Godišnjica antifašističkog ustanka

Izvor: B92, 07.Jul.2013, 15:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Godišnjica antifašističkog ustanka

Bela Crkva -- Polaganjem venaca na spomenik ustanicima u Beloj Crkvi kod Krupnja obeležena je 72. godišnjica početka antifašističke borbe u Srbiji u Drugom svetskom ratu.

Vence na spomenik narodnim herojima Žikici Jovanoviću Špancu, Čedi Milosavljeviću i Miši Pantiću položile su delegacije Vlade i Vojske Srbije, Socijalističke partije Srbije, Opštine Krupanj, predstavnici nevladinih organizacija koje neguju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tradicije oslobodilačkih ratova Srbije.

Na skupu, pred nekoliko stotina poštovalaca Narodno-oslobodaličkog pokreta, govorili su predsednik Opštine Krupanj Rade Grujić, predstavnik Republičkog odbora SUBNOR-a Živomir Smiljković i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Žarko Obradović.

Obradović je ocenio da narod Srbije danas s ponosom obeležava Dan ustanka kada se na "ovom slavnom i časnom mestu, usred porobljene Evrope, uspravila i oglasila ustanička, slobodarska Srbija".

"Okupili smo se sa čvrstom odlučnošću da još jednom potvrdimo i uveličamo svoju slobodarsku i antifašističku borbu i opredeljenje; Da podsetimo sve krivotvoritelje istine u zemlji i svetu da je upravo ovde planula ustanička iskra u u porobljenoj i poniženoj Evropi", podsetio je Obradović.

Ministar je rekao da je "naša velika i sveta obaveza da nikada ne zaboravimo heroizam i žrtve onih koji su izvojevali pobedu nad najvećim zlom u istoriji čovečanstva", i da "uvek kazujemo Evropi i svetu s kim smo i protiv koga bili, i po koju cenu kada je bilo najteže".

"Srbija i srpski narod su pre i posle Narodno-oslobodilačkog rata bili činilac i sledbenik autentičnih demokratskih vrednosti prosvećene Evrope, i nepomirljiv borac protiv svakog vida neravnopravnosti, vazalstva i podaništva. Srbija će i danas i sutra - kao i u leto 1941. godine - biti i ostati uspravna zemlja, poštovalac tuđih, i branitelj svojih sloboda i prava, i čuvar svojih svetinja. Na to nas, uz sve druge etičke i patriotske zavete, obavezuje istorijski duh velikog Sedmog jula 1941.", zaključio je Obradović.

Na današnji dan 1941. godine, tokom narodne svečanosti kojom je u Beloj Crkvi obeležavan Ivanjdan, komunisti predvođeni Žikicom Jovanovićem-Špancem ubili su žandarmerijskog narednika Bogdana Lončara što je bio početak antifašističkog ustanka u Srbiji o kojem je Komunistička partija Jugosavije odluku donela tri dana ranije, 4. jula 1941, na tajnom sastanku u Beogradu.

Dan ustanka, 7. jul je do 2001. godine bio državni praznik Srbije.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Obeležena godišnjica antifašističkog ustanka u Srbiji

Izvor: Blic, 07.Jul.2013

Polaganjem venaca na spomenik ustanicima u Beloj Crkvi kod Krupnja danas je obeležena 72. godišnjica početka antifašističke borbe u Srbiji u Drugom svetskom ratu. ..Vence na spomenik narodnim herojima Zzikici Jovanoviću Špancu, Čedi Milosavljeviću i Miši Pantiću položile su delegacije Vlade...

Nastavak na Blic...

Dan ustanka tradicionalno obeležen na Valja Rnžu

Izvor: MC Bor, 08.Jul.2013, 14:11

Bor, Boljevac, 8. jul. Autor: M. Antić Pirke. Na istorijskom Valja rnžu, gde je osnovan Boljevački partizanski odred, juče je, 7. jula, tradicionalno obeležen Dan ustanka naroda Srbije i tog kraja. Ovogodišnji domaćini svečanosti, Opština i SUBNOR Bor, priredili su bogat program pred oko dve...

Nastavak na MC Bor...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.