FHP: Vojska uklonila podatke da bi zaštitila generala Dikovića

Izvor: RTS, 19.Apr.2016, 19:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FHP: Vojska uklonila podatke da bi zaštitila generala Dikovića

Fond za humanitarno pravo saopštio je da je Vojska Srbije sa svog sajta u martu 2012. godine uklonila podatke o položaju generala Ljubiše Dikovića u Vojsci Jugoslavije tokom 1994. i 1995. godine.
"Činjenica da je internet stranica VS izmenjena 1. marta 2012. i da je iz Dikovićeve biografije izostavljeno u kojem periodu je bio komandant 16. graničnog bataljona VJ, eklatantan je pokazatelj namere >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da se prikrije njegova komandna uloga nad jedinicom čiji su pripadnici hapsili odbegle Bošnjake i vraćali ih tamo gde će biti ubijeni", naveo je Fond za humanitarno pravo.
FHP kaže da je došao u posed izvoda zvaničnog sajta VS iz januara 2012. godine, na kojem je navedeno da je Diković bio komandant 16. graničnog bataljona VJ od 1992. do 1995. godine i tvrdi da je "sadržaj ove stranice, na kojoj su između ostalog zasnovani navodi FHP-a, promenjen 1. marta 2012. godine, nešto više od mesec dana nakon objavljivanja Dosijea 'Ljubiša Diković' FHP-a 23. januara iste godine".
Nasuprot tome, stoji u saopštenju, sud je prihvatio dokument VJ o navodnom razrešenju sa te funkcije od 28. jula 1994. godine.
Prvi osnovni sud iz Beograda presudio je u korist Dikovića po tužbi protiv Fonda za humanitarno pravo i njegove osnivačice Nataše Kandić i naložio da mu se za pretrpljenu duševnu bol isplati 550.000 dinara.
FHP je dokaze o uklanjanju podataka sa sajta VS priložio uz žalbu protiv prvostepene presude.
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

FHP: Biografija Dikovića izmenjena

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Apr.2016

Fond za humanitarno pravo (FHP) ocenio je danas da je na sajtu Vojske Srbije (VS) biografija načelnika Generalštaba VS Ljubiše Dikovića izmenjena, kako bi se prikrilo njegovo učešće u ratnim zločinima u Bosni i Hercegovini...FHP je naveo da su podaci promenjeni 1. marta 2012. godine, mesec dana...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

FHP: Vojska skriva podatke o Dikoviću

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 20.Apr.2016, 12:38

Pozivajući se na saznanja do kojih su došli uvidom u izvod iz zvaničnog sajta Vojske Srbije (VS), Fond za humanitarno pravo (FHP) je saopštio da je aktuelni načelnik Generalštaba VS Ljubiša Diković tokom 1994. i 1995. godine bio komandant 16. graničnog bataljona tadašnje Vojske Srbije, iako...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.