FHP postavlja pitanja Dikoviću

Izvor: B92, 05.Feb.2015, 15:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FHP postavlja pitanja Dikoviću

FHP je reagovao na izjave načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Ljubiše Dikovića u kojima je negirao odgovornost za ratne zločine.

General Diković, ističe FHP, nijednom se rečju nije osvrnuo na dosije, odnosno konkretne navode i dokumente državnih organa, od kojih je neke i sam potpisao, o učešću pripadnika njegove brigade u vojno-policijskim akcijama u kojima su počinjeni zločini nad kosovskim Albancima, kao ni na nadležnosti 37. motorizovane brigade >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << VJ za asanaciju bojišta.

Fond navodi da je, s obzirom da predstavnici te organizacije nisu pozvani u emisiju "Teška reč", 2. februara, generalu Dikoviću javno postavio četiri pitanja u vezi sa zločinom nad najmanje 41 civilom u selu Rezala (opština Srbica) počinjenim 5. aprila 1999, čijih je 27 tela pronađeno u Rudnici.

Među pitanjima je koliko je pripadnika ŠTS (šiptarsko-terorističkih snaga) pronađeno ili likvidirano 5. aprila 1999. godine u tom selu, koja jedinica MUP-a je sa Drugim motorizovanim bataljonom 37. motorizovane brigade učestvovala u akciji u Rezali.

"Šta je Odeljenje za asanaciju 37. motorizovane brigade uradilo sa '30-40 tela' u Rezali, nakon što je 18. aprila 1999. godine istražni sudija Okružnog suda u Kosovskoj Mitrovici odbio da sprovede istragu i insistirao da istražne radnje preduzmu vojni istražni organi, te da li su organi 37. brigade o tome obavestili vojne istražne organe". pita FHP, kao i zbog čega MO odbija da dostavi borbene izveštaje 37. motorizovane brigade za 5. i 6. april 1999. godine.

FHP smatra i da nekoliko tvrdnji generala Dikovića izrečenih u emisiji o angažovanju 37. brigade, o dosijeu "Ljubiša Diković" koji je Fond objavio 2012. godine, nisu u saglasnosti sa javno dostupnim podacima i dokumentima.

Tako, govoreći o navodima dosijea "Ljubiša Diković" o umešanosti pripadnika 37. motorizovane brigade u zločine tokom 1998. godine, Diković je između ostalog rekao da se 37. motorizovana brigada '98. godine uopšte nije nalazila na prostoru Kosova, kaže FHP.

"Neistinitost ove tvrdnje nepobitno dokazuje Zapovest Komande 3. armije (izvedena kao dokaz u predmetu Milutinović i dr.) o operaciji 'Grom 98', prema kojoj je jedna borbena grupa 37. brigade angažovana u akcijama na Kosovu već u julu 1998. godine", navodi Fond.

Reagujući i na Dikovićevu izjavu da "'1995. godine nikako nisam mogao biti niti u Bajinoj Bašti, niti komandant graničnog bataljona", Fond se poziva na Dikovićevu biografiju, objavljenu u listu Politika 2011. godine, povodom imenovanja na mesto načelnika Generalštaba VS, u kojoj piše da je na toj poziciji bio do 1996. godine.

Fond je reagovao i na Dikovićevu izjavu o svedočenju pred MKS za bivšu Jugoslaviju, koji je njegovo svedočenje, kako je rekao, ocenio apsolutno kredibilnim.

"Međutim, činjenice govore nešto drugo. Pretresno veće MKSJ je u presudi u predmetu Šainović i drugi, napomenulo da je iskazima Dikovića i nekih drugih pripadnika VJ i MUP-a u vezi sa događajima u Srbici, u obzir uzelo samo delove njihovog svedočenja 'koji se smatraju pouzdanim'", navodi Fond i ističe da je "MKSJ utvrdio da je Diković menjao svoj iskaz tokom svedočenja".

Fond je, povodom Dikovićeve izjave u emisiji da mu se nikako ne može pripisati komandna odgovornost, jer ta vrsta odgovornosti nije bila predviđena u domaćem zakonodavstvu, podsetio da je komandna odgovornost princip uspostavljen još od Drugog svetskog rata i da je deo međunarodnog običajnog prava, koje se primenjuje u predmetima pred domaćim i međunarodnim sudovima.

Ta organizacija civilnog društva negodovala je i što je u emisiji više puta ponovljeno da se u dosijeu "Rudnica" iznose "iste optužbe" kao i u dosijeu "Ljubiša Diković" i da se Tužilaštvo za ratne zločine 2012. godine u pogledu tih navoda već izjasnilo i obavestilo javnost da nema osnova za pokretanje postupka protiv generala Dikovića.

"Prostim uvidom u ta dva dosijea, vidi se da je reč o navodima o različitim zločinima, sa izuzetkom zločina u Starom Čikatovu 17. aprila 1999. godine, u vezi sa kojim je FHP u međuvremenu došao do novih dokumenata, a konačno su 2013. godine i tela žrtava ovog zločina pronađena u masovnoj grobnici u Rudnici", naveo je FHP, koji smatra da izjašnjenje Tužilaštva o dosijeu "Ljubiša Diković" u januaru 2012. godine nije ni od kakvog značaja za navode sadržane u dosijeu "Rudnica".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.