanje sistema odbrane. Važno je napomenuti da Vojska Srbije u svom sastavu poseduje modernije naoružanje >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << iste namene i u istoj klasi kao što je ovo oglašeno za prodaju", rekao je Krivokapić, a saopštava Ministarstvo.

On je objasnio da je reč o novoj proceduri kojom će se svim zaintresovanim firmama koje mogu da kupe takva sredstva po zakonu omogućiti uvid u višak naoružanja i vojne opreme kojima VS raspolaže.

"Ovakvim načinom prodaje onemogućiće se eventualna zloupotreba i malverazacije kojih je bilo u proteklih godinu dana kada su u akciji VBA uhapšeni potpukovnik Ministarstva odbrane i jedan od direktora kompanije koja je bila zaintresovana za kupovinu viška naoružanja i vojne opreme", naveo je Krivokapić.

Prema njegovim rečima, sav prihod od prodaje naoružanja i vojne opreme biće uplaćen u posebno formirani budžetski fond za naoružanje i vojnu opremu.

Odluku o formiranju tog fonda doneće Vlada Srbije, a njime će, kako je dodao, raspolagati Ministarstvo odbrane.

Novac iz tog fonda biće namenjen za istraživanje i razvoj i nabavku novog naoružanja, zaključio je on.

Iz Ministarstva odbrane ranije je saopšteno da je u pitanju "prethodna najava o prodaji viškova naoružanja i vojne opreme" i da nije preciziran vremenski oročen poziv za dostavljanje ponuda.

Na tenderu mogu da učestvovuju preduzeća registrovana za spoljnotrgovinski promet kontrolisane robe kojih ima više od 150, kao i preduzeća registrovana za proizvodnju NVO kojih sada ima 51.

U saopštenju se tvrdi da je prethodni model prodaje bio daleko netransparentniji i je dovodio do prodajnih cena koje su bile neznatno uvećane, te da su bile prisutne i nezakonitosti koje su dovele do hapšenja pojedinih lica.

U prethodnih nekoliko meseci, na sugestiju ministra odbrane i zahteva Vojske Srbije, iz prodaje povučena određena sredstva naoružanja i vojne opreme koja su ranije bila oglašena suvišnim, pre svega inžinjerijska sredstva koja se mogu koristiti za pomoć lokalnom stanovništvu u okviru treće misije VS, kao i neka ubojna sredstva za potrebe vežbi, zaključeno je tada u saopštenju.
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.