Druženje gardista i Beograđana u okviru akcije „Otvoreni dan“

Izvor: Politika, 05.Maj.2012, 14:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Druženje gardista i Beograđana u okviru akcije „Otvoreni dan“

BEOGRAD – Pripadnici Garde Vojske Srbije danas su organizovali akciju „Otvoreni dan” tokom koje su mnogobrojni građani mogli da se upoznaju sa tehnickim sredstvima i opremom koju koriste pripadnici te elitne jedinice.

Akcija je organizovan u beogradskoj kasarni „Dedinje” u okviru obeležavanja Dana Garde - 6. maja i 182. godišnjice njenog formiranja.

Uz prikaz svečanog dočeka, najviše pažnje okupljenih među kojima je bilo dosta dece privukao je egzercir >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << gardista, kao i razno naoružanje koje koristi pripadnici te jedinice.

Pripadnici Garde Vojske Srbije obeležavaju 6. maja 182. godišnjicu formiranja, u znak sećanja na isti datum iz 1830. godine, kada je u Požarevcu postrojena prva četa Knjaževe garde - Gvardija.

Pripadnici te jedinice zaduženi su za zaštitu ličnosti na najvišim državnim i vojnim funkcijama, za obezbeđenje vitalnih objekata sistema odbrane, kao i za obavljanje vojne počasti i protokola za domaće i strane državne zvaničnike.

Zadatak gardista je i obezbeđenje specijalnih veza, realizacija poslova iz delokruga rada vojne policije i izvršenje drugih zadataka po naređenju načelnika Generalštaba, kome je neposredno potčinjena.

Komandant Garde koja je direktno potčinjena Generalštabu Vojske Srbije je brigadni general Milomir Todorović, a jedinica je stacionirana u Beogradu.

Tanjug

objavljeno: 05.05.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.