Gašić: Vojska pokazala visoku spremnost

Izvor: RTS, 01.Avg.2014, 15:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gašić: Vojska pokazala visoku spremnost

Vojska Srbije je u katastrofalnim poplavama koje su zadesile Srbiju pokazala visok nivo obučenosti i spremnosti, ocenjuje ministar odbrane Bratislav Gašić i poručuje da je VS spremna i da ima dovoljno sredstava da odgovori na sve eventualne izazove kada je reč o elementarnim nepogodama.

Ministar odbrane Bratislav Gašić podseća, u intervjuu za agenciju Tanjug, da su pripadnici srpske vojske tokom nedavnih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << poplava bili uz građane Srbije, pomažući u očuvanju njihove imovine i života.

Gašić najavljuje da će Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije nastaviti da rade na poboljšanju kapaciteta i spremnosti svojih pripadnika kako bi se što bolje suočili sa novim izazovima.

"U ovom trenutku imamo dovoljno sredstava da možemo da odgovorimo na sve nove izazove, ali naravno da je svako novo sredstvo, koje bi došlo u Vojsku Srbije, dobrodošlo. Nikada nema dovoljno opreme kao što su helikopteri, a koliko je VS to stvarno potrebno", ističe ministar Gašić.

Ono što se pokazalo kao problem tokom poplava,ocenjuje ministar jeste praktično odsustvo civilne zaštite u gotovo svim gradovima Srbije, koju bi u nekom obiku trebalo vratiti.

"Radimo intezivno na novoj organizaciji civilne zaštite, jer je to preko potrebno. Da je bila dobro organizovana i da je uopšte postojala kao takva, sigurno da bismo mnoge posledice poplava lakše prevaziši", kaže Gašić.

Prema njegovim rečima, proces vraćanja civilne zaštite nije jednostavan i za prvu polovinu 2015. najavljuje intezivan rad na tome ali i na obezbeđivanju finansijskih sredstava za njeno funkcionisanje.

"Očekujemo i novi Zakon o vanrednim situacijama, odnosno o samoj organizaciji Službe za vanredne situacije, da li tako da ostane MUP-u, da li da postane posebna organizacija ili da delom bude vraćena u VS. O tome bi trebalo najbolje rešenje da nađe više ministarstava. Da nađemo optimalno rešenje da bismo sutra mogli da odgovorimo na svaku, eventualnu elementarnu nepogodu", objašnjava Gašić.

Ne razmišlja se o vojnom roku 

Poplave u Srbiji otvorile su i pitanje ponovnog uvođenja redovnog služenja vojnog roka, međutim Gašić kaže da se o tome ne razmišlja u Ministarstvu odbrane ni u Vojsci Srbije jer je odluku o ukidanju donela Skupština Srbije. Ističe i da je srpska vojska 2006. ušla u proces modernizacije i profesionalizacije.

Dodaje da među mladima postoji veliko interesovanje za dobrovoljno služenje vojnog roka, zbog čega su ove godine uvedena dva dodatna uputna roka.

"Prema interesovanju već razmišljamo da 2015. udevemo još dva uputna roka, što je u ovom trenutku sasvim dovoljno", kaže Gašić.

Ministar odbrane naglašava i da su potencijali i kapaciteti VS, kada je reč o broju vojnika koji dolaze na dobrovoljno služenje vojnog roka, apsolutno dovoljni za mnogo više jer smo, kaže, nekada bili vojska koja je imala više od 120.000 pripadnika i bili sposobni da držimo taj nivo operativne gotovosti.

"Raduje nas tako veliko interesovanje mladih ljudi za služenje vojnog roka i učinićemo sve da niko ne bude vraćen", poručuje ministar.

Odgovarajući na pitanje šta se čini kada je reč o nabavci nove opreme, konkretno kada će biti nabavljeni novi lovci za zaštitu vazdušnog prostora Srbije, Gašić ističe da ta nabavka mora da se posmatra u širem kontekstu.

"Nikako ne možete da posmatrate robni kredit, koji je pre dve godine započeo sa Ruskom Federacijom, kao deo Ministarstva i VS. U širem kontekstu potrebna je i velika saglasnost čitave Vlade Srbije, jer je to novo kreditno zaduženje koje Srbija, posle toliko godina konstantnog zaduživanja, prosto ne može da izdrži", objašnjava Gašić.

Srbija ne odustaje od nabavke aviona 

Dodaje da država ne odustaje od nabavke novih vazduhoplova i da će se na tome raditi u narednom periodu.

"Radićemo na tome da preko namenske industrije probamo da taj robni kredit otplatimo. Bitno je i mišljenje Ministarstva finansija u narednom periodu", objašnjava Gašić.

U tom smislu ni nabavka akumulatora za dva "mig-a 29", kako kaže, nije jednostavno pitanje.

"Morate da prođete sve procedure. Ovde se ne radi o nemanju i imanju para.

Mi sredstva imamo na našem računu, međutim procedura kod "Rosoboroneksporta" i kod nas su, kada je kupovina takve opreme u pitanju, veoma kompleksne i traže vreme", kaže Gašić.

Dodaje da je nebo nad Srbijom zaštićeno, da ga štite naši avioni i da Srbija nema samo "mig-ove 29".

"Bez obzira na svu zluradost naših političkih protivnika, nema Srbija samo taj par 29-ki, već ima širi spektar aviona", ističe Gašić.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.