Izvor: TangoSix.rs, 02.Dec.2019, 10:05

Izviđačko-borbena bespilotna letelica CH-92A, nove sposobnosti Vojske Srbije, tehnologija za domaći Pegaz

Izviđačko-borbena bespilotna letelica CH-92A, nove sposobnosti Vojske Srbije, tehnologija za domaći Pegaz

Nabavkom kineskih izviđačko-borbenih bespilotnih letelica CH-92A, Srbija će postati prvi korisnik ovakvih vazduhoplova u regionu, to neće biti samo prva borbena BPL u Vojsci Srbije već i prvi srednji daljinski pilotiran vazduhoplov (Remotely Piloted Vehicle) u VS koja je do sada, počevši od 2008. godine koristila samo mini bespilotne izviđačke letelice (izraelski Orbiter).
VS će dakle dobiti sasvim novu klasu vazduhoplova, sasvim nove mogućnosti i sposobnosti, ali je >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << još važnije da je u saradnji sa NR Kinom po pitanju bespilotnih letelica akcenat stavljen na transfer tehnologije koja će se primeniti na domaću bespilotnu letelicu Pegaz koja će takođe postati izviđačko-borbena.
CH-92A na avio-salonu Žuhaji 2018 / Foto: Michael Jerdev I’ve never seen or heard of this UAV before. Do you know which Chinese company makes it?
— Steve Trimble (@TheDEWLine) November 28, 2019
Za CH-92A nije bio čuo čak ni jedan od urednika AviationWeeka Steve Trimble
Bespilotna letelica CH-92A koja pripada familiji BPL Cai Hong (skraćenica CH, u prevodu Rainbow, duga) je do sada čak i stručnoj javnosti bila manje poznat ili gotovo nepoznat tip kineske izviđačko-borbene bespilotne letelice što je donekle i bilo za očekivati jer je reč o novijoj letelici čije su prve opšte poznate fotografije nastale na avio-salonu u Žuhaiju prošle godine.
Do sada se znalo za letelicu sa oznakom CH-92 koja je prvi put predstavljena novembra 2012. na avio-salonu Airshow China 2012. takođe u Žuhaiju. Međutim CH-92 je po konstrukciji ipak sasvim drugačija BPL i moglo bi se reći da je nešto veća od CH-92A. Obična CH-92 nije naoružana a i jednu i drugu letelicu proizvodi kompanija Aerospace Long March International (ALIT). Takođe, može se pretpostaviti da je i CH-92A kao i CH-92 razvijena u 701. istraživačkom institutu ili kako je ova ustanova još označena kao 11. akademija korporacije CASC (China Aerospace Science and Technology Corporation).
Taktičko-tehničke karakteristike Pegaza čiji razvoj nije završen / Foto: Živojin Banković, Tango Six Najvažnije karakteristike za CH-92 su poznate: razmah krila 9 metara, dužina 4,1 m, visina 1,6 m, maksimalna poletna masa 300 kg a nosivost do 60 kg. Krstareća brzina je 120 do 160 a maksimalna 190 km/h dok je praktički vrhunac leta 6000 m. Letelica može ostati u vazduhu do 10 časova i biti udaljena maksimalno 250 km od komandne stanice. Opšte TTK za CH-92A do sada nisu objavljene a na sajtu proizvođača se može pogledati video snimak na kome se vidi da postoji varijanta letelice koja se može lansirati sa vozila u pokretu, koja nema fiksni stajni trap tipa tricikl već ima skije na koje može sleteti. Upravo je ova karakteristika bila ključna u izjavi predsednika Srbije u septembru.

 
Za CH-92A proizvođač navodi da je to izviđačka i borbena BPL koja za izvršavanje različitih zadataka može da nosi optoelektronski i infracrveni sistem kao i dve precizno vođene bombe (ili rakete prim. autora). Može se koristiti za prikupljanje obaveštajnih podataka, izviđanje, nadgledanje, otkrivanje neprijateljskih pozicija, korekturu artiljerijske vatre, precizne udare po ciljevima od velike važnosti i tzv. TST ciljevima (time sensitive targets) kao i za procenu efekta borbenog dejstva u realnom vremenu.
Raketa vazduh-zemlja FT-8D dometa 5 km / Foto: Michael Jerdev I pored toga što je pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse dr. Nenad Miloradović naveo da će Pegaz dobiti naoružanje sa BPL CH-92A u vidu rakete FT-8D (kao i domaće naoružanje), na dostupnim fotografijama kineske letelice može se videti da ona može da ponese i rakete većih gabarita.
FT-8D je je jedna od najmanjih ako ne i najmanja u familiji kineskih malogabarirnih ubojnih sredstava, odnosno u ovom slučaju raketa, kojim se naoružavaju bespilotne letelice. Prema dostupnim podacima ima poluaktivno lasersko vođenje i domet do 5 km. Sasvim sigurno će prva srpska borbena BPL dobiti i kinesku elektronsku opremu, međutim nije precizirano da li se to odnosi i na zemaljske stanice za navođenje.
Pegaz na poslednjem Partneru sa kineskom raketom FT-8D / Foto: Dušan Atlagić, Tango Six Iako se još uvek sa sigurnošću ne zna koliko će se CH-92A biti nabavljeno, prema zvaničnim infromacijama, Vojska Srbije će dobiti tri baterije sa 6 ili 9 letelica, što je prema zvaničnoj izjavi predsednika Srbije, plaćeno 30 miliona dolara (nije precizirano da li je uračunat i transfer tehnologije). Do sada je što se tiče ove klase BPL obično bila praksa da baterija ima dve do tri letelice kojima upravlja jedna zemaljska stanica. Takođe vojska će nakon redizajniranja Pegaza dobiti još baterija sa dodatnim brojem borbenih BPL.
Na odabir CH-92A najverovatnije je uticalo to što su njene taktičko-tehničke karakteristike vrlo bliske Pegazovim, zvanično znamo da je nosivost kineske letelice za 20 procenata veća (podsetimo nosivost Pegaza je 40 kg što se odnosi i na elektronsku opremu). Sve sličnosti kineske i srpske BPL mogu olakšati rad inženjerima na doradi Pegaza do željenog izgleda i zadovoljenja zadatih taktičko-tehničkih zahteva.

The post Izviđačko-borbena bespilotna letelica CH-92A, nove sposobnosti Vojske Srbije, tehnologija za domaći Pegaz appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...


Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.