“Granit 2023“: Najzanimljvije premijere prikaza, besposadne letelice, sistemi PVO, radari, helikopteri

Izvor: TangoSix.rs, 24.Apr.2023, 08:58

“Granit 2023“: Najzanimljvije premijere prikaza, besposadne letelice, sistemi PVO, radari, helikopteri

Izložbe i sajmovi naoružanja i vojne opreme, ali i vojne vežbe, kao i prikazi sposobnosti vojske, poput prekjučerašnjeg događaja ‘‘Granit 2023‘‘ održanom na batajničkom aerodromu povodom Dana Vojske Srbije, jedinstvena su prilika da se i šira javnost upozna sa najrazličitijom tehnikom namenjenoj svim vidovima i rodovima oružanih snaga. Entuzijastima, kao i stručnoj javnosti su svakako najinteresantnije premijere, odnosno sredstva koje se prvi put javno prikazuju, bilo da je reč >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << o sistemu koji je u razvoju ili je već uveden u upotrebu.
Poslednjih nekoliko godina Vojska Srbije prolazi kroz proces tehničke modernizacije koju imamo prilike da pratimo upravo preko svih navedenih događaja. Na prošlogodišnjoj manifestaciji ‘‘Štit 2022‘‘ videli smo nekoliko premijera od koje su dve najznačajnije za osavremenjavanje ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane. U pitanju su bili ruski višenamenski borbeni avion MiG-29SM+ i kineski raketni sistem PVO FK-3 srednjeg dometa. ‘‘Granit 2023‘‘ je možda po atraktivnosti prvi put viđenih sistema bio dosta slabiji, ali smo videli sve što je najavljeno, sve što je nabavljeno i isporučeno u skorije vreme, pa čak i nešto više od toga.
CH-95 je uglavnom bila pokrivena maskirnom mrežom ali kada je pored nje prošao predsednik države sa gostima ona je bila sklonjena i letelica je svejedno fotografisana / Foto: Uroš Mitrović Kao što je Tango Six već preneo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je krajem marta, najavljujući subotnji događaj, izjavio da će se između ostalog moći videti i kineska besposadna letelica CH-95. I zaista, ova letelica jeste prikazana, i jedna je od najznačajnijih premijera, iako je možda kod mnogih prošla nezapaženo jer su je prisutni pripadnici jedinice koja je koristi uglavnom držali pokrivenom maskirnom mrežom uz napomenu novinarima da je fotografisanje i sa mrežom zabranjeno. Međutim, kada je prošla delegacija predsednika države i gostiju mreža je skinuta i letelicu je bilo moguće fotografisati.
CH-95 je prikazana u posebnom delu statičke izložbe koji je bio rezervisan za besposadne sisteme gde su se nalazile i tri besposadne letelice CH-92A koje se nalaze u naoružanju već skoro tri godine. Osim toga videli smo i 4 Pegaza, ali se među njima ipak nije našao i prvi serijski primerak koji bi, kako je zvanično najavljeno, trebao da bude proizveden ove godine. Kako je Tango Six ranije preneo, fabrika aviona Utva trebalo bi da dobije ugovor za njenu serijsku proizvodnju Pegaza.
Osica – novi domaći dron-kamikaza u razvoju / Foto: Živojin Banković, Tango Six Od ostalih BPL treba istaći domaći Vrabac, u prototipskoj, standarnoj, unapređenoj i naoružanoj verziji, a jedna od premijera je i domaći, kako je navedeno, daljinski pilotirani vazduhoplov sa bojevom glavom za jednokratnu upotrebu koji nosi naziv Osica‘. Na tabli sa taktičko-tehničkim podacima moglo se videti da letelicu razvija Vojnotehnički institut, da se upravljanje letelicom ostvaruje putem bežične radio-veze, da letelica poseduje optoelektroniku sa funkcijom praćenja cilja. Pogonsku grupu čini elektro motor, maksimalna poletna masa je 8 kg, operativna brzina leta 120 km/h, operativna visina leta do 500 m iznad tla, istrajnost leta je više od 30 minuta, radijus dejstva do 20 km, a bojevu glavu (b/g) čini kumulativna b/g kaliba 90 mm probojnosti 500 mm, preuzete sa ručnog bacača raketa M-79 Osa.
Ispod BPL IKA-20-M nalazi se novi dron kamikaza sa fiksnim krilima tipa IKA-81 / Foto: Živojin Banković, Tango Six Još jednu premijeru videli smo u izložbenom delu kompanije PR-DC, u pitanju je naoružani dron kamikaza KAM-81 koji je još u fazi razvoja. Reč je o letelici sa fiksnim krilima, za koju je predviđeno da se ispušta sa letelice IKA-20-M čime se izbegava potreba za rampom za poletanje ili dodatnog motora. KAM-81 je napravljena od kompozitnih materijala, pogonska grupa je elektromotor, maksimalna brzina je više od 120 km/h, dometa preko 60 km, upravljanje je pomoću optoelektronike ili automatski uz primenu satelitske navigacije. Letelica može nositi jednu minobacačku minu kalibra 81 mm mase 4,1 kg sa upaljačem, sa 900 gr eksploziva i efikasnim radijusom dejstva od 18 m. Pošto poseduje optoelektroniku može služiti i kao izviđač sa mogućnošću slanja informacija ostatku sistema.
Svemu ovome dodajmo i da je Vojska Srbije sada opremljena najverovatnije velikim brojem kineskih malih jeftinih komercijalnih dronova DJI Mini 3 PRO. Ove letelice su najverovatnije nabavljene zbog toga što se očigledno pomno prate dešavanja u Ukrajini gde se komercijalni dronovi različitih proizvođača, veličina i namena, koriste u ogromnom broju, za različite zadatke, korist od njih je veoma značajna ali su značajni i gubici ovih letelica što nije toliko važno jer su jefitni i svima lako dostupni na tržištu.
Druga, prvi put viđena varijanta Mistrala 3+ u Srbiji. U pozadini se vidi sistem PVO PASARS u verziji sa dve rakete Mistral / Foto: Živojin Banković, Tango Six Pored CH-95, druga prema našem mišljenju glavna zvezda ujedno i premijera prikaza je bio francuski raketni sistem veoma malog dometa (kako se to danas definiše VSHORAD – very short range air defence) Mistral 3+. Do sada smo zvanično znali da se nabavljaju dve varijante, jedna koja se integriše na domaći artiljerijsko-raketni sistem PASARS na kome smo do sada videli gabaritno-težinske modele raketa, a sada smo imali prilike da prvi put vidimo i drugu, standardnu portabl varijantu lansera na postolju za jednog strelca.
Mistral 3+ je sistem kojim se može dejstvovati na širok spektar ciljeva, od aviona različitih tipova i namena, helikoptera, besposadne letelice, krstareće rakete, podzvučne i nadzvučne vazduhoplovne rakete vazduh-zemlja. Raketa kalibra 90 mm dužine 1,9 m ima veoma savremenu glavu za samonavođenje velike osetljivosti sa pasivnim infracrvenim detektorom (IIR – imaging infrared), masu bojeve glave od 3 kg, raketa radi po principu ‘‘lansiraj i zaboravi‘‘ (zahvat cilja pre lansiranja), efikasan domet po daljini je od 500 m do 7,5 km i od 5 m do 6 km po visini, vreme reakcije sistema je obično oko 6,4 sekunde.
Kako smo saznali, u toku su dalja ispitivanja Mistrala na sistemu PASARS, a istovremeno nam je rečeno da je verzija PASARS-a sa raketama Strela-2 i Igla uvedena u naoružanje. Ostim toga, dobili smo i informaciju da za sada PASARS-i idu i trupnu PVO odnosno u PVO Kopnene vojske. Međutim realno je da će oni ući i u sastav RV i PVO, na primer kao sredstvo za odbranu vazduhoplovnih baza.
Najnovija verzija PASARS-a sa familijom domaćih raketa RLN sada smeštenih u kontejnere. Pored oruđa se nalazi prvi put viđena raketa RLN-RF / Foto: Živojin Banković, Tango Six Kad smo kod PASARS-a, među velikim brojem ovih oruđa koje je bilo prisutno, u varijantama bez raketa, sa raketnim sistemima Mistral, Strelama-2 i Igla, uočili smo i novu varijantu koja se nalazi u razvoju, a koja ima domaće rakete zemlja-vazduh koja se nalazi u kontejnerima koji se koriste na sovjetskom raketnom sistemu malog dometa tipa Strela-10.
Ova verzija naravno poseduje i radar za obeležavanje odnosno osvetljavanje cilja, a predviđeno je da se koristi čak tri tipa rakete, tu je nova, do sada neviđena poluaktvno radarski samonavođena raketa RLN-RF, i od ranije poznate rakete RLN-TK sa pasivnim matričnim tragačem, kao i infracrveno samonavođena raketa RLN-IC. Za sve rakete se navodi da imaju domet od 12 km po daljini i 8 km po visini, za verziju RLN-RF se navodi da će imati mogućnost zahvata ciljeva i nakon lansiranja (LOAL – lock-on after launch), privremeno je kod ove verzije primenjena glava za samonavođenje od stare sovjetske rakete vazduh-vazduh R-3R.
Nenajavljena premijera i iznenađenje događaja, radar za otkrivanje i praćenje malogabaritnih ciljeva Thales GS-40 / Foto: Živojin Banković, Tango Six Jedno od sredstava za koje do sada nismo uopšte znali da će biti nabavljeno, a koje je prikazano u subotu, jeste taktički višenamenski radar malog dometa Thales GS-40 (Ground Smarter 40) koji je namenjen za osmatranje vazdušnog prostora i otkrivanje ciljeva male odrazne površine u svim vremenskim uslovima. Posebno se naglašava da se ovim sredstvom mogu otkrivati i pratiti ciljevi veoma malih dimenzija, poput mikro besposadnih letelica, da se može otkrivati neprijateljska artiljerijska vatra sa proračunom tačke lansiranja i pada balističkih projektila, raketa ili granata.
Kako smo saznali, radar će biti uvezan i sa sistemima PASARS, jer je namenjen i trupnoj PVO, može otkrivati ciljeve u pokretu u zaštiti trupa na maršu. Tu je naravno i praćenje ciljeva u vazdušnom prostoru sa, kako se navodi, visokom preciznošču za potrebe navođenja sistema artiljerijsko-raketnih jedinica PVO malog dometa. GS-40 je AESA radar koji radi u X-opsegu, maksimalni domet po daljini za otkrivanje cilja velikog radarskog odraza je do 150 km, maksimalna visina otkrivanja cilja je do 10 km, maksimalna brzina toacije anete je do 60 obrtaja u minuti, može istоvremeno pratiti maksimalno do 400 ciljeva, klasifikacija ciljeva se vrši automatski upotrebom algoritама veštačke inteligencije, a potrošnja sistema je manja od 10 kW. Predviđeno je da se u domaćoj izvedbi radar postavi na samohodno vozilo, za sada se nalazi na prikolici. Ono što je još interesantno je da sredstvo predstavlja militarizovani civilni radar Weibel XENTA-M danske proizvodnje.
Za ovaj primerak aviona J-22 “25122“ (što ustvari nije njegov pravi evidencijski broj) moglo bi se reći da je demonstrator modernizacije jednosedih Orlova / Foto: Živojin Banković, Tango Six Na statičkoj izložbi vazduhoplova bio je izložen dobar deo aviona i helikoptera sa kojima raspolaže RV i PVO. Jedan od njih je bio i jurišni avion, jednosed J-22 ‘‘Orao‘‘ prvi put viđen sa elementima modernizacije koja je predviđena za ovaj tip aviona, a koji su do sada viđeni samo na dvosedima NJ-22 koji su takođe mogli da se vide na ovom događaju. Tango Six je međutim došao do saznanja da to nije prvi jednosedi avion koji je ‘‘serijski‘‘ modernizovan, već da je služio samo za prikaz.
Jedan od tri helikoptera Super Puma H215 MUP-a Srbije / Foto: Uroš Mitrović Posada Kamova prikazuje dejstvo vodenim topom / Foto: Uroš Mitrović Gost Vojske Srbije na obeležavaju svog Dana, bila je Helikopterska jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije. U letačkom delu programa široj javnosti su uživo prvi put prikazali dva nova tipa helikoptera bsa kojim raspolažu. Iako su mediji, pa i samo ministarstvo, ove helikoptere već više puta prikazali, zvanično oni nisu predstavljeni. Ovu priču pratio je i Tango Six, a radi se naravno o francuskom srednjem višenamenskom helikopteru H215 Super Puma i ruskom protivpožarnom helikopteru Ka-32A11BC.
Posada helikoptera H215 je imala izuzetan letački nastup, i pokazala koliko ovaj tip helikoptera ima dobre manevarske sposobnosti. Mnogima je zanimljivija bila pojava vatrogasnog Ka-32 čija je posada demonstrirala dva načina gašenja požara, vodenim topom i vertikalnim ispuštanjem vode iz podtrupnog rezervoara.
The post “Granit 2023“: Najzanimljvije premijere prikaza, besposadne letelice, sistemi PVO, radari, helikopteri appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Povezane vesti

[FOTO-REPORTAŽA] „Granit 2023“: Kako je petina Vojske Srbije proslavila svoj Dan na batajničkom aerodromu

Izvor: TangoSix.rs, 24.Apr.2023

Vojska Srbije obeležila je prekjuče svoj Dan, još jednim, može se reći grandioznim, događajem koji je i ovaj put zvanično opisan kao ‘‘prikaz sposobnosti Vojske Srbije‘‘. Priredba pod nazivom ‘‘Granit 2023‘‘ nije ipak bila samo prikaz sposobnosti vojske, već je imao i elemente...

Nastavak na TangoSix.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.