Konstituisana Skupštine Srbije

Izvor: RTS, 16.Apr.2014, 18:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konstituisana Skupštine Srbije

Poslanici Skupštine Srbije položili zakletvu. Prethodno je tročlana komisija verifikovala mandate. Sednici predsedavao najstariji poslanik Milan Korać iz PUPS-a. Zasedanje počelo uz postrojenu jedinicu Garde Vojske Srbije na ulazu u parlament i uz intoniranje himne "Bože pravde".

17.37 - Polaganjem zakletve svih poslanika, završena konstitutivna sednica. Sledeća sednica zakazana za 23. april u 10 časova.

16.20 - Tročlana komisija utvrđuje saglasnost >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << uverenja o izboru poslanika i izveštaja RIK-a. Skupština će nakon pauze od 60 minuta nastaviti rad.

16.10 - Intoniranjem državne himne počela konstitutivna sednica Skupštine Srbije. 

Na sednici će poslanici potvrditi poslaničke mandate. Smatra se da je Skupština Srbije konstituisana potvrđivanjem mandata dve trećine narodnih poslanika, čime ujedno prestaje mandat prethodnog saziva. Nakon potvrđivanja mandata, narodni poslanici polažu zakletvu.

Tekst zakletve glasi: "Zaklinjem se da ću dužnost narodnog poslanika obavljati predano, pošteno, savesno i verno Ustavu, braniti ljudska i manjinska prava i građanske slobode i po najboljem znanju i umeću služiti građanima Srbije, istini i pravdi!"

Skupština je izabrala tročlanu komisiju koja će podneti izveštaj o saglasnosti uverenja o izboru za narodne poslanike i izveštaja Republičke izborne komisije o izborima sprovedenim 16. marta.

Komisiju čine Milisav Petronijević iz SPS-a (predsedavajući), Jana Ljubičić iz SNS-a i Vesna Martinović iz DS-a.

Prvoj sednici novog saziva, do izbora predsednika parlamenta, predsedava najstariji poslanik - Milan Korać (85) iz Partije ujedinjenih penzionera Srbije.

Predsedavajućem u radu pomaže po jedan, najmlađi, narodni poslanik sa četiri izborne liste koje su dobile najveći broj poslaničkih mandata i generalni sekretar parlamenta.

Posle uskršnjih praznika, biće izabrani predsednik parlamenta, potpredsednici i svi skupštinski organi.

Srpska napredna stranka osvojila je na vanrednim parlamentarnim izborima 16. marta 158 od 250 poslaničkih mandata, koalicija SPS-PUPS-JS imaće 44 poslanika, Demokratska stranka 19, a Nova demokratska stranka 18 poslanika.

Među manjinskim strankama, Savez vojvođanskih Mađara osvojio je šest poslaničkih mandata, SDA Sandžaka tri, a Partija za demokratsko delovanje dva mandata.

Kako je najavio lider Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić, nova vlada biće izabrana do 27. aprila i imaće najviše 17 članova.

Kolegijum o ideji rotiranja predsednika Skupštine 

Pre skupštinske sednice Kolegijum Skupštine Srbije razgovarao je o ideji rotiranja predsednika parlamenta u naredne četiri godine, ali nije bilo izjašnjavanja niti reči o personalnim rešenjima, a taj posao će biti završen do ponedeljka.

Funkcioner SNS-a Zoran Babić rekao je novinarima nakon Kolegijuma da su šefovi poslaničkih grupa iznosili argumentaciju za ideju da se u naredne četiri godine nakon godinu dana menja predsednik parlamenta, i protiv te ideje, ali da se nisu o tome izjasnili.

Lider LSV-a Nenad Čanak izjavio je da mu do sada nije ponuđeno da bude predsednik Skupštine, ali da je spreman da pomogne ukoliko to bude trebalo, jer nije dobro da iz jedne stranke budu predsednik, premijer i predsednik Skupštine.

Potpredsednica SPS-a Dijana Vukomanović smatra da je ideja o rotirajućem predsedniku parlamenta znak dobre volje SNS-a da demokratizuje parlament i ojača kontrolnu funkciju te institucije.

Dosadašnji šef poslaničke grupe SVM-a u Skupštini Srbije Balint Pastor izjavio je da je ta stranka protiv ideje o rotiranju predsednika parlamenta, iako razumeju da je to "akt dobre volje SNS-a".

Poslanik Nove demokratske stranke Marko Đurišuć rekao je da će ta stranka analizirati ideju rotiranja na mestu predsednika parlamenta sa stanovišta da li je to dobro za ugled Skupštine Srbije i da će o tome obavestiti SNS kao najveću stranku.

Poslanik PUPS-a Momo Čolaković izjavio je da ima rezerve u vezi sa idejom o rotiranju predsednika u parlamentu, da veruje da to nije dobra ideja i da nije predviđena Ustavom i zakonima.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.