Izvor: Politika, 07.Jul.2013, 13:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I civili u vojnim misijama

Vojska Srbije razvila sistem civilno-vojne saradnje koji je uvažen i u Partnerstvu za mir. – Pomažu meštanima udaljenih sela, gase požare, postavljaju pontonske mostove

Vojni medicinski timovi redovno obilaze zabačena sela širom Srbije i pregledaju meštane, uglavnom starije građane koji žive sami i teško im je da odlaze u ambulante.

U udaljenim školama vojni stomatolozi đacima mlađih razreda, držeći predavanja o održavanju higijene usta i zuba, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << unapređuju zdravstveno i higijensko vaspitanje. Sela obilaze i veterinari, dajući savete o uzgoju i zdravlju stoke i pregledajući je, ali su bili aktivni i na beogradskom Vračaru – gde su deci govorili o nezi kućnih ljubimaca.

Knjige koje su preostale posle gašenja vojnih biblioteka donirane su školama. Pomoć u saniranjima posledica poplava, ili čišćenju snega, postala je već uobičajena aktivnost vojske, kao i postavljanje privremenih pontonskih mostova gde je to neophodno kako bi se pomoglo lokalnom stanovništvu ili privredi.

Prošle godine je jedna od najznačajnijih aktivnosti CVS-a bila zajednička akcija predstavnika Nacionalne garde iz Ohaja i pripadnika Druge brigade Kopnene vojske iz Kraljeva na rekonstrukciji fiskulturne sale i sportskih terena u jednoj osnovnoj školi koja je oštećena u zemljotresu.

Sve ove aktivnosti spadaju u domen civilno-vojne saradnje (CVS) koja je razvijana poslednjih nekoliko godina, a sada je postala i svojevrsni brend Vojske Srbije koji su prepoznale druge države. Civilno-vojna saradnja naravno nije ovdašnji izum, postoji u mnogim armijama, ali je ključna razlika u tome što se u Srbiji ona razvija i za aktivnosti na domaćoj teritoriji, dok je strane armije praktikuju isključivo u inostranstvu.

– Uspostavljen je sistem obuke iz oblasti CVS-a gde se, uz usavršavanje na kursevima u inostranstvu, obuka realizuje i na našem Osnovnom štabnom kursu u oblasti CVS i u Kancelariji za CVS u Četvrtoj brigadi Kopnene vojske u Vranju. Treba istaći da ova kancelarija postoji od jula 2007. godine i kroz aktivnosti CVS-a u velikoj meri je doprinela poboljšanju odnosa između Vojske i stanovništva i vlasti u Pčinjskom okrugu. Na taj način je funkcija CVS-a uvedena u svakodnevnu praksu u Vojsci Srbije, a komandanti brigada su brzo uvideli njen značaj i upotrebnu vrednost – kaže pukovnik Zvonimir Pešić, načelnik Odeljenja za CVS-a u Generalštabu Vojske Srbije, ističući da je takva kancelarija osnovana i pri Drugoj brigadi u Kraljevu.

U toku je i normativno zaokruživanje ove aktivnosti, izrađen je Nacrt doktrine CVS-a a u toku je izrada Uputstva za CVS.

– Srbija je, u sklopu Individualnog partnerskog programa u okviru Partnerstva za mir, prihvatila realizaciju partnerskog cilja ,,Specijalisti CVS”. Realizacija tog cilja podrazumeva razvoj mogućnosti za angažovanje stručnjaka iz oblasti humanitarne pomoći, kulturoloških pitanja, civilne uprave, civilne infrastrukture i ekonomije i trgovine –  objašnjava pukovnik Pešić.

Upravo zbog tih brojnih oblasti, na tim zadacima u inostranstvu neće biti angažovana samo vojna lica, već i eksperti iz domaćih civilnih struktura. Na domaćem terenu, ta saradnja već postoji, s vojnim lekarima sela obilaze i stručnjaci Ministarstva poljoprivrede, lekari iz lokalnih domova zdravlja, kao i predstavnici Crvenog krsta.

Krajem prošle godine održan je sastanak s predstavnicima 12 ministarstava, a do sada je šest ministarstava dostavilo svoje kandidate za učešće u zadacima civilno-vojne saradnje u inostranstvu. Obuka kandidata za specijaliste CVS-a u organizaciji Vojske Srbije  počeće u septembru, a po njenom okončanju Srbija će ispuniti svoju obavezu iz programa Partnerstvo za mir.

U Sektoru „Istok” misije UN Unifil na jugu Libana, gde se nalaze mirovnjaci VS u  sastavu španskog kontingenta, glavni oficir za projekte CVS-a koje finansiraju UN je starešina VS, trenutno je na toj funkciji major Živko Božić.

– U perspektivi je slanje petočlanog CIMIC (Civil-Military Cooperation) tima u misiju Unifil, u kojem bi bili lekari, medicinski tehničari i veterinar – kaže pukovnik Pešić i napominje da su starešine CVS-a u pojedinim zemljama u kojima realizuju svoju misiju mogu biti začetnici kasnije ekonomske saradnje zemlje domaćina i zemlje učesnika u misiji na njenoj teritoriji.

Oficir VS vodi saradnju s civilima u misiji „Atalanta”

O tome s kakvom pažnjom se u inostranstvu prati razvoj CVS-a dovoljno govori podatak da je baš oficir VS postavljen na rukovodeće mesto za civilno-vojne odnose u Komandi misije Evropske unije EUNAFOR „Atalanta” u Somaliji.

Major Nikola Otašević nalazi se u Operativnoj komandi misije u Nortvudu u Velikoj Britaniji, a po potrebi odlazi na područje Somalije.

Sarađuje s predstavnicima kompanija koje traže zaštitu misije EU za svoje brodove od somalijskih pirata, kao i državnim i nevladinim organizacijama koje su angažovane na dopremanju pomoći u ovu unutrašnjim sukobima ruiniranu državu.

Milan Galović

objavljeno: 07/07/2013
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.