Josipović:Peruča- zločinački naum

Izvor: B92, 27.Jan.2013, 18:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Josipović:"Peruča"- zločinački naum

Zagreb -- Hrvatski predsednik Ivo Josipović izjavio da je namera Srba da pre 20 godina miniraju branu hidroelektrane Peruča bio "zločinački naum" i "primer varvarstva".

On je istakao da su tako mogli da stradaju i hrvatski civili i objekti.

Josipović je, povodom obeležavanja te godišnjice, rekao da je akcija hrvatske vojske u sprečavanju "tog nauma" otvorila put celokupnom oslobođenju zemlje, kao i da je namera rušenja hidroelektrane "spomenuta u hrvatskoj tužbi protiv >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srbije za genocid".

“U toj akciji se pokazalo veliko junaštvo ovdašnjeg naroda koji je oslobodivši Peruču zapravo otvorio put celokupnom oslobađanju Republike Hrvatske”, rekao je hrvatski predsednik.

Upitan kako komentariše činjenicu da i 20 godina nakon namere srpske vojske da rušenjem brane HE Peruča izazove ubistva hrvatskih civila i stradanja civilnih objekata vodenim talasom, koji bi nastao iz Peručkog jezera, Josipović se, kako javlja Hina, složio s takvom konstatacijom.

"Taj zločinački naum je inače spomenut u našoj tužbi (protiv Srbije) za genocid, jer je to zaista primer varvarstva i nadam se da se takav primer više nikad neće ponoviti”, rekao je Josipović i dodao da se nada da će svi koji su u tome učestvovali biti procesuirani.

Povodom 20. godišnjice Peruče, Josipović je danas odlikovao britanskog komandanta Marka Nikolasa Greja za, kako je rekao, spas Peruče od proboja.

Josipović je novinarima ispričao kako mu je Grej danas ispričao da su Srbi bili ljuti kada je on odlučio da ispusti vodu iz brane, ali da on, kako je rekao, tada tome nije pridao nikakvu važnost, kao ni da bi mogao sam sebi da ugrozi život.
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Josipović: Pokušaj rušenja Peruče u tužbi protiv Srbije za genocid

Izvor: Nezavisne Novine, 27.Jan.2013

PERUČA - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović izjavio je danas da je namjera Srba da prije 20 godina miniraju branu hidroelektrane Peruča bio "zločinački naum" i "primjer varvarstva", od kojeg su mogli da stradaju i hrvatski civili i objekti.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.