Izložba Ljubice Sokić i Bogdana Šuputa u Domu Vojske

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Jan.2018, 16:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba Ljubice Sokić i Bogdana Šuputa u Domu Vojske

Izložba Spomen-zbirke Pavla Beljanskog - "Priča o dvoje umetnika: Ljubica Cuca Sokić (1914-2009) i Bogdan Šuput (1914-1942)" otvorena je danas u Maloj galeriji Doma Vojske Srbije u Beogradu. Zamišljena kao omaž u čast dvoje umetnika, izložba je realizovana povodom 75 godina od smrti Bogdana Šuputa, stradalog u Novosadskoj raciji 23. januara 1942. godine.

Postavka obuhvata oko 50 umetničkih dela i neke od ličnih premeta dvoje umetnika koji se čuvaju u Spomen-zbirci >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Pavla Beljanskog, prikazujući njihove životne i stvaralačke paralele.

Autorka izložbe Marta Đermati rekla je da su izložena dela deo zbirke koju paralelno čuvaju sa Kolekcijom Pavla Beljanskog i koju i dalje dopunjuju.

U toj zbirci nalazi se 40 dela Cuce Sokić i 32 Bogdana Šuputa, a Đermati je objasnila da je koncepcijom izložbe želela da pokaže prijateljstvo dvoje umetnika i zajedničke tačke boravka - Beograd, umetnička škola, Pariz i grupa "Desetorica" sa kojom su izlagali 1940. u Beogradu i Zagrebu.

"Imamo crteže Ljubice Sokić iz Zagreba, neke crteže Bogdana Šuputa koji su nastali u Beogradu, a meni su posebno dragi aktovi koji predstavljaju njihovo školovanje. Oboje su učili kod istih profesora i na tim crtežima vidimo uticaje tih profesora", rekla je Đermati.

Ona je skrenula pažnju i na segment izložbe sa ličnim predmetima koji svedoči o njihovom privatnom životu - šešir Cuce Sokić, četkica, tuba za boje, paleta, vetrina sa predmetima vezanim za različite segmente života Bogdana Šuputa.

"Upečatljiva je pločica iz logora u Austriji u kome je boravio tokom 1941. i iz koga je došao u Novi Sad, sopstvenom odlukom. Kada je pušten iz logora, odlučio je da se vrati u Novi Sad što se ispostavilo kao kobna odluka jer je nekoliko meseci kasnije tu i nastradao", kazala je autorka izložbe.

Prijateljstvo dvoje umetnika, prema njenim rečima, posebno dobro prikazuje portret Bogdana Šuputa koji je Ljubica Sokić naslikala u svom ateljeu u Parizu.

"Svi znamo da je Ljubica Sokić imala mnogo više novčanih sredstava od Bogdana Šuputa. On sebi nije mogao da priušti pristojan atelje i ona je rado primala svog školskog druga u taj atelje i tamo su slikali. Cuca je u jednom trenutku zabeležila taj njegov rad", ispričala je Đermati.

Rođeni iste godine, Ljubica u Bitolju, a Bogdan u Sisku, pripadali su predratnoj generaciji srpskih slikara stasaloj u četvrtoj deceniji 20. veka i njihovo prijateljstvo trajalo je sve do Šuputove tragične pogibije.

U svoju kolekciju Pavle Beljanski je uvrstio četiri slike Ljubice Sokić dok je nabavka dela Bogdana Šuputa za kolekcionara ostala neispunjena želja.

Poštujući tu želju, Sokić je u dva navrata poklanjala Spomen-zbirci dela Šuputa koja danas predstavljaju dragoceno svedočanstvo njihovog prijateljstva.

Vršilac dužnosti upravnika Spomen-zbirke Pavla Beljanskog Milana Kvas je rekla da je izložba napravljena da bude gostujuća i premijerno je prikazana u Galeriji Kuće Vojnovića Kulturnog centra u Inđiji, dok je u ime Medija centra "Odbrana", načelnik galerije, viši kustos Jelena Knežević ukazala na uspešnu saradnju sa Spomen-zbirkom Pavla Beljanskog.

Izložba u Domu Vojske Srbije biće otvorena do 31. januara.
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Izložba u čast Cuce Sokić i Bogdana Šuputa

Izvor: RTS, 11.Jan.2018

. U Maloj galeriji Doma Vojske Srbije otvorena je izložba "Priča o dvoje umetnika: Ljubica Cuca Sokić i Bogdan Šuput". Izložba je omaž dvoma umetnicima, povodom obeležavanja 75 godina od smrti Bogdana Šuputa, stradalog u Novosadskoj raciji 23. januara 1942. godine.

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.