Ima li Srbija načelnika Generalštaba?

Izvor: N1 televizija, 10.Jun.2018, 19:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ima li Srbija načelnika Generalštaba?

Ko komanduje Vojskom Srbije nakon što je načelnik Generalštaba stekao sve uslove za penziju? To pitanje Vojnog sindikata državnom vrhu bez odgovora je i 19 dana pošto je Ljubiša Diković napunio 58 godina. Sve odluke koje načelnik Generalštaba potpisuje su nezakonite, upozoravaju iz Vojnog sindikata.

Izvor: N1

Da li je vojna karijera načelnika generalštaba Ljubiše Dikovića završena? Zvanično >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << - on je sada penzioner, a ne postoji ni ukaz predsednika Republike koji bi omogućio da general Diković ostane na funkciji koju obavlja već sedam godina. Zbog svega toga Vojni sindikat Srbije zatražio je od predsednika, premijerke i Skupštine hitnu reakciju- Tvrde da je "zabrinjavajuće, nezаkonito i neosnovаno" to što je status načelnika generalštaba i dalje nerešen.

General Ljubiša Diković u ovom trenutku ima 58 godina i 19 dana. To, prema mišljenju predsednika Vojnog sindikata Novice Antića, znači da on već 19 dana ne može da komanduje vojskom jer je na dan svog rođendana ispunio oba uslova za penziju.

"Sve odluke koje načelnik Generalštaba, odnosno general Diković, u ovom slučaju potpisuje jesu nezakonite jer on pravno gledano od 22. maja nije u profesionalnoj vojnoj službi. Dakle, sve što on naredi ili uradi ili nekim aktom naloži, naravno da je ništavno”, tvrdi Antić.

Sindikat se poziva na Zakon o vojsci u kojem piše da generalu prestaje služba u vojsci Srbije kada napuni 58 godina života. Osim toga, ima i 40 godina radnog staža. Da je zakon sasvim jasan, tvrdi i vojni analitičar Aleksandar Radić.

"Sad smo u vakumu, s jedne strane je po sili zakona Diković već morao da bude penzioner, a sa druge strane, za sada ne postoji informacija o tome da je napravljeno neko premošćavanje. Ako ne postoji neki dokument sa potpisom predsednika Vučića, za koji tek treba da saznamo, a koji omogućava generalu Dikoviću da i dalje bude na dužnosti načelnika Generalštaba, onda se sve što je on u međuvremeno potpisao smatra ništavnim”, objasnio je on.

Vojni sindikat je tražio i reakciju resornog odbora Skupštine Srbije. Da li će i kada reagovati - pitali smo predsednicu odbora za odbranu Mariju Obradović, koja nam nije odgovorila. Nisu odgovorili ni u Ministarstvu odbrane na pitanje da li umesto Dikovića dokumenta možda potpisuje neko drugi.

Novinar Istinomera Siniša Dedeić kaže da se sudbina generala Dikovića ne može sa sigurnošću prognozirati.

"Što se tiče kadrovskih rešenja i poteza koje ova vlast povlači, mogu da očekujem sve i ništa. Dakle, mogu da očekujem i penzionisanje Dikovića i nagrađivanje nekom savetničkom funkcijom ili čak ostanak na toj funkciji, zaista me ništa ne bi iznenadilo”, ističe on.

Jedini koji može eventualno da iznenadi je predsednik Republike, koji donosi konačnu odluku o penziji generala Dikovića ili eventualno ukaz o njegovom ostanku na funkciji u periodu ne dužem od dve godine.
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Vojni sindikat: Sve odluke koje Diković potpisuje su nezakonize

Izvor: N1 televizija, 10.Jun.2018

Ko komanduje Vojskom Srbije nakon što je načelnik Generalštaba stekao sve uslove za penziju? To pitanje Vojnog sindikata državnom vrhu bez odgovora je i 19 dana pošto je Ljubiša Diković napunio 58 godina. Sve odluke koje načelnik Generalštaba potpisuje su nezakonite, upozoravaju iz Vojnog sindikata...Izvor:...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.