Izložba slika Nadežde Petrović

Izvor: Studio B, 19.Nov.2015, 11:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba slika Nadežde Petrović

Narodni muzej u Beogradu i Medija centar „Odbrana", povodom 100 godina od smrti Nadežde Petrović, organizuju u 13 časova u Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije izložbu slika ove značajne umetnice.

Posetioci će moći da vide 73 slike iz Narodnog muzeja, saopšteno je iz Turističke organizacije Beograda.

Nadežda Petrović nije samo slikala, izlagala i pratila zbivanja na evropskoj likovnoj sceni >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << nego se trudila da svestranom delatnošću doprinese napretku čovečanstva. Bila je slikar, učiteljica crtanja u Višoj ženskoj školi, pokretač likovnih manifestacija, likovni kritičar, autor pozorišne drame, jedan od osnivača i prvi sekretar Kola srpskih sestara (1903), član Društva srpskih umetnika „Lada" (1904-1906) i Srpskog umetničkog udruženja (1907). Organizovala je rad (1905) i izložbu (1907) Jugoslovenske umetničke kolonije - prve te vrste kod nas. Kao sekretar Odbora za organizaciju umetničkih poslova Srbije i jugoslovenstva (1913) učestvovala je u osmišljavanju programa zahvaljujući kojem su osnovani Umetničko odeljenje Ministarstva prosvete (1919), Muzej savremene umetnosti i Umetnički paviljon „Cvijeta Zuzorić" (1928), Akademija likovnih umetnosti (1937) i Galerija fresaka (1952). Bavila se likovnom kritikom i, prva među Srpkinjama, fotografijom.

Pored svestranih obaveza povezanih sa umetnošću, Nadežda se posvetila i aktivnostima humaniste. Nosila je pomoć narodima pod turskom okupacijom i predvodila proteste protiv aneksije Bosne i Hercegovine (1908). O pravima Srba i ostalih porobljenih slovenskih naroda govorila je na skupovima kod nas i, zahvaljujući znanju francuskog, nemačkog i ruskog, u inostranstvu. Jedan je od osnivača pariske Lige za nacionalna prava potlačenih naroda. Bila je dobrovoljna bolničarka u balkanskim ratovima (1912-1913) i Prvom svetskom ratu. Umrla je od tifusa u vojnoj bolnici u Valjevu 3. aprila 1915. godine.

Izložba će biti otvorena do 24. decembra.

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

Izložba povodom 100 godina od smrti Nadežde Petrović

Izvor: B92, 19.Nov.2015

Povodom 100 godina od smrti slikarke Nadežde Petrović, Narodni muzej u Beogradu i Medija centar "Odbrana“ organizuju izložbu te umetnice, koja će biti otvorena danas u Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije...Na izložbi, na kojoj će biti predstavljene 73 slike iz Narodnog muzeja u Beogradu, što...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.