FOTO: Obeležavanje veka Cerske bitke

Izvor: Radio 021, 19.Avg.2014, 16:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FOTO: Obeležavanje veka Cerske bitke

Srbija obeležava sto godina od velike pobede srpske vojske nad austrougarskom u Prvom svetskom ratu, na planini Cer.

Spomen-park u Tekerišu okupio je politički i vojni vrh Srbije u obeležavanju stogodišnjice od pobede srpske vojske nad austrougarskom.

Delegaciju Republike Srbije predvodio je predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, a prisutni su bili i ministri iz njegovog kabineta.

Svečanosti je prisustvovala i praunuka generala Stepe Stepanovića, generala >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << pod čijom komandom je srpska vojska porazila daleko nadmoćniju austrougarsku vojsku, izazvavši zgražanje u Beču i Berlinu, oduševljenje među saveznicima, jer je okončana kao prva velika saveznička pobeda u Prvom svetskom ratu.

"Vreme je da zemlji ponovo damo bar deo onoga što su joj dali oni koji su joj dali sve, vreme je da prestanemo da kukamo i da se žalimo, da se potrudimo za našu Srbiju. Vreme je za našu žrtvu i naš napor", rekao je Vučić.

Početak ceremonije oglasio je trubač Reprezentativnog orkestra Garde Vojske Srbije, a verski obred služio je patrijarh srpski Irinej.

Patrijarh Irinej je u šabačkoj Sabornoj crkvi Svetih apostola Petra i Pavla juče održao pomen žrtvama koje su austrougarski vojnici u porti ubili nakon Cerske bitke.

U ime zemalja saveznica, vence su položili ambasador Rusije Aleksandar Čepurin i vojni izaslanik Francuske, a vence su položili i predstavnici diplomatskog kora.
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.