[FOTO REPORTAŽA] Najzanimljiviji detalji sa svečanosti uručenja vojnih zastava 63. padobranskoj brigadi i 72. brigadi za specijalne operacije “Takovo-2020“

Izvor: TangoSix.rs, 15.Jun.2020, 09:44

[FOTO REPORTAŽA] Najzanimljiviji detalji sa svečanosti uručenja vojnih zastava 63. padobranskoj brigadi i 72. brigadi za specijalne operacije “Takovo-2020“

U Spomen-kompleksu “Drugi srpski ustanak” u Takovu, juče je, pod komandom general-majora Ilije Todorova, ratnog komandanta 63. padobranske brigade, održana svečanost “Takovo-2020“ na kojoj je predsednik Srbije Aleksandar Vučić dodelio vojne zastave ponovo formiranim najelitnijim jedinicama Vojske Srbije, 63. padobranskoj brigadi i 72. brigadi za specijalne operacije.
Zastava 63. padobranske brigade uručena je njenom komandantu pukovniku Nenadu >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << Zoniću, nekadašnjem pripadniku ratne komande 63. padobranske brigade. Zastavu 72. brigade za specijalne operacije primio je komandant jedinice brigadni general Miroslav Talijan koji je bio ratni zamenik komandanta Bataljona za protivteroristička dejstva „Sokolovi“.
Predaja vojne zastave komandantu 72. brigade za specijalne operacije brigadnom generalu Miroslavu Talijanu / Foto: Srđan Popović, Tango Six
Komandant 63. padobranske brigade pukovnik Nenad Zonić sa vojnom zastavom svoje jedinice / Foto: Srđan Popović, Tango Six
Podsetimo, odluka o ponovnom formiranju 63. i 72. brigade doneta je decembra 2019. godine kada je saopšteno da je to urađeno u cilju jačanja vojne i odbrambene moći zemlje a brigade su neposredno potčinjene načelniku Generalštaba Vojske Srbije. Obe jedinice su prethodno tokom procesa organizacionih promena u Vojsci Srbije 2006. godine bile svedene na rang bataljona i ušle su u sastav tada novoformirane Specijalne brigade.
63. padobransku brigadu koja je formirana 1967. godine a koja neguje tradicije Prvog padobranskog bataljona osnovanog u Bariju 14. oktobra 1944, činiće četiri padobranske čete i jedna padobranska četa za borbeno traganje i spasavanje a svaka četa će imati po četiri tima. Takođe tu su i četa za obuku kao i komandna i logistička četa. Jedinica će biti namenjena izvršavanju diverzantskih i izviđačkih zadataka iza neprijateljskih linija kao i za borbeno traganje i spasavanje.
U Pešadijskom ešelonu nalazili su se i zastavni vodovi / Foto: Srđan Popović, Tango Six
U ešelonima je učestvovalo 325 vojnika 63. padbr i 399 vojnika 72. brSO / Foto: Srđan Popović, Tango Six
Zbog svoje namene i istog mesta baziranja (vojni deo aerodroma u Nišu “Narednik-pilot Mihajlo Petrović“) blisko će sarađivati sa 119. mešovitom helikopterskom eskadrilom “Zmajevi“, 98. vazduhoplovne brigade koja je opremljena helikopterima H145M, Mi-8T i avionom An-2TD. Od pet novonabavljenih helikoptera H145M jedan je namenjen borbenom traganju i spasavanju, jedan traganju i spasavanju a tri naoružana primerka neposrednoj vatrenoj podršci. Takođe padobranci u svojoj obuci koriste i transportni avion An-26 138. transportne avijacijske eskadrile, 204. vazduhoplovne brigade.
Sastav 72. brigade za specijalne operacije koja je bila formirana 26. juna 1992. godine kao 72. desantno-jurišna brigada, čini Komanda, Komandni bataljon, Bataljon za specijalne operacije “Grifoni“, Bataljon za specijalne operacije “Sokolovi“, Logistička četa i Vod vojne policije. Brigada je sposobna za izvršavanje širokog spektra zadataka a deo njih se izvodi u dubini protivnika. Može izvoditi izviđačke, diverzantske, obaveštajne, protivterorističke, protivpobunjeničke akcije, otkrivanje i obeležavanje ciljeva za potrebe avijacije i artiljerije, kao i spasavanje oborenih pilota.
Veterani 63. padobranske brigade / Foto: Srđan Popović, Tango Six
Jedan od dva ešelona veterana 72. brigade za specijalne operacije / Foto: Srđan Popović, Tango Six
Svečanost su obeležili defile 20 podešelona pripadnika i veterana 63. padobranske brigade i 72. brigade za specijalne operacije, naleti vazduhoplova RV i PVO, padobranski skokovi, a priređen je i taktičko-tehnički zbor odnosno prikaz dela naoružanja i vojne opreme sa kojim raspolaže Vojska Srbije. Defile pešadijskog ešelona obuhvatio je podešelone zastavnih vodova i svih jedinica brigada a u njemu su se našla i 4 podešelona veterana obe brigade učesnika ratnih sukoba 90-tih godina. Ukupno je, zajedno sa reprezentativnim orkestrom Garde, u pešadijskim ešalonima bilo 758 pripadnika Vojske Srbije.
Četvorka Orlova u prvom naletu / Foto: Branislav Milošević, Tango Six
Prvi put javno pred medijima, helikopter Mi-35M srpskog RV i PVO / Foto: Branislav Milošević, Tango Six
Jedan od tri helikoptera H145M u lakoj borbenoj verziji sa službenom vojnom oznakom H-50B / Foto: Branislav Milošević, Tango Six
Vazduhoplovni ešelon imao je dva preleta iznad mesta događaja, prvi paralelno sa binom na kojoj se nalazio najviši državni i vojni vrh a drugi, po mnogima efektniji, direktno prema bini i iznad nje. U ešelonu su se nalazila tri desantno-jurišna helikoptera Mi-35M (HB-47) što je bilo njihovo prvo javno prikazivanje domaćim medijima u letu. Iza njih su preletela tri višenamenska helikoptera H145M (prvi put viđena formacija tri helikoptera u vojnom vlasništvu u letu), zatim četiri jurišna aviona Orao (od toga jedan sveže remontovan) u formaciji “romb“ i tri lovačka aviona MiG-29.
Interesantno, prilikom prvog naleta MiG-ova 29 došlo je do odvajanja jednog aviona pa su u drugom naletu prisutne preletela samo dva aviona.
“Nebeske vidre“ iskočile su iz Mi-8T sa visine od 1500 metara / Foto: Branislav Milošević, Tango Six
Usledio je zatim nastup 4 padobranca ekipe “Nebeske vidre“ 63. padobranske brigade koji su sa visine od 1500 metara opremljeni novonabavljenim sportskim padobranima tipa “krilo“, na slobodno dejstvo iskočili iz transportnog helikoptera Mi-8T noseći zastave Republike Srbije, 72. brigade za specijalne operacije, 63. padobranske brigade i Vojske Srbije, čime je svečanost završena.
Bespilotna letelica AR-100-C / Foto: Srđan Popović, Tango Six
Modernizovani tenk M-84AS1 / Foto: Branislav Milošević, Tango Six
Taktičko-tehički zbor obuhvatao je prvenstveno prikaz većine naoružanja i opreme koje poseduju 63. padobranska brigada i 72 brigada za specijalne operacije. Među njima su bila naoružana terenska vozila HMMWV, terenska vozila Land Rover Defender, vozila Fiat Ducato, multisenzorska inteligentna platforma MIP-11, motorne sanke, čamac GDQ 120A, bezposadno zemaljsko vozilo “Miloš“, bespilotne letelice Orbiter i AirRobot AR-100-C, streljačko naoružanje, sredstva telekomunikacije, sredstva za osmatranje i izviđanje, padobrani OVP-80-80 i UM-1, lična, specijalna, veračka i ronilačka oprema. Posebnu pažnju privukao je modernizovani tenk M-84 sa oznakom M-84AS1, kako je pre nedelju dana najavljeno početak serijske modernizacije prve faze očekuje se do kraja ove godine.

The post [FOTO REPORTAŽA] Najzanimljiviji detalji sa svečanosti uručenja vojnih zastava 63. padobranskoj brigadi i 72. brigadi za specijalne operacije “Takovo-2020“ appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Povezane vesti

Vulin: Pravimo vojsku po meri građana Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Jun.2020

Srbija je uređena država u kojoj se vojska pravi po meri građana, a formiranja 72. brigade za specijalne operacije i 63. padobranske brigade, u nedelju na svečanosti u Takovu, istorijski je, veliki danas za Vojsku Srbiju, poručio je večeras predsednik Pokreta socijalista i ministar odbrane Aleksandar...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.