Izmene zakona trajno rešavaju status profesionalnih vojnika

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Jan.2020, 17:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izmene zakona trajno rešavaju status profesionalnih vojnika

Povećanje starosne granice za prijem u službu na određeno i neodređeno vreme u Vojsku Srbije omogućiće trajno rešavanje statusa mnogih profesionalnih vojnika, podoficira i oficira, ocenio je danas Sindikat Nezavisnost - Odbor Ministarstva odbrane i VS.

Izmenama Zakona o VS, koje su usvojene u decembru prošle godine, predviđeno je da se starosna granica za prijem u profesionalnu vojnu službu u statusu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << podoficira poveća sa 35 na 40 godina, odnosno sa 40 na 45 u statusu oficira.

"Navedene izmene omogućiće sistemu da na vreme prepozna kvalitet u radu, ali i pruži drugu šansu mnogim profesionalnim vojnicima i podoficirima i motivisati ih da se usavršavaju i školuju", saopštio je Sindikat Nezavisnost.

Zakon sada omogućava, kako navode nakon detaljne analize svih izmena, da se podoficir koji je stekao odgovarajuće visoko obrazovanje može unaprediti u čin potporučnika.

Prema mišljenju članova Sindikata, ostaje i prostora da se preciznije definišu pojedinosti jer se, kako navode, u praksi pokazalo da je prilikom primene zakona veliku ulogu igrao i subjektivni stav pretpostavljenih prilikom promovisanja podoficira u status oficira, odnosno profesionalnih vojnika u status oficira.

U Sindikatu veruju da će izmene i dopune Zakona uz socijalni dijalog i mogućnost učešća tog sindikata u radnim grupama, doneti još pozitivnih rešenja i podstaći buduće profesionalne pripadnike VS da svoju karijeru prepoznaju u sistemu odbrane, ali i zaustaviti odliv kadrova.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.