Đorđević obišao snage vojske i policije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Avg.2016, 23:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đorđević obišao snage vojske i policije

Ministar odbrane Zoran Đorđević obišao je danas pripadnike Zajedničkih snaga vojske i policije u Sektoru A, koji obezbeđuju deo granice Srbije prema Makedoniji.

On je pripadnike Zajedničkih snaga obišao u pratnji zamenika načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnika Jovice Draganića i komandanta Zajedničkih snaga vojske i policije general-majora Želimira Glišovića, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

General Glišović je informisao >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ministra odbrane o zoni odgovornosti, složenim zadacima Zajedničkih snaga i činjenici da su svojim aktivnostima uspeli da više od 2.750 lica odvrate od ilegalnog prelaska granice, dok je 606 lica koja su ilegalno prešla granicu, smeštena u prihvatne centre.

Ministar Đorđević je, tom prilikom, obehao da će se učiniti napori na prevazilaženju svih problema u radu Zajedničkih snaga i omogućiti još efikasnije angažovanje vojske i policije u narednom periodu, navodi se u saopštenju.

U nastavku posete Sektoru A, ministar odbrane obišao je predprihvatni centar u Miratovačkom polju, punkt kod sela Miratovac, položaje vojske i policije na Maminskom brdu i posednuti objekat „ Prohor Pčinjski", gde se uverio da pripadnici vojske i policije efikasno izvršavaju zadatke sprečavanja ilegalnih prelazaka i krijumčarenja ljudi.

To je bila prilika da ministar Đorđević sagleda metode i načine obezbeđenja granice prema Republici Makedoniji, u vidu patrola, kontrolnih punktova, zaseda ili zasednih mesta sa psom, upotrebom termovizijskih sistema i helikoptera.

"Vojnici i policajci profesionalno i efikasno obavljaju poverene zadatke i garantuju mir i bezbednost građanima Srbije. Oni odlično rade svoj posao u novim okolnostima, kada nemamo neprijatelja na drugoj strani, već ljude koji traže koru hleba u Zapadnoj Evropi i žele da pređu preko naše teritorije. U početku je sve to, naravno, imalo neki humanitarni karakter, ali danas imamo migrante iz predela koje niko u Evropi ne želi da primi, tako da i mi moramo da se prilagodimo takvoj situaciji", naglasio je ministar Đorđević.

Prema njegovim rečima, vojska i policija pronalaze metode, kako da na najbolji način spreče ilegalne prelaske i migrante skrenu sa rute koja se zove Srbija.

"Procene oko pritiska migranata na granice naše zemlje su različite. Očekivao se veliki priliv migranta tokom leta, ali do toga nije došlo, pošto ih je efikasan rad vojske i policije sputao u tome", ocenio je ministar odbrane.

On je dodao da se preduzimaju mere na poboljšanju tehničkih sredstava koja se koriste pri obezbeđenju granice i da će se u narednom periodu pojedina sredstva isprobati na terenu.

"Koristimo sve što možemo. Sigurno nećemo da dižemo ograde, Srbija je otvorena zemlja, ali ćemo se svim sredstvima boriti protiv snaga, koje su pretnja i nama i Evropi", zaključio je ministar Đorđević.

Na predlog generala Glišovića, nagrađeno je sedam pripadnika Zajedničkih snaga iz Vojske Srbije, a u narednom periodu nastaviće se nagrađivanje rada ljudi koji čuvaju granicu Srbije, kako pripadnika Vojske Srbije, tako i pripadnika i MUP-a, navodi se u saopštenju.

Ministar Đorđević, sa saradnicima, na kraju posete Zajedničkim snagama vojske i policije na jugu Srbiji, obišli su i manastir „Prohor Pčinjski".
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.