Izložba Dijanina deca u Domu Vojske

Izvor: RTS, 15.Maj.2018, 20:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba "Dijanina deca" u Domu Vojske

U Domu Vojske otvorena je izložba "Dijanina deca", posvećena velikoj akciji spasavanja dece u Drugom svetskom ratu. Izložba je organizovana zahvaljujući saradnji Ministarstva odbrane i Radio-televizije Srbije.
Do 14. juna građani će u Domu Vojske, kroz fotografije, dnevničke beleške Dijane Budisavljević, moći da saznaju kako je spasavala svako dete pojedinačno iz Jasenovačkog logora.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
"Mene je usvojila zagrebačka porodica i kod nje sam odrasla. Dugo nisam ni znala da sam bila u logoru, nego mi je školska drugarica rekla", kaže Brigita Knežević, jedna od dece koju je Dijana spasila.
"Mi smo Dijanina deca. Njeno je delo veliko do neba", rekao je Mihailo Galić.
Izložba je prilika da oni koji znaju ko je Dijana Budisavljević dopune znanje. Mlađe generacije da saznaju o njenom herojstvu.
"Vi negde njihovu priču doživljavate, proživljavate. Ovo je prilično kompleksna priča. Možda čak od svih filmova, od svih izložbi koje sam radila ovo je definitivno najkompleksnija priča zato što ona ima nekoliko nivoa. Nije to samo da je ona tu decu uspela da izvuče iz Jasenovca. Ustaše njih dalje prebacuju u Sisak, Gornju Rijeku, ona ponovo pokušava da uradi transporte, ponovo tu decu spasava", objašnjava autorka izložbe Slađana Zarić.
Ministar odbrane Aleksandar Vulin je, govoreći za RTS o značaju ove izložbe, rekao da je važno znati šta se dešavalo sa našim narodom.
"Važno je znati, jer ako budemo ćutali, kao što smo ćutali decenijama unazad, to zlo će se ponoviti. Dijana Budisavljević nije bila Srpkinja, ali je spasila 7.500 srpskih dečaka i devojčica. Ako tražimo put ka pomirenju, put Dijane Budisavljević je put ka pomirenju, a ne put Blajburga i ne put Alojzija Stepinca", kaže Vulin.
Izložba je deo projekta "Dijanina deca", u okviru kojeg će se emitovati dokumentarni film 23. maja, na Prvom programu RTS-a od 21 čas.
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Otvorena izložba o Dijani Budisavljević koja je spasila 7. ...

Izvor: Beta, 15.Maj.2018

Izložba "Dijanina deca", posvećena Dijani Budisavljević Obekser koja je tokom Drugog svetskog rata iz koncentracionog logara Jasenovac, spasila više od 7.500 srpske dece, otvorena je večeras u Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije. Ministar odbrane Aleksandar Vulin je na otvaranju izložbe kazao da...

Nastavak na Beta...

Otvorena izložba "Dijanina deca" u Domu vojske

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Maj.2018

U Domu Vojske večeras je otvorena izložba "Dijanina deca", posvećena velikoj akciji spasavanja dece iz ustaškog logora Jasenovac u Drugom svetskom ratu...Do 14. juna građani će u Domu Vojske, kroz fotografije dnevničke beleške Dijane Budisavljević, moći da saznaju kako je ona spasavala decu...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.