Diković novi načelnik Generalštaba?

Izvor: B92, 19.Nov.2011, 19:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Diković novi načelnik Generalštaba?

Beograd -- Novi načelnik Generalštaba mogao bi da bude general potpukovnik Ljubiša Diković, komandant kopnene vojske, nezvanično saznaje B92.

Prema saznanjima Pressa, general-potpukovnik Ljubiša Radojičić, direktor Inspektorata odbrane, kog su pojedini mediji kandidovali za prvog čoveka Vojske Srbije, takođe je podneo zahtev za penzionisanje. Njega bi mogao da zameni general-potpukovnik Aleksandar Živković.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Aktuelni komandant Kopnene vojske Diković i komandant Komande za obuku Živković podjednako su cenjeni u vojničkim krugovima tako da će Diković najverovatnije biti izabran za načelnika Generalštaba, dok će Živković biti postavljen za direktora Inspektorata odbrane Ministarstva odbrane.

Generali Diković i Živković, koji su ista generacija, spadaju u ljude sa veoma bogatom vojničkom karijerom. Prošli su sve instance u vojnom obrazovanju i usavršavanju, a takođe poseduju i kvalitete koji se ne tiču samo rada u Vojsci i koji ih preporučuju za najviše funkcije. Kako sada stvari stoje, gotovo je izvesno da će Diković biti na načelnik Generalštaba, general Milan Bjelica njegov zamenik, dok će Živković voditi Inspektorat odbrane.

Diković je u karijeri prethodno obavljao dužnosti komandanta 37. motorizovane brigade, načelnika štaba Komande Užičkog korpusa, zamenika načelnika Generalštaba Vojske Srbije i Crne Gore za kopnenu vojsku, kao i dužnosti načelnika štaba Združene operativne komande Generalštaba Vojske Srbije i komandanta Komande za obuku.

Dikovića bi, u slučaju da preuzme dužnost prvog čoveka Vojske Srbije, trebalo da zameni brigadni general Milan Mojsilović, trenutno komandant Združene operativne komande.

Aleksandar Radić, vojni analitičar, za B92 je kazao da smatra da je Diković do sada uspostavio vrlo kvalitetnu komunikaciju sa KFOR-om i da je stekao profesionalne reference koje ga kvalifikuju za mesto načelnika Generalštaba. On je dodao da će "kopnena vojska biti ta koja će davati kadrove koji će vojsku voditi u budućnosti."

General-potpukovnik Ljubiša Diković rođen je 22. maja 1960. u Užicu. Vojnu akademiju, smer pešadija, završio je 1984. godine. Generalštabnu školu završio je 1996, a Školu nacionalne odbrane 2000. godine. Na dužnosti komandanta Komande za obuku je od 31. oktobra 2007. godine. U Vojsci je od 15. avgusta 1979. godine.

"Sve bi to trebalo da se formalizuje narednih dana, te neće biti potrebe da se bira zastupnik, niti da Vojska postavlja vršioca dužnosti", tvrde vojni izvori Pressa. Isti sagovornici napominju da oba generala imaju iskustvo u najtežim godinama za Vojsku i državu, kao i da je general Živković poznat po tome što je ranjavan u ratovima devedesetih godina i da se njegova uniforma pokazuje kao izložbeni eksponat.

Kako Press saznaje, u penziju odlazi i načelnik Uprave za zdravstvo, brigadni general Veljko Todorović.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac nije želeo da govori o konkretnim kadrovskim rešenjima, naglasivši da postoji jasna procedura kako se vrši odabir, i naglasio je da nema nikakve misterije oko smena u Vojsci Srbije.

"Nakon što je stekao zakonski uslov za penziju, general Miletić je penzionisan kao prvi srpski general koji je bio na čelu Vojske u vremenu njene najveće transformacije - profesionalizacije. Iskusan oficir i pravi vojskovođa bio je potpuno posvećen modernizaciji vojske, vraćanju ugleda i podizanju operativnih sposobnosti i, kao takav, bio je odličan saradnik na sprovođenju reformi. Ovih dana u Vojsci dolazi do pažljivo planirane smene generacija koja ni na koji način neće ugroziti njeno funkcionisanje. Naglašavam da nijedan oficir nije, niti će biti nasilno penzionisan, već isključivo po ispunjenju svih zakonskih pretpostavki", kazao je Šutanovac u izjavi za Press.

Miloje Miletić (58) je od 30. decembra 2008. godine bio zastupnik načelnika Generalštaba, pošto je dotadašnji načelnik Zdravko Ponoš razrešen dužnosti.

Predsednik Srbije Boris Tadić Miletića je razrešio dužnosti 10. novembra, jer je ispunio sve zakonske uslove za odlazak u penziju.

Prema Zakonu o Vojsci Srbije, načelnika Generalštaba VS postavlja i razrešava predsednik Srbije, uz mišljenje ministra odbrane. Profesionalnom vojnom licu služba u VS prestaje razrešenjem, na osnovu akta o prestanku profesionalne vojne službe.

Po zakonu, rok za razrešenje od službe ne može biti duži od 30 dana od dana dostavljanja konačnog akta o prestanku profesionalne vojne službe, a u međuvremenu sledi izbor Miletićevog naslednika na dužnosti načelnika Generalštaba.

U Vojsci Srbije smena generacija

Ovih dana u Vojsci dolazi do pažljivo planirane smene generacija koja ni na koji način neće ugroziti njeno funkcionisanje.

Osim Miletića, najavljeno je da će i više stotina pripadnika VS, među kojima su mahom oficiri sa višim činovima, od 1. januara otići u penziju kako bi se predupredili novi propisi o vojnim mirovinama, koji kaže da će od 2012. svi oficiri imati penziju koja će biti manja za oko 20.000 dinara, pa su mnogi vojnici požurili da "okače cokule o klin".

Prema rečima Bojana Dimitrijevića, vojnog analitičara, povlačenje generala Miletića je logičan potez, s obzirom na činjenicu da će mu penzija biti veća ako sada ode, a ionako spada u najstarije oficire u našoj vojsci.

"Primena novog zakona mnoge je uputila u penziju. Što se situacije u Vojsci tiče, to neće uticati na opšte stanje ",kaže Dimitrijević.

Prema novim propisima, osnovica za obračun penzije pripadnika Vojske biće prosečna plata koju je oficir primao u toku poslednjih 15 godina.

Najviše oficira koji će otići u penziju biće iz redova potpukovnika i pukovnika, što je ionako najmnogoljudniji vojni kadar. A među odlazećim oficirima biće i nekoliko vojnika visokog ranga.

I vojni analitičar Miroslav Lazanski smatra da je sasvim normalno što se oficirima žuri u penziju, imajući u vidu solidan iznos bez kojeg bi ostali u slučaju da na poslu dočekaju Novu 2012. godinu.

"U principu, kod nas se dosta namnožilo tih pukovnika, pa njihov odlazak u penziju ne predstavlja neku veliku štetu po Vojsku. U vojsci se ide na to da bude više kadrova od čina poručnika, kapetana, majora pa nadalje", procenjuje Lazanski. " Obojica kandidata o kojima se spekuliše su dobar izbor, to su veliki profesionalci i dobri oficiri koji imaju i ratno iskustvo. Nisu, kako se to kaže, kancelarijski pacovi."

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.