IZGOREĆEMO AKO IZBIJE JOŠ JEDAN POŽAR!

Izvor: Kurir, 17.Sep.2011, 08:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

IZGOREĆEMO AKO IZBIJE JOŠ JEDAN POŽAR!

BEOGRAD - Alarmantno! Ako u Srbiji u ovom trenutku izbije još jedan veliki šumski požar, teško ćemo moći da ga ugasimo jer nemamo dovoljno helikoptera za gašenje iz vazduha!

BEOGRAD - Alarmantno!

Ako u Srbiji u ovom trenutku izbije još jedan veliki šumski požar, teško ćemo moći da ga ugasimo jer nemamo dovoljno helikoptera za gašenje iz vazduha!

Ovo dramatično upozorenje za Kurir je izrekao Predrag Marić, načelnik Sektora za vanredne situacije >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << MUP Srbije.

- MUP ima samo jedan helikopter u koji može da stane tona vode. Vojska ima dva helikoptera nosivosti dve tone vode, a poljoprivredna avijacija ima tri aviona koja mogu da ponesu po tonu vode. Da bismo mogli da gasimo ovakve požare, potrebna su nam još dva helikoptera u koja bi moglo da stane između sedam i devet tona vode - objašnjava Marić.

Kupovina ovih helikoptera, međutim, nije ni u daljoj perspektivi. Jedan ovakav helikopter košta između 10 i 15 miliona evra, pa bi zato jedno od rešenja bilo formiranje regionalnog centra za vanredne situacije u Nišu.

- Time bismo obezbedili da tokom letnjeg perioda ruske letelice budu u Srbiji! Rusi su bili dve nedelje kod nas, ali njihovi helikopteri su odleteli u sredu. Za novo aktiviranje njihovih letelica trebalo bi nam odobrenje Vlade Srbije, a mi za to nemamo dovoljno vremena - kazao je Predrag Marić.

(NA. S. - M. M.)

Potvrđeno pisanje Kurira!

Kurir je prvi pisao da su za seriju šumskih požara širom Srbije najverovatnije odgovorne šumokradice, a MUP Srbije je sada to i zvanično potvrdio!

- Pokrenuli smo istragu o požarima zbog sumnje da su podmetnuti! Na to ukazuje činjenica da je, na primer, pet požara u Kraljevu izbilo na tri strane borove šume, i to noću! Osim što šumokradice tako kriju tragove, izgorelo drvo se koristi kao građevinski materijal i kao drvna građa, ali mnogo je jeftinije od sirovog - kaže Marić.

Gde je sve gorelo

KRALJEVO - Izgorelo 4.700 hektara borove šume i 10.000 hektara niskog rastinja.

BUJANOVAC - Požar na planini Kozjak, koji je pre četiri dana prešao s makedonske strane planine, juče je ugašen.

PRIJEPOLJE - Požar u Kumaničkom kanjonu zahvatio je oko 15 hektara niskog rastinja, a stihija je zasad pod kontrolom.

MAJDANPEK - Požar koji je izbio u Nacionalnom parku Đerdap zahvatio je oko 50 hektara šume i visokog rastinja, ali brzo je ugašen.

KRUŠEVAC - Požar u okolini Kruševca koji je izbio 29. avgusta zahvatio je oko 100 hektara niske trave i listopadne šume.
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.